x

Diskopunk om en märklig resa: "Förälskelse på kyrkligt rullskridskodisco i San Francisco"

Diskopunk om en märklig resa: "Förälskelse på kyrkligt rullskridskodisco i San Francisco"

Förra veckan skickade den svenska gruppen Diskopunk ut sin självbetitlade EP, bestående av fem spår våldsam discopop. Här berättar bandets sångare Antonio America om några speciellt minnesvärda händelser under resan mot den färdiga EP:n.

Highway 1

– Det var 2014 och vi åkte på roadtrip i USA. Bandet hette då En Poppel men nyligen avhoppade sångaren Hugo stannade hemma och sista blivande Diskomedlemmen William hängde på istället. Little did we know brukar man säga, men hallå we knew för tusan! Instant förälskelse på kyrkligt rullskridskodisco i San Francisco banade väg för Diskopunk och hela resan blev den dröm vi jagar idag. När vi får upptäcka världen tillsammans så kokar vår kreativitet som bäst och varenda sekund på den där trippen satte musik och tagg i hela kroppen som sitter i än.

Enköping

– Producenten och inte alls ultrahipstern Bonna-Sven fick nog av storstan och flyttade både hem och studio till landet en bit utanför Enköping. Han bytte Tinder och meze mot grödor och vedugn, och plötsligt hade vi en studio-oas belägen mellan åkrarna att besöka. Sen dess har vi hälsat på många gånger för att både skriva och spela in. Kass wifi, grilla korv och brottas med Sven varvat med att jamma jävel alla tider på dygnet har varit det bästa stället tänkbart att komma bort och fokusera på. Typ hela EP:n är skriven i huset! Älskar fan Sven.

Jordanien

– Vi gjorde två gig i Jordanien och fick en statligt sponsrad turistresa på köpet. Vi spelade in en video i öknen och flöt i Döda Havet, och hade det apkul som vanligt. Det här var under slutskedet av mixningen av EP:n, jag har starka minnen av att klämma nya mixar i baksätet på en van på väg till staden Petra. Det satte någon jävligt fin och annorlunda kontext kring låtarna att lyssna noga i takt med scenerier vi aldrig sett. Hade vi åkt någon månad tidigare hade nog lite lokal flöjt letat sig in på Soaked men idén får leva vidare i våra huvuden. 

Mando

– Vi turnerade med Mando Diao, som förband, och var med på deras sex svenska gig hösten 2017. Det var typ det mest maxade vi gjort känslomässigt och det var även punkten då det nya materialet fick sin ordentliga liveskrud. Mycket av det nya materialet var mer känslomässigt laddat än det gamla och vi fick bli snäppet vassare på att spetsa attityd och uppenbarelse för att lyckas bära upp både Disko och Punk. Förlösande blev det också! 

Ol’ dirty Simon Gustafsson

– Grädden på moset i en artikel om resor blir vår älskade vän Simpaj. Asfet filmskapare och regissör som såg glädjen och magin i ett litet up’n’coming diskoband så han beslutade att hänga och dokumentera hela skiten. Allt vi berättat om finns dokumenterat! Filmen blev hur fin som helst (se den nedan.) Ingen utomstående har tagit en sån självklar plats i Diskofamiljen tidigare och det är inte sista gången vi jobbar kreativt med den jäveln.

LÄS OCKSÅ: FACIT: Här är januaris 20 bästa skivsläpp


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA