x

"Just nu vill jag testa mina vingar"

"Just nu vill jag testa mina vingar"

Sami från avsomnade Medina har gått ut på solokvist. Men låt oss ta det från början. Det hela började i högstadiet. Sami fick i uppdrag i att göra någon typ av uppträdande i skolans aula på avslutningen och valet föll på musik.

– Vi tog en instrumental från Wu-Tang Clan som heter C.R.E.A.M och skrev vår egen text på engelska. Vi körde låten och fick stående ovationer av ca 500 personer. Den känslan gav mig ett stort sug och jag ville bara ha mer av det.

Sami spelade i samma fotbollslag som Max Perkele från Fjärde Världen och en viktig vänskap tog vid.

– Han visade mig massa musik, MTV raps och fick mig att verkligen bli intresserad av att lyssna på hiphop. Innan det lyssnade jag mer på musik som Metallica och Guns N' Roses men hiphoppen gav mig ett annat perspektiv på musiken och öppnade upp så många möjligheter rent kreativt för mitt sinne och sedan dess har det inte tagit slut.

Hur ser skapande-processen ut rent konkret?

– Rent musikaliskt sitter jag med KJ, som är en del av Rex Music, och han har varit min producent de senaste tio åren i princip. Vi sitter och skapar från scratch. För mig är det väldigt viktigt att vara med även i produktionsdelen och inte bara på text och sång. 99 procent av alla fall börjar det med att KJ spelar något ackord på pianot med ett ljud vi gillar. På det lägger jag topline och efter det börjar vi skriva på texten och producera färdigt beatet. Det är väldigt sällan jag plockar in färdiga beats av producenter som jag inte varit med och haft ett finger i. Jag låter dock alltid producenterna ha fria händer i början så kommer jag med input och feedback för att forma låten mer mot mitt håll.

Färska Innan Du Väcker Mig feat. Danny (Saucedo) är den andra singeln Sami släpper efter ett break på två långa år.

– Jag hade den i nästan ett och ett halvt år och såg så jäkla mycket fram emot att släppa den. Jag tycker att den är så fet. Sen formades låten och blev ny igen när Danny hoppade på den. 

Den gav också en feeling som Sami nu gör allt för att hitta tillbaka till.

– Jag vill bara lyssna på låten i lurarna dygnet runt, vad jag än gör, av ren uppskattning och glädje. Eftersom jag är rappare från grunden så är det lite extra spännande med den låten eftersom den är så ”sjungig”. Jag kommer absolut gå tillbaka till att rappa men just nu vill jag testa mina vingar.

Nämn en stor inspiration som kanske inte hörs så tydligt i musiken, men som likväl är viktig för dig och får dig att vilja skapa.

– Direkt, utan att ens behöva tänka, så säger jag Petter. Han är min största inspiration när det gäller allt möjligt som: skapa musik, affärstänk, träning, barn & familj et cetera. Sen skulle jag aldrig kunna hålla hans tempo, men att få vara en del av hans skapande och få en inblick i hur hans liv funkar på nära håll har gett mig så mycket inspiration till mitt egna. Nu kanske man inte hör så mycket Petter i min musik men han inspirerar mig just till att skapa det jag själv vill.

Har du själv några tankar kring det estetiska? Hur vill du att din musik ska framställas rent visuellt?

– Där är väl inte jag den i mitt team som lägger mest tid. I och med att jag har fått barn och gift mig så är skapandet av musik det absolut enda jag tänker på när jag sitter i studion. Nu för tiden kan jag inte komma hem som jag gjorde back in the days och bara tänka vidare på låtarna och det visuella kring låten eftersom man har papparollen. Tur nog har jag Warner Music och mitt management Rex Music som backar mig med det visuella så allt flyter på bra och jag kan lägga fokus på skapandet.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA