x

NYBÖRJARGUIDEN: En inflytelserik motreaktion till schlager

NYBÖRJARGUIDEN: En inflytelserik motreaktion till schlager

Krautrock är en mycket influensrik musikgenre som formades någon gång i slutet av 60-talet. Genren har sitt ursprung i Tyskland då en bred genre av experimentell rock utvecklades genom inspiration från psykedelisk rock, avantgarde, elektronisk musik, funk, minimalism, improvisationsjazz och världsmusik. Genren kan även kallas för ”kosmische musik” vilket på svenska betyder kosmisk musik.

Uttrycket "krautrock" myntades av engelsktalande musikjournalister i början av 1970-talet, främst som en humoristisk och till viss del hånande paraplyetikett för den varierade tyska musikscenen som vuxit fram. Även om krautrocken lånar och använder mycket element från klassisk rock så är den till skillnad från den traditionella blues- och rock'n'rollen mycket utvecklande gällande elektronisk och ambient musik, samt embryot till postpunk och alternativ rock.

Genren skapades av människor uppvuxna ur askan efter andra världskrigets kaotiskt trasiga och uppgivna Tyskland och som en reaktion mot det gånga med ett framåtsträvande mål att återuppbygga vad Tyskland kunde vara. Detta under en mycket orolig tid där landet uppdelats av en järnridå även kallad Berlinmuren. Krautrocken var även en motreaktion till den på 60-talet mycket populära popgenren schlager som då dominerade populärkulturen i landet.

Krautrocken sammanfogar främst element av psykedelisk rock, avantgarde, elektronisk musik, funk, improvisationsjazz och världsmusikstilar och utvidgar former som konst- och progressiv rock. Det är även mycket vanligt att grupper inom rörelsen syntetiserade den klassiska rockrytmen och energin med en ambition att försöka kringgå att grunda sig för mycket i amerikansk blues. Ambitionen var att skapa något nytt, men med bekanta byggstenar som experimentellt fundament.

Genren lånar även idéer från experimentell och minimalistisk klassisk musik samt de då nya experimentella riktningarna som uppkom inom jazzen. För att få krautrocken att ta ett tydligt avstånd från mönster av traditionell sångstruktur och melodi som oftast amerikansk och brittisk rockmusik innehöll var det inte ovanligt att ta musiken mot ett mycket mekaniskt och elektroniskt ljud.

Rytmiskt följer genren något som kallas ”motorik”, vilket förkroppsligas genom en stadig 4/4-takt som kännetecknas av en tung bastrumma, ett pulserande groove som ämnar att skapa en framåtströmmande känsla. Motorik-beatet sägs ha skapats först av Neu! Och är ytterst framträdande på deras debutalbum. Detta beat har sedan använts i många olika stilar av musik utöver krautrocken själv.

Några artister som brukar förknippas med krautrock är Kraftwerk, Neu!, Can, Faust och Tangerine Dream.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA