x

Maggie Rogers: "Självcensuren gav jag upp för länge sedan"

Maggie Rogers: "Självcensuren gav jag upp för länge sedan"

Puh.

Jag lyckades. Inte en enda gång inom loppet av en kvart nämnde jag Pharrell Williams. Inte för att det inte är en fascinerande historia med det där klippet, ni vet, men med Maggie Rogers finns det så mycket annat att prata om; henne själv, förstås, och framför allt en sak:

– Inget är så viktigt för mig som själva musiken, säger stjärnskottet från Maryland som sprudlar över telefon från andra sidan Atlanten, ivrig att få berätta så mycket hon bara orkar för den som vill låna henne ett öra eller två.

Hon har ett nytt album hon vill att vi ska höra och på vägen tycks hon vara beredd att ta hela världen i sin famn. Heard It In A Past Life har legat klar ända sedan i juli förra året och av Rogers energipåslag att döma tycks väntan ha varit närmast evighetslång.

– Ja, äntligen får jag dela den med folk. Jag är redo! Jag önskar att du kunde se mig nu, jag gör såna där ”jazz hands” med utsträckta armar och fingrar. ”Storbolagsdebut”, säger hon med förställd dramatisk röst avlöst av ett hjärtligt gapskratt.

Dansa fram i livet?

Omställningen från att ha varit praktiskt taget okänd till att plötsligt bära ett ok av förväntningar har inte varit smärtfri. Samtidigt som många sett henne som en lyckans ost har hon inombords haft svårt att bearbeta allt och brottats med rädsla över om det här verkligen var vad hon ville. Tryggheten fanns i musiken och arbetet med albumet blev en sarg att hålla sig i.

– Hur min vardag och tillvaro ser ut numera är något jag försöker komma till tals med. Det är lustigt, folk frågar konstant om jag är nervös eller rädd för mottagandet, men hur vansinnigt det än låter har jag gjort den här skivan för min egen skull. Björk sade en gång att ”ju mer självisk du är med din konst desto mer givmild är du” och det brukar jag ofta tänka på. Hela processen har varit viktig för min mentala hälsa och det har hjälpt mig att hitta tillbaka till mitt sanna jag.

Livet för det påpassade energiknippet tycks i alla händelser vara rätt hyggligt just nu, accentuerat av ofta förekommande små klipp hon lägger ut på sig själv dansande. Är det mottot, att dansa fram i livet?

– Haha, det är inte med flit! Jag bara hör musik och blir tvungen att röra på mig för jag älskar att dansa. Självcensuren gav jag upp för länge sedan!

I mars kommer hon till Stockholm igen och spelar för tredje gången, ett besök hon otvivelaktigt ser fram emot.

– En av mina favoritspelningar var på Debaser för ett par år sedan. Det var smockfullt och jag slängde mig rakt ut i publiken. Helt galet! Sedan var jag där förra sommaren och spelade med Haim. Den årstiden i Stockholm var helt underbar, det var ljust ute hur länge som helst!

”Ljust” och ”hur länge som helst”. Det låter som troligast tänkbara scenario för Maggie Rogers karriär.

VEM? Fyller 25 år i april. Släppte två folkinfluerade album i egen regi innan Pharrell Williams 2016 besökte hennes skola för att agera mentor åt studenterna medan de spelade upp sina egna låtar för honom. Klippet där Rogers låt Alaska gör honom tårögd gick viralt och det har ni förstås redan sett – annars googlar ni fram det bums. Deras korsade vägar utgjorde startskottet för ett budgivningskrig mellan storbolagen.

VAD? Släppte nyligen albumet Heard It In A Past Life, som gick direkt in på andra plats på Billboards albumlista. Spåren av i stort sett all musik hon utforskat är hörbara: ”Anledningen till att jag först fastnade för folkmusik eftersom den är lågmäld. Det tog ett tag att växa in i mer högljudd musik. Under collegeåren var jag DJ, jag spelade gitarr i både pop- och shoegazeband och jag spelade banjo i ett folkband. På min senaste EP utforskade jag elektronisk dansmusik. Min nya skiva känns som en vacker fusion av alla dessa genrer, den är verkligen jag.”

VAR? Växte upp på en bondgård i Maryland där hon lärde sig spela banjo och tidigt skrev egna låtar som hon spelade upp för sin bror. Flyttade till Boston för att studera musik på college, men hamnade därefter i New York när hon blev antagen till NYU.

Maggie Rogers ser du på Berns i Stockholm, 8 mars.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA