x

Eric Palmqwist: "Jag slutade dricka en månad innan min dotter föddes"

Eric Palmqwist: "Jag slutade dricka en månad innan min dotter föddes"

Nu på fredag skickar Eric Palmqwist ut sin redan, av GAFFAs Alexandra Lovén, hyllade skiva En Halv Gris Kan Inte Gå. Här berättar han om några speciella platser under resan mot den färdiga fullängdaren.

LOJSTA (Gotland)

– Jag har ett litet hus på södra Gotland dit jag åker för att skriva musik eller bara vara. Huset ligger helt för sig själv utan insyn och grannar så man kan gå omkring naken och äta vita böner direkt ur burken. Sånt gillar jag.

Lojsta har blivit min landningsbana och uppkopplingen mot nätet är dålig vilket är bra för skapandet. 

Under 3-4 intensiva dagar skrev jag mina första låtar på svenska som lade grunden till den här skivan.

Jag tror det var Floden, Sorg & Sarg, På En Scen I Fel Stad och någon till. 

På vinylskivans innerpåse finns en bild på ett nedblåst parasol, ett bord, en gitarr och en åker i bakgrunden. Det är från den sessionen.

POPAGANDA (Stockholm)

Håkan Hellström spelade på ett kokande Popaganda för kanske fem år sedan. Jag hade inga pengar och gick omkring tipsy utanför och kände mig rätt miserabel. Då sprang jag på fotografen Johan Bergmark som satt och drack öl med några vänner. Jag berättade om min idé att börja skriva på svenska i eget namn. Han fick lyssna på några skisser jag gjort på min Iphone och utbrast: "BRILJANT! Om inget skivbolag nappar på det här startar jag ett skivbolag och ger ut dig". Sen sa han: "du måste göra en låt som heter Mina Dåliga Val. Det är en bra låttitel!" Jag gick hem och skrev låten Mina Dåliga Val. Och där såddes nog också fröt till mitt och Johans skivbolag Ella Ruth Institutet som ger ut den här skivan.

ASPUDDEN (Stockholm)

– Här bodde jag under en lång tid.

Jag var fortfarande aktiv i mitt missbruk av alkohol och droger då. De sista åren tog jag nästan alltid amfetamin också när jag skulle gå ut på krogen så när allt stängde och alla ville gå hem var jag fortfarande väldigt vaken. 

De flesta av låtarna på albumet är skrivna i mitt kök nattetid efter sådana kvällar. Jag befann mig i ett vägskäl och ville ha ett nyktert liv samtidigt som jag trodde att det var en omöjlighet. 

Så här i efterhand tror jag att det kanske någonstans var omedveten terapi och ett första steg mot nykterhet att sitta där i köket och göra låtar av mitt tillstånd.

ÖRNSBERG (Stockholm)

– Jag valde att spela in och producera albumet själv. Tidigare har jag alltid haft ett band, en producent eller ett kreativt bollplank med mig på vägen när det varit dax för ny skiva. Jag hittade en lokal i Örnsberg och byggde Studio Silverräven.

På så sätt har jag också fått lära mig själv på vägen under tillkomsten av albumet. Jag spelar också alla instrument på skivan själv förutom trummorna. Så det är verkligen en soloskiva. När allt nästan var klart bjöd jag dock in lite vänner för några pålägg men det var mest för att det är roligt med musikaliskt sällskap.

(För musiknörden: Ulf Stureson. Robert ”Strängen” Dahlqvist, Lina Langendorf, Andreas Mattsson, Daniel Gilbert, Anders F Rönnblom, Carla och Peter Morén är några av dem som gästar skivan)

KÄRRTORP (Stockholm)

– Jag slutade dricka en månad innan min dotter föddes och är otroligt tacksam över att jag tog det beslutet. Jag har nu 3,5 år som stolt nykter alkoholist och mitt liv ser verkligen helt annorlunda idag.

Jag skriver mer musik än någonsin och älskar att vara pappa.

Att det skulle bli en temaskiva om vägen ur ett missbruk med lyckligt slut hade jag väldigt svårt att tro när jag först började skriva på de här låtarna.

SENASTE: Ozzy Osbourne ställer in hela Europaurnén


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA