x

"Det bästa är när basen vibrerar i bröstet så en nästan blir åksjuk"

"Det bästa är när basen vibrerar i bröstet så en nästan blir åksjuk"

Olivia Ljungquist har alltid varit lite av en periodare när det kommer till intressen. Hon kör liksom fast i nya hobbier och ska lära sig allt hon kan om dem. Sedan tröttnar hon och går vidare. Men med musiken har det varit annorlunda.

– När jag växte upp fanns musik alltid runt mig. Allt från när pappa spelade piano och sjöng psalmer i vardagsrummet till att jag som barn nynnade och sjöng mer än vad jag pratade. Och intresset för musik har aldrig bleknat, bara växt. Och på något sätt så tror jag att alla de där andra intressena jag hoppat till och från har varit någon sorts kompensation för att jag någonstans haft i bakhuvudet att jag aldrig kommer lyckas med musik.

Men för cirka två år sedan bestämde Olivia sig för att skita i de tankarna eftersom musik är det enda hon vill hålla på med och för ett år sen började hon med det här projektet, Ljung, där hon skriver och producerar sin basfyllda och autotuniga domedagspop själv. Vid sidan av har hon rest land och rike runt som en del av Sarah Klangs band.

Vad har du för utgångspunkt musikaliskt?

– Jag vill göra bra låtar. Låtar som känns och som jag själv tycker är bra. Om jag tycker att det jag gör är bra kommer förhoppningsvis i alla fall någon mer tycka det också. Ljudmässigt är det bästa jag vet när basen liksom vibrerar i bröstet sådär så en nästan blir åksjuk och illamående … så mycket av mitt mål är att få till den känslan också, haha. 

Vad för slags känslor får du ut av att förmedla musiken?

– Lycka, ilska, hopp, och sorg. Ja men egentligen allt det jag lagt ner av mig själv i låtarna. 

Har du själv några tankar kring det estetiska? Hur vill du att din musik ska framställas rent visuellt? 

– Jag tycker att det visuella är superviktigt för att skapa atmosfär och känsla. När jag skriver låtar ser jag ofta de olika ljuden framför mig i färger och rum. Just nu är det mycket mörka färger och stora rum. När det kommer till det visuella på scen så har jag alltid tyckt att det är kul med scenkläder och att skapa looks för att förmedla känsla. Killar i jeans och t-shirt mot en svart bakrund är cirka det fulaste och tråkigaste jag vet. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA