x

11 dagsfärska skivor du bör kolla in

11 dagsfärska skivor du bör kolla in

Nord & Syd – 80%

80% handlar om att släppa taget, att sänka sina förväntningar och gilla läget. Inte det sexigaste av teman men istället ack så mänskligt. När det sedan framförs så här rakt och ärligt och utan krusiduller tar man till sig det och lyssnar. Och när du är fast så är du fast.

Elliot – Fast Food Musik

Elliots Fast Food Musik är skruvad lo-fi. Mysigt inbjudande, rolig och rätt intim i det knäppt tramsiga. Lyckas du lyssna på hela albumet utan att en enda gång tänka på Ariel Pink säger det mer om din relation till Mr Pink än huruvida Elliot låter som honom. För det gör han. Emellanåt rätt mycket. Men det finns också funkigare disco-drag som gör att han kanske ligger närmare Conan Mockasin eller LA Priest. Eller för den delen en tidig John Maus, den som på liknande vis dränkte sin röst i effekter och liksom lät soundet släpa efter som om det vore fjättrat vid en rejält tung fotboja. - Jonathan Eklund

XXXTentaction – Skins

Efter en hel del skriverier och ryktesspridning släpps så den här nu döde stjärnans nya album. Och visst gästar Kanye West på ett spår!

Amor – Sinking Into A Miracle

I den här konstellationen hittar du bland annat en avant-rock-veteran, en jazzbasist och en Franz Ferdinand-medlem. Resultatet påminner ibland om LCD Soundsystem när de är som mest krautiga.

Coldplay – Live In Buenos Aires

Med handen på hjärtat, hur intressant är egentligen livealbum? Inte super, men något säger oss att om du är ett stort Coldplay-fan kommer du även vilja grotta ner dig i den här upptagningen från Buenos Aires.

Domo Genesis – Facade Records EP

Den här Odd Future-kopplade rapparen ger oss ett kort besök i ett hiphop-land där ryggsäcks-medvetna tongångar, som osar slutet på 90-talet, blandas med den färskaste av trap-musiken. Och i vanlig ordning skickar Domonique Cole ut det med sin sedvanliga glimt i ögat.

LP – Heart To Mouth

Los Angeles-baserade Laura Pergolizzi gjorde rent hus i Bråvalla när det begav sig. För den som inte var på plats kan vi meddela att spelningen som skedde 2017 var fullpott-fantastisk. Nu släpper hon så en uppföljare till Forever For Now (2017) och den inbitne kommer hitta godis även här.

KWAAI – Traveler

Här är då KWAAI:s andra album som bär på elva spår med cirka 30 artister från Sverige, Sydafrika och Zimbabwe. Medverkar gör Aurelia Dey, Adam Tensta, Kristin Amparo, Dirty Jens, Kanyi Mavi (SA), Ranto Bokgo (Zim) och många fler. Produktioner av Chords, Broke & Tipsy, Saturday Monday. En riktig pang-samling med andra ord!

Helga – Nebulous

På sin nya EP utforskar Helga sina olika artistiska influenser. Med låttexter som fokuserar på naturen, introspektion och döden kommer hennes hyperkänslighet och känsla för världen fram och med element från postrock, metal, folk- och klassisk musik har hon en bred musikalisk palett att måla med när hon uttrycker sig.

Beabadoobee – Patched Up

Sovrumspop står verkligen högt i kurs för tillfället och konstigt vore väl annat när sådana här kvalitetsartister ploppar upp titt som tätt. Manilla-född men nu London-stationerade Bea Kristi började skriva musik under namnet Beabadoobee för bara ett år sedan. Här och nu förmedlar hon ut en lågmäld men fin sak på sju spår.

Majken – Young Believer

Malmöartisten och albumdebutanten Majken ville skapa en intim och vacker skiva. Några låtar har ett gäng år på nacken, precis som det ska vara när man debuterar. Som en best of-samling av sina första artistår. Skivan släpps på eminenta bolaget Kolletivet Records (Sista Bossen, Smisk, Nova Blast, Juste Splint) och bär på en hel del magi. Damon Tutunjian (Mew, Swirlies) har deleat med sig av sin kunskap under inspelningen. Bara en sån sak!

Jonas Bergsten – Varm Vidrig Sommar

Det är fortfarande ärlig bekännelsepop med sällsynt bra melodisinne vi får från Jonas Bergsten, men på den tidigare släppta singeln Den Tvåtusenartonde Sommaren hör du istället för folkölsfyllor och snutansikten en kärleksrelation präglad av kamp. En bra sammanfattning av vad Varm Vidrig Sommar handlar om. Bergsten utvecklas.

Alla skivor i en och samma spellista? Det hittar du här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA