x

"Entusiasm, eld, positivitet"

"Entusiasm, eld, positivitet"

Nuförtiden är det lätt att frossa i musik, när alternativen är många och streamingföretag ploppar upp som svampar. Men Alex Sombo har så länge han kan minnas alltid sökt efter nya kickar, även innan musiken var lika tillgänglig som den är nu.

– När jag var liten spelade jag in smöriga låtar från radiokanalen Lugna Favoriter på kassett. I tonåren laddade jag ner videoklipp på för mig då nyupptäckta Beatles och i nutid kan jag klicka mig vidare i oändligheten på Spotify via related artists till en ny artist jag fastnat för.

Under uppväxten spelade han gitarr och tog sånglektioner vilket sen ledde till att han i 20-årsåldern började spela med olika coverband. Någonstans där väcktes drömmen om att få stå på de stora scenerna.

– Mitt skapande gör sig bäst på plats i studion och med någon annan med i rummet. Vi ses i en studio, vi lyssnar på några låtar vi diggar just nu, någon börjar plinka på ett instrument, jag börjar sjunga melodier med påhittade ord, någon i rummet fastnar för vissa delar och ur melodierna växer låtens struktur fram med förankring i låtar vi lyssnat på tidigare.

Vad för slags känslor får du ut av att förmedla musiken?

– Entusiasm, eld, positivitet. Jag mår ju som bäst när jag får stå på scen och möta en publik. Att få uppträda med min musik är en enorm drivkraft för att jag vet att något av de nämnda tre känslorna alltid slår in. Den stunden min debutsingel Be Free placerade sig på Apple Musics lista “Best of The Week” går att beskriva med samma tre känslor. När jag dessutom fick köra mitt debutgig på ABBA-museet inför en rekordpublik minns jag hur jag stod och lurade bakom publiken i intro-låten och tänkte att det är här jag är hemma. Att få skapa en elektricitet mellan scenen och publiken är något jag längtar till varje gång det är dags för gig, det är då jag mår som bäst som artist, när jag står på scen och får möta publiken. Jag kommer alltid att ha scenen som fokus när jag skapar musik.

Nämn en stor inspiration som kanske inte hörs så tydligt i musiken, men som likväl är viktig för dig och får dig att vilja skapa.

Moneybrother och Mando Diao, med andra ord Dalarna, haha! De har under lång tid inspirerat mig musikaliskt och livescen-mässigt. Inspiration till mina senaste och kommande låtsläpp har jag hittat i vår tids popmusik, till exempel The Blaze, Christine And The Queens och Seinabo Sey.

Alex Sombo pratar om att låta det elektroniska möta det akustiska, då han även lyssnar på mycket äldre musik såsom Beatles, Pink Floyd, Paul Simon, Bob Marley och att kärleken till akustiska instrument är stor.

– Jag ser det som en härlig utmaning att förena äldre musik med det nya. I det stora hela, det som får mig att vilja skapa musik är framför allt live-scenen och de artister som har inspirerat mig med sina framträdanden. Jag vill framför allt att mitt artisteri ska förknippas med någon som gör det jäkligt bra live!

Har du själv några tankar kring det estetiska? Hur vill du att din musik ska framställas rent visuellt?

– Jag brukar ofta presentera mina idéer på färg och form men är också öppen för att fotografen eller formgivaren lägger sin prägel på det. Det är något jag gillar med musikbranschen, att man kan förutom att jobba med själva musiken får chansen att jobba med design och konst genom till exempel idéer till affischer, omslag eller hur en scen ska vara uppbyggd. Fan, det gäller att flyga med en hit snart så att budgeten kan öka va, haha.

Lyssna på singeln Coming Along här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA