x

ABBA-Björn: "Det är inte uteslutet att vi skriver ytterligare ett par låtar"

ABBA-Björn: "Det är inte uteslutet att vi skriver ytterligare ett par låtar"

Sveriges största succéband någonsin har återförenats i studion, 35 år efter att de gick skilda vägar. 2019 släpper Benny Andersson, Anni-Frid "Frida" Lyngstad, Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog ny musik och ger sig ut på en turné – eller, en lite annorlunda version av ABBA ger sig ut på turné.

– Jag hade två bra låtar, så jag ringde till tjejerna som sa: ”Ja, vi vill självklart vara med”, berättar Benny Andersson när GAFFA träffar honom och hans musikaliska partner Björn Ulvaeus på Grand Hotel i Stockholm.

– Vi spenderade två dagar tillsammans i studion, och det var som om det gått sex månader – inte 35 år. Det var helt otroligt, det kändes så bra, och så lyckliga vi var över att vara tillsammans och arbeta ihop.

Det var i juni 2017 som de fyra tidigare ABBA-medlemmarna möttes i studion, för vad de kallar ett ”avatar-projekt”. Idén är nämligen att ABBA ska på turné, men som hologram. Med modern teknik ska man fånga essensen av vilka medlemmarna var för längesen, men också vilka de är idag. Det är en form av tidsmaskin förklarar de.

– Det är vi fyra på turné, men vi är inte där själva, säger Benny Anderson om det nyskapande projektet.

– Men vi hoppas att publiken kommer att uppleva det som att vi är där. Vi vill nämligen försöka ha mänsklig kontakt med publiken, även om vi själva inte är där. Vi är på god väg att komma på hur det ska gå till. Jag kan inte riktigt säga precis hur, för vi vet inte helt säkert  hur det kommer att bli ännu. Men vi har tekniker som visar vad som kommer att ske på scenen och musiken är klar.

Benny Andersson och Björn Ulvaeus samarbetar med Simon Fuller från American Idol för att skapa projektet, där de använder sig av virtual reality och artificiell intelligens.

– Det händer så mycket med tekniken nu, säger Björn Ulvaeus och nämner bland annat de ”techno artists” från Silicon Valley som skapat hologram-versionerna av medlemmarna – ”abbatars”.

Även om Benny Andersson och Björn Ulvaeus vid intervjutillfället inte har full koll på den digitala delen av den kommande ABBA-turnén, som förväntas starta 2019, så har de koll på musiken.

– Vi vet vilka låtar vi vill framföra, och vi vet ordningen vi vill framföra dem i, säger Benny.

Det är inte riktigt 35 år sedan de fyra ABBA-medlemmarna stod på samma scen, i juni 2016 uppträdde de tillsammans på en privat galatillställning. Men det var en särkilt speciell upplevelse att befinna sig i samma studio igen.

– Man märkte när vi var samlade i studion att det finns ett väldigt speciellt band mellan oss. Det är ganska otroligt när man ser tillbaks på vad vi gått igenom tillsammans, och man skulle inte kunna tro att det var möjligt för oss att sitta här nu.

Det är dock inte tänkt att ABBA ska återförenas.

– Vi jobbar med det digitala projektet tills det är klart någon gång nästa år. Det kräver mycket arbete – det är mycket musikaliskt arbete i det, samtidigt som vi ska arbeta med själva produktionen, som är ett jätteprojekt att sätta tänderna i. Det fina är, liksom med en film, att när det är avslutat, så är det avslutat,  säger Benny.

– Men jag vill påpeka att det inte är uteslutet att vi skriver ytterligare ett par låtar, som vi kan spela in med Agnetha och Anni-Frid, tillägger Björn och Benny avslutar meningen:

– För vi tyckte om det.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA