x

Augustin, svensken som samarbetat med folkpsychikonen

Augustin, svensken som samarbetat med folkpsychikonen

När han gör musik använder han bara sitt mellannamn Augustin, men till yrket är Los Angeles-baserade Erik Augustin Palm journalist.

En intervju visade sig leda till en musikalisk nytändning och ett drömsamarbete. Duettpartnern på nya singeln Ugly Girl är ingen mindre än Linda Perhacs, den legendariska folkpsychsångerskan.

– Det känns ungefär som ett sånt där Make A Wish-projekt, där ett storögt barn får spela med sin idol.

Erik Augustin Palm är uppvuxen i Falun, där han började sin journalistbana på Dala-Demokraten, men sedan 2010 har han Kalifornien som bas. Han rapporterar om bred och smal kultur för olika svenska medier och det var på den vägen han fick kontakt med Linda Perhacs.

Perhacs var tandhygienisten som upptäcktes av en av sina Beverly Hills-patienter och som 26-åring 1970 släppte albumet Parallelograms. Numera är det ansett som ett psykedeliskt mästerverk, lågmält och ändå intensivt. Men när albumet gavs ut var det en flopp, eftersom skivbolaget i stort sett inte marknadsförde det.

Perhacs lämnade musikbranschen och rengjorde kaliforniska tänder på heltid. Albumet levde sitt eget liv. Det spreds i piratversioner, återutgavs i olika omgångar och fick allt fler anhängare.

– Det var runt 2000 som jag hörde henne för första gången, på skivbutiken Mellotronen i Gamla Stan i Stockholm. Jag minns att jag blev helt trollbunden, berättar Erik Augustin Palm via mejl från Silver Lake i Los Angeles.

Mer än 40 år efter debuten började det ryktas om att Linda Perhacs skulle göra comeback. Erik Augustin Palm lyckades snabbt få en intervju för Sonic.

– Vi möttes på hennes favoritställe i det ljuvliga gamla hippieområdet Topanga Canyon utanför Los Angeles, där Linda bodde i slutet av 60-talet. Det var den första långa intervju som hon gjorde om sitt nya album, innan all stor amerikansk, brittisk och annan internationell media började rycka i henne. Kanske bidrog det, liksom det exotiska i att en journalist ”ända från Sverige” visade intresse, till att Linda lade särskilt vikt vid vårt möte. Men vi fick en genuin kontakt den dagen, på ett sätt som är ovanligt i intervjusammanhang. Vid det här laget har jag intervjuat många av mina största idoler, och när intervjusamtalet är över förblir man i de flesta fall bara en reporter för intervjuobjektet. Men Linda visade genast intresse för mig som person. Vår kontakt blev snabbt familjär, och så är det fortfarande, idag när hon är 75. Det finns både något moderligt och vänskapligt i den roll hon spelar i mitt liv.

Hur gick det över till musikaliskt samarbete?

– Vid något tillfälle där i början berättade jag att jag gjorde musik, och att jag hade lagt ut några demolåtar på nätet. Någon månad senare kontaktade Linda mig och berättade att hon hade lyssnat på min musik och blivit så tagen av den att hon hade börjat gråta. Det var svårt att ta in, men förstås enormt smickrande att höra från en mytomspunnen artist som jag hade varit ett stort fan av i flera år. Linda föreslog att vi skulle göra musik ihop, bad om en CD-R med min musik, och valde ut Ugly Girl som lämplig duett för oss.

gallery_large

Den nu snart 75-åriga Perhacs har tills alldeles nyligen jobbat som tandhygienist sex dagar i veckan. Sedan 2013 har hon tillbringat sina söndagar i studion med producenten Fernando Perdomo.

– Hennes eget sång- och låtskrivande är extremt styrt av kosmiska ingivelser som hon fångas av och skriver ned i form av både ord och teckningar i olika färger. Hon har ju synestesi, där hon ”ser” ljud och ”hör” färger. Hennes textparti till min låt Ugly Girl skrev hon i ett inspiratoriskt rus, i sätet på sin pickup truck. Att sitta i studion och höra henne sjunga på en låt jag skrivit, var stort och surrealistiskt.

Erik berättar att Linda Perhacs har varit sjuk, men att hon de senaste veckorna har återfått viss kraft. Hon verkar kunna genomföra sin konsert fredag 30 november i Los Angeles-stadsdelen Eagle Rock, där Augustin ska medverka.

Artikeln fortsätter under bilden.

gallery_large

Hur mycket musik har du själv gett ut?

– Tidigare i våras gjorde jag mitt första släpp, I Never Learn, producerad av mig och Fernando Perdomo. Jag har spelat musik till och från i hela mitt liv, varit med i flera band, men journalistkarriären har tagit upp mycket tid och musiken hamnade i skymundan ett bra tag. Att Linda ville samarbeta har inneburit en nytändning för mig. Så nu skriver jag låtar konstant och spelar live ganska ofta, det senaste halvåret i Sverige, Berlin och Tokyo. Nu blir det Kalifornien igen.

Hur kom videon till Ugly Girl till? Vem är animatören?

– Jag tillbringar två-tre månader varje år i Tokyo och har lärt känna den briljante animatören Ryoji Yamada. Han har mer gemensamt med en amerikansk absurdistisk animatör som Bill Plympton än med japansk anime. Jag såg en video med vattenfärgsanimation som han hade gjort för en japansk artist och insåg att Ryoji-sans lätt melankoliska uttryck verkligen skulle passa Ugly Girl. Att både färgskalan och de geometriska formerna som karaktärerna har i videon sedan visade sig ha flera likheter med Linda Perhacs egna synestesi-teckningar var en lycklig slump – eller så har Ryoji Yamada också synestetiska, och kanske telepatiska förmågor.

 

Vad handlar låten om och hur är den kopplad till videon?

– De avpersonifierade, abstrakta figurerna och duetten mellan dem, anknyter till låtens tema. Varken titeln eller texten ska tolkas bokstavligt. Ugly Girl handlar inte om en ful flicka, eller en ful pojke, och definitivt inte om mig och Linda. Låten beskriver istället känslor och tankar som de flesta av oss drabbas av då och då, i synnerhet i dagens hypervisuella klimat. Texten handlar om kärlek, men också självtvivel, förvrängd självbild, och ett dekonstruerande av normativ skönhet. Vi bestämmer ju själva vad som är vackert, fastän vi hela tiden triggas till att ifrågasätta våra egna preferenser.

Vad har du för fortsatta planer som musiker?

– Jag har flera samarbeten på gång med musiker i Los Angeles. Senare i vinter släpper jag min tredje singel med en video inspelad i Koenji, mitt favoritkvarter i Tokyo. Och självklart hoppas jag att Linda och jag ska spela in mer musik ihop.

Se videon till Augustins I Never Learn.

gallery_large

Augustins båda singlar är tillgängliga genom alla stora digitala musikplattformar. 

Ugly Girl är även tillgänglig på den limiterade dubbelvinylutgåvan av Linda Perhacs tredje album I’m A Harmony (Omnivore Recordings), med andra gästartister som Devendra Banhart, Julia Holter och Pat Sansone från Wilco.

För mer info om Augustins musik, besök: www.augustinsongs.com, samt @augustinsongs på sociala medier.

LÄS OCKSÅ: 18 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA