x

Årets bästa musikvideor enligt Anders Nilsson

Årets bästa musikvideor enligt Anders Nilsson

Utan inbördes rangordning.

1. Justice – Heavy Metal
Regi: Filip Nilsson

Justice är inte kända för att jobba med små gester. Barocka toner i en konsertsal på Norfolk State University i Virginia, utmynnar i en fest för ögat när universitetets stolthet The Spartan Legion Marching Band äntrar fältet.

2. Gessaffelstein – Reset
Regi: Manu Cossu

Ord är överflödiga när Gessafelstein kommenterar hiphopens utveckling. Precis som The Black Eyed Peas i BACK 2 HIPHOP, verkar han vilja återställa ordningen, eller som någon skrev i kommentarerna: "1:28 You've now reached the final boss of Soundcloud rappers".

3. Bashton & Megalopolis – Scandal ft. Kira & Maya Azucena
Regi: Pablo Mengin

Om det inte vore så tidsödande att göra handritade animationer, hade det nog producerats fler musikvideor i stil med A-ha:s Take On Me. Bashton & Megalopolis hade dock både tid och talang till förfogande; i Scandal ska det ha använts över 2000 målningar.

4. Voyou – Les bruits de la ville ft. Yelle

Stadens ljud lockar och förför. Bortom varje hörn finns något nytt att upptäcka. Var man inte sugen att besöka Paris innan, lär man bli det efter denna charmigt franska och detaljrika stadsguide, med tonvikt på levande arkitektur.

5. Superorganism – The Prawn Song
Regi: Robert Strange

Hipsterkollektivet Superorganism har gjort sak av att syna den popkulturella samtiden. När nätets gaphalsar imploderar av självupptagenhet, kanske det är mer belöning än straff att vara räka och chilla på havets botten?

6. LCD Soundsystem – oh baby
Regi: Rian Johnson

Läran om världar och dimensioner bortom de hittills kända, präglas av nyfikenhet och vetgirighet. I denna sci fi-berättelse gestaltar Sissy Spacek och David Strathairn ett par forskare, vars verklighetsflykt sker genom en portal som lär ha skapats av just upptäckarglädje.

7. Childish Gambino – This Is America
Regi: Hiro Murai

Kultur och samhälle, politik och sociala frågor – årets mest omtalade musikvideo visar att formatet fortfarande är relevant för den som vill säga något om sakers tillstånd. En av många brännande sekvenser, är när passiva åskådare dokumenterar våld och tragik med sina smartphones.

8. Noname – Blaxploitation
Regi: Alex Lill

Rädslor och fördomar dödar, särskilt med vapen i hand. Till ytan paketerad som en gullig Godzilla-blinkning, förmedlas tankar om rasism och hur blotta åsynen av en oskyldig individ kan trigga mentaliteten att skjuta först och fråga sen.

9. Kendrick Lamar & SZA – All The Stars
Regi: Dave Meyers & the little homies

All The Stars ingår i soundtracket till Black Panther men musikvideon inkluderar inte ett enda klipp från filmen. Det behövs inte då videon är så snygg att den tindrar i sin egen rätt, bortom Marvel-universumet.

10. Rick and Morty x Run the Jewels – Oh Mama
Regi: Juan Meza-León

Run The Jewels, som är beprövade i soundtrack-sammanhang, verkar ha en förkärlek för antihjältar. Därför gör de rätt i att tonsätta Rick och Mortys intergalaktiska öden och äventyr. En kvartett att fortsatt räkna med i rymden.

11. Lil Wayne – Uproar ft. Swizz Beatz
Regi: Mills Miller

Lil Wayne manar till dans. Via hashtaggen #UproarChallenge kunde fansen göra sina egna galna koreografier. Att beatet minner om forna tiders sound är inte så konstigt med tanke på att Swizz Beatz har samplat G. Dep-låten Special Delivery från 2001.

12. Janelle Monáe – Make Me Feel
Regi: Alan Ferguson

Janelle Monáes afrofuturistiska kortfilm (eller "emotion picture") med samma namn som senaste plattan Dirty Computer, bör ses i sin helhet. Det Prince-klingande kapitlet Make Me Feel är annars en representativ teaser.

13. Clairo x SG Lewis – Better
Regi: Weird Life

SG Lewis går emot strömmen med sin inte jättehårt kvantiserade dansmusik. Här har han sångerskan Clairo till sin hjälp i en video som tar oss tillbaka ett par decennier, när track jackets var legio och regissören Hype Williams gjorde det coolt att använda "Fisheye lens".

14. Christine and the Queens – Girlfriend
Regi: Jordan Bahat

Det ikoniska fotot "Lunch atop a Skyscraper" (eller "New York Construction Workers Lunching on a Crossbeam") kommer till liv i en West Side Story-esque, retrosvängig historia som utmanar såväl normer som höjdrädsla.

15. Bruno Mars ft. Cardi B – Finesse (Remix)
Regi: Bruno Mars och Florent Dechard

1990-talets färgglada estetik gör sig härligt påmind. Finesse släpptes redan 2016 men remixen, med en old school-rappande Cardi B, firar en era som dagens unga så uppenbart önskar att de hade fått uppleva.
 

16. Beck – Colors
Regi: Edward Wright

Svenska flaggans färger och en iögonfallande koreografi visar sig vara en utmärkt kombination. Som Becks danspartner medverkar skådisen Alison Brie och nej, övriga gänget är faktiskt inte Blue Man Group.

17. Ariana Grande – God is a woman
Regi: Dave Meyers

I år har Ariana Grandes musikvideor tagits till en ny nivå. Thank u, next hyllar romantiska komedier, No tears left to cry trotsar tyngdlagen och God is a woman manifesterar kvinnlighet på de mest gudomliga vis.

18. Novo Amor – Birthplace
Regi: Sil van der Woerd och Jorik Dozy

Havsmusik med eftertanke. Det går inte att ta miste på miljöbudskapet när den walesiska singer/songwritern Novo Amor kikar under ytan. En djupt sorglig syn drabbar desto mer efter en bländande vacker inledning.

19. Conner Youngblood – The Birds of Finland
Regi: Johaness Muskat

Texasbördige Conner Youngblood gillar verkligen våra breddgrader. Förutom att han har en låt som kort och gott heter Stockholm, har han begett sig till Finland och låtit fota så magiska bilder att en och annan nordbo lär känna sig hemmablind.

20. Beabadoobe – Dance With Me

Hemmafix brukar innebära mysig stämning, så även här. Metanivån blir finurlig när Beabadoobe med vänner donar med att dokumentera hela processen, från låtskrivande till studioinspelning, till filmen om filmen.

21. The Army – Heavily Lined
Regi: Tony Wolski

Uppföljare till Paradise Day från 2015. Det är till och med samma skådespelare, som även denna gång agerar socialt missanpassad kuf. I det tysta bygger han upp sin inre estradör tills det är dags att låta världen veta vad som gäller.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA