x

KRÖNIKA: “Dags att ta kontroll över vad du lyssnar på”

KRÖNIKA: “Dags att ta kontroll över vad du lyssnar på”

(Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte GAFFA.)

Hela mitt musikaliska uppvaknande handlade i mångt och mycket om att fynda sig till guldkornen. Det är så jag fungerar. Jag älskar musik – och jag älskar att fynda. Så blev också min skivsamling ett enda mischmasch av second hand-plattor och lågprisstämlade artister. En begränsning som jag så här med facit i hand uppskattar, för det var mitt val. Min väg att gå.

Nu kanske gemene man per automatik tänker att den digitala revolutionen med MP3-genomslaget och sedan streamingen var något jag applåderade, det blev ju så billigt med musik! Men där tänker gemene man lite fel. För mitt i den här världen där information och musik fullkomligen strömmar fram går man gärna vilse. Den där lille killen som hittade sin musikstil genom halvsöndriga CD-skivor för 60 kronor stycket på Hold On i Borås blev lite snurrig.

LÄS OCKSÅ: Idag är det No Music Day – men vad innebär det?

Idag firar vi No Music Day. Bill Drummond från bandet The KLF instiftade dagen 2005 och han gjorde det knappast för att han hatade musik, tvärtom. Kort sammanfattat handlar det om att under en dag stänga av alla informationsflöden för att istället fokusera på vad man VILL höra. Och den tanken är ju mycket god.

Så, hur kan vi då få tillbaka fokus? Mitt enkla tips är att gå till närmaste second hand-affär och börja bläddra. Välj ut nåt som du fastnar vid. Bry dig inte om vad andra tänker, det här är ditt val. Ge fan i att googla upp skivan, gå på instinkt. Det är så jag funkar i alla fall. Men det ska poängteras: allt är så individuellt och du som läser har förmodligen en bättre plan för att hitta tillbaka till vad du faktiskt uppskattar i musikväg.

För att kunna lämna hysterin bakom sig måste vi ta några steg tillbaka, det kan nog alla skriva under på. Tänk på när du som yngling blev musikfrälst, återvänd dit och börja om från början. Upptäckte du musiken via Spotify? Fine, men då kan du ju kika på dina första spellistor som formade dig. För hur gärna du än vill tro att du är öppen för musik finns grunden i just den där spellistan. Där har du din trygghet och det kan inga “bäst just nu”-listor i världen förändra.

Daniel Horn, chefredaktör på GAFFA

Har du en krönika eller ett debattinlägg du vill få ut? Kontakta oss på [email protected]


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA