x

18 färska skivor du bör kolla in

18 färska skivor du bör kolla in

VECKANS VAL: Jättedam – Eftersom Ingen Frågade

Bandet leker ännu mer med dynamiken. Man tillåter sig att inleda med den episka Farlig Uppe På Scenen och sedan får varje spår ta sin tid. Soundet är ännu mer inrökt 70-tal. Allt är lite flummigare, lite bättre. Lite mer osäkert, dimmigt och otryggt.

Maja Johansson – EP 2

Liksom förra gången springer EP 2 ur ett samarbete med Måns Wikenmo och Tambourine Studios i Malmö. Resultatet är en säregen blandning av indie, pop och progg med svenska texter. Musikaliskt blandas nattradiopop med drömmiga ballader och i texterna återfinns både en hyllning till systerskapet och ett avsked till barndomen.

Foxwarren – Foxwarren

Det kanadensiska bandet med Andy Shauf i fronten hämtar näring ur tidlös musik från akter som The Band och Paul Simon. Det luktar 70-tal och svettiga inspelningsstudior.

Daniel Romano – Finally Free

Hans åttonde album på åtta år. Den här superdrivna singer-songwritern har kallats "a shapeshifter, a chameleon, a charlatan, the best living songwriter, an asshole and a genius" och här återvänder man med ljuv rock för själen.

Gospelbeach – Another Winter Alive

Dessa galet hyllade powerpoppare skickar ut en skiva med fem nya låtar och lite livematerial. Perfekt ljud för december om du nu råkar tröttna på julmusiken.

Mira Aasma – Nighttime Memos

Den stockholmsbaserade artistens nya EP har ett ödmjukt producerat sound med jordnära, vackra texter som kombineras med Miras stora och säregna sångröst.

Ex:Re – Ex:Re

Bakom det här projektet hittar ni ingen mindre än Elena Tonra, vars fantastiska röst även hörs i den hyllade gruppen Daughter. Och gillar du nyss nämnda väna, stillsamma och mystiska pop kommer du ej bli besviken på hennes soloprojekt.

Panda Da Panda – Charlottenlund

Suggestiv electropop som lämnar plats för en tydlig bas i hiphop. Albumet i sin helhet är skriven med en portabel studio och USB-mic.

– Det var under en tid av förändring i mitt liv. Då jag flyttade runt mycket. Det är blandade känslor som möts i skilda låtar – det är svårt att förklara, varje låt beskriver sin egen känsla, säger mannen bakom pandan, Thibo Girardon, i ett pressmeddelande.

Newkid – AW18

– Med AW18 stänger jag konceptet som jag egentligen redan från början, tillsammans med SS18, sett mer som ett projekt än två. Tillsammans bildar de en liten inblick i hur mitt liv varit och vem jag vuxit till att bli sen jag släppte min första platta, hälsar Newkid i ett pressmeddelande.

Bryan Ferry – Bitter-Sweet

Popveteranen och Roxy Music-frontaren släpper här ett orkesterrikt och nästan lite tradjazz-aktigt verk.

Earl Sweatshirt – Some Rap Songs

Pang sa det och så var den Odd Future-kopplade artistens nya album ute. En av världens mest intressanta rap-akter ger dig vad du vill ha i lagom experimentella och lagom sega alster som suger sig fast på hjärnan. Albumtiteln är så slacker det bara kan bli och rimmar bra med innehållet.

Jeff Tweedy – Warm

Wilco-mannen är förmodligen en av den alternativa countryns mest produktive person. Om det inte är ett nytt Wilco-verk på gång så sysselsätter han sig med egna verk eller samarbeten med sin son. I likhet med Gospelbeach här ovan är det här perfekt decembermusik utan att minsta bjällra dinglar.

Meek Mill – Championships

För några dagar sedan fick vi (i alla fall till titeln) De La Soul-flörten Oodles O' Noodles Babies, som ett smakprov på vad som komma skall. Men här finns så mycket mer att hämta. Förmodligen en av årets sista mest genomarbetade hiphop-platta.

1975 – A Brief Inquiry Into Online Relationships

Albumet är som om Jaden Smiths woke-tweets-era hade personifierats och skrivit låttexter om vår postmoderna tillvaro och om materialismens falska åtrå. En av strategierna här verkar vara att skriva parabiografiskt, nästan verklighetstroget. - Jonathan Sindihebura

Alessia Cara – The Pains Of Growing

Den kanadensiska R&B-pop-singer-songwritern följer upp sin galet uppmärksammade debut. Same same av samma goda varor. Råsäkert musikbygge och en fallenhet för klistriga melodier.

Martin Rubashow – The Nature Script

Du har kanske hört hans radiopratarröst, men Martin är mer än så. Han är en artist som skapar rock som hämtar näring ur de svenska skogarna. Och han tvekar inte på att blanda in exotiska instrument som sitar, saz och bouzouki om ett sånt tillfälle ges.

XOV – Nebula EP

Här har Damian Ardestani grävt djupare ner i sig själv än någonsin förr. Inspirerad av 90-talets R&B, 80-talets syntar, ljud från yttre rymden (ja faktiskt, via samplade NASA-inspelningar) och med en stor portion existens-ifrågasättande har XOV skapat en intressant ljudvärld.

Petter – Dö Sen

Det har varit ett hektiskt år för 20-årsjubilerande Petter, men nu går det mot sitt slut. 16 november släpptes singeln Brevet feat David Jassy och från och med idag kan vi ta oss an det sista albumet för i år, Dö Sen

Alla släpp i en och samma spellista? Det hittar du här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA