x

Frans: "Jag måste få berätta om vad min hjärna och mitt hjärta rör sig kring"

Frans: "Jag måste få berätta om vad min hjärna och mitt hjärta rör sig kring"

2016 vann Frans Melodifestivalen och belönades med en Grammis för årets låt. Världen låg för hans fötter, men istället för att satsa på en musikkarriär valde han att ta ett steg tillbaka och slutföra sin gymnasieutbildning. Nu är han åter i rampljuset och aktuell med sin nya singel One Floor Down, och ett album senare i år. Här berättar Frans om några händelser som varit viktiga under resan mot ny musik. 

Den osläppta låten

– En låt som många har hört, men som den största majoriteten inte kommer att höra är en startpunkt för min resa mot kommande singel. Första låten där jag på allvar själv skrev och uttryckte mina känslor och upplevelser kring en specifik händelse i mitt liv. En händelse som betydde mycket för mig. I skapandet av
denna låt började min roll som låtskrivare utvecklas tydligare och snabbare än vad den tidigare hade gjort. Jag experimenterade med ord och budskap i förhållande till mitt liv vilket är helt centralt för hur jag skriver min musik idag.

Studenten

– I juni 2018 tog jag studenten. Från att ha haft musiken i minnet som något jag fått smaka på och velat återvända till under en längre tid stod nu dörren öppen för mig – jag hade nu möjligheten att ha musiken och skapandet i fullt fokus. Under min gymnasietid fick jag, utöver min utbildning, möjlighet att växa och mogna tillsammans med jämnåriga. En viktig pusselbit i min personlighet fick chans att falla på plats och allt jag bär med mig från dessa år finns som en stor del i min musik, som en ny färg på en tavla, en dimension jag uppskattar att jag har upptäckt.

Rio

– Under mitt liv har mina föräldrar tagit med mig och mina syskon på resor över stora delar av världen. Jag har fått se andra kulturer och utsatts för många nya intryck. I augusti 2018 gick allt lite långsamt. Musiken lämnade många frågor obesvarade, tiden efter studenten förstärkte sökandet efter vad som är säkert, vad som är självklart – min identitet. Jag och min tvillingsyster begav oss ut på vår första stora resa tillsammans på egen hand. Att söka vidare på annat håll tydde sig mer och mer som en bra idé, därför flög vi till Rio De Janeiro. I en stad med många intryck upplevde jag en tydlig känsla, som en röd tråd som slingrade sig längs med gatorna i vimlet Rio. Staden visade mig exempel på en mentalitet där man känner lycka, även i sorgen. Mot slutet av resan bestämde jag mig för att befästa Rio som en symbol på armen, i form av en tatuering. Symbolen är en konstant påminnelse till mig själv om min riktning.

Obsession

– Under min resa mot min nya musik fick jag upp ögonen för en speciell person. När jag skrev mina låtar blev det konstigt att inte skriva om henne, det var det enda jag ville skriva om. Oavsett vilka sinnesstämningar jag fann mig själv i - om det var kärlek, avundsjuka eller frustration så landade handlingen runt henne på något sätt. Vi kunde sitta i studion och knåpa på en låt, där man efter en vers kände ”vad är detta egentligen”? Till slut landade handlingen på något sätt runt denna person, jag kunde inte sluta knyta innehållet kring detta. Resan lärde mig att jag måste skriva om saker som betyder väldigt mycket för mig. Jag måste få berätta om vad min hjärna och mitt hjärta rör sig kring, då mår jag bra och då tycker jag också att det blir som bäst med musiken. Jag har lärt mig att acceptera detta och medvetenheten om att det ärliga uttrycket berör både mig själv och andra absolut bäst.

Hör den nya låten här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA