x

"Axl Rose var utomjordiskt ball"

"Axl Rose var utomjordiskt ball"

Augustines äldre bröder matade honom tidigt med olika CD-skivor och DVD-boxar med musikvideor. Och där startade det stora musikintresset.

– Jag kom ihåg att jag tyckte att Axl Rose var utomjordiskt ball när han stiger av bussen i början av Welcome To The Jungle-videon. Nu kanske han inte är lika ball längre men den scenen har etsat sig fast. Jag hade väldigt lätt för att idolisera olika artister eller bandmedlemmar när jag var yngre, så jag började spela olika instrument/sjunga på ett visst sätt för att vilja bli som dem. Sen har det väl aldrig riktigt släppt. Försöker ju fortfarande bara efterhärma musik jag tycker om egentligen, även nu.

Augustine har alldeles nyligen skickat ur sig singeln Luzon vars sprakande refräng har gått varm på GAFFAs redaktion. Augustine pratar om en fascination för äldre, tropiska miljöer och byar med pastellfärgade hus.

– När vi gjorde Luzon rullade hela tiden filmer som The Rum Diary och The Talented Mr. Ripley på repeat i bakgrunden. Vi sa att alla låtar vi gör ska passa in på en rökig karibisk bar under 70-talet. Jag gillar tanken av att framställa hela projektet som en film. Som Lana Del Reys Born To Die-album. Eller alla hennes album egentligen. Att skapa en egen liten värld för musiken.

Vad har du för utgångspunkt musikaliskt?

– Jag brukar alltid komma tillbaka till Foster The People. Det var dem som öppnade mina ögon för indie-pop på riktigt med deras debutalbum Torches. Att det går att balansera mellan kommersiell pop och en mer alternativ ljudbild. Eller att en hitlåt kan vara lite vad som helst egentligen. Sångaren Mark Fosters falsett är också den största anledningen till att jag började sjunga. Sen har det genom åren övergått och förändrats. Hämtar mycket inspiration från Lana Del Rey, Lykke Li, The National, Maggie Rogers med flera.

Vad för slags känslor får du ut av att förmedla musiken?

– Det låter som en klyscha men det är liksom saker som ligger och bubblar inom en. Känslor som kanske är lättare att få ut i ett rim på engelska än att faktiskt ta tag i på riktigt. Sen har jag ingen aning om vart vissa textrader som dyker upp i huvudet kommer ifrån. De bara finns där plötsligt, och så vill jag göra en låt av dem för att processa på något vis.

Nämn en stor inspiration som kanske inte hörs så tydligt i musiken, men som likväl är viktig för dig och får dig att vilja skapa.

– Phoebe Bridgers fina album Stranger In The Alps fick mig ur en väldigt lång skrivkramp förra året. Hennes texter är otroliga! Rent musikaliskt är vi lite annorlunda, men hon har ett djup som är så mänskligt och fängslande. Mycket vemod och svartsjuka.

MEST LÄST: 25 år gammal låt toppar hitlistorna i Japan – och ingen vet varför


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA