39 färska skivor du bör kolla in

39 färska skivor du bör kolla in

Precis alla släpp hittas i en och samma lista längst ner i artikeln.

Broken Social Scene – Let's Try The AFter (Vol. 1)

Indierockveteranerna från Kanada sänder ut en EP, där den tidigaresläppta singeln All I Want luktar lite Vampire Weekend. I övrigt vet man vad man får. För dig som gillar Arcade Fire, Wolf Parade och The Walkmen.

Silvana Imam – Helig Moder

Albumet som aldrig skulle se dagens ljus är här. Efter tre år i rollen som en distinkt energisk liveartist, och med en omtyckt diskografi att bära showen, väljer Silvana att återgå till det odödliga formatet. Låtarna som bara skulle höras live, en förvisso ännu äldre tradition, var tänkta att vara början på en nytänkande, friare och mera obunden era i hennes konstnärliga resa. - Jonathan Sindihebura

Skraeckoedlan – Eorþe

Skraeckoedlan klampar allt längre in på sin alldeles egen väg. Det är mer melodi och epik, samtidigt som riffen är tunga som kaskelottfamiljer. Earth innehåller också en klar majoritet av bandets bästa låtar hittills. - Jesper Robild

Golden Daze – Simpatico

Golden Daze, ja du hör ju på namnet vad det här handlar om. Drömsk folkpop som föder näring ur de mest solblekta dagarna. Något för de som kanske har tröttnat på Mac Demarcos spexigheter och vill söka en mer seriös karaktär mitt i diset.

Rotting Christ – The Heretics

Låt efter låt med klassisk Rotting Christ-musik fyller skivan. Extreme metal med grund i svartmetall och en lätt touch av grekisk folkmusik. Vänta dig inga lena tongångar som smeker öronen, snarare fullt ös och lyrik med svärta från start till sista vers. - Amelie Schenström

Millencolin – SOS

SOS bjuder på refrängstarka låtar, lättnynnade melodier, och karriärens hittills mest vuxna anslag. Nicola Sarcevic har blivit raspigare i rösten och kollegorna river loss hårdare riff. Allt detta är välkommet; det är ett kvartssekel kvartetten startade i Örebro och nionde studioalbumet förtjänar en värdig inramning. - Kristofer Hadodo

S Pousette – 2U

Visst finns det mycket konstnärlig elektronisk musik som försöker göra sig udda, ja på gränsen till extrem, bara för sakens skull. Visserligen finns det en dunkel mystik som är svår att ta på när det kommer till Sandviken-producenten tillika DJ:n Sofi Pousette, men det är så mycket mer som bevisas på debut-EP:n. - Simon Lundberg

Warcollapse – Desert Of Ash

Crustpunk-veteranerna sänder ut en EP som rimmar gott med akter som Nuclear Death Terror, Driller Killer och Diskonto.

Prioshka – Brickbat

Låt oss presentera en ny indiesupergrupp! Prioshka bär på namn som Miki Berenyi (Lush), Justin Welch (Elastica), KJ McKillop (Moose) och Mick Conroy (Modern English) och skapar musik för dig som gillar nyss nämnda band precis lika mycket som Toy och Pale Saints.

Gemma Ray – Psychogeology

Hennes åttonde album i ordningen bär på spår från gothdisco, Serge Gainsbourg och sci-fi-pop. För vänner av Anna Calvi, Laura Gibson och Joan As Police Woman.

Yann Tiersen – All

Filmmusik-ikonens nya album är fylld med elektroniska mattor som skapar spänning. Pianobaserad ambient för för vänner av Nils Frahm och Michael Nyman.

Ladytron – Ladytron

Den här gruppen slog igenom ordentligt i mitten av 90-talet genom att blanda syntpop med shoegaze. Det var samtidens indiepop i renaste form. Ladytron är mer syntpop än shoegaze. Back to basic för vänner av Fischerspooner, Client och Goldfrapp.

Rina Mushonga – In A Galaxy

Electro-indie-afropop från Londonbaserade Zimbabwe-Rina. För vänner av Blaudzun, TV On The Radio och Jadu Heart.

Chain Wallet – No Ritual

Den här norska konstellationen fortsätter att imponera med sin smidiga drömska indiepop. För vänner av Wild Nothing, Diiv och The Radio Dept.

Elena Setién – Another Kind Of Revolution

Pianoglad pop med suggestiv stämning. Steve Gunn gästar. För vänner av Molly Burch och Phoebe Bridgers.

Methyl Ethel – Triage

Ett av världens mest hajpade namn inom den breda indiefållan. Dessa australiensares musik glider runt bland ljudbilder man tidigare har hört från exempelvis Tame Impala, Pink Floyd (när Syd Barrett styrde skutan) och MGMT.

Merely – Hatching The Egg

Hatching The Egg är tredje albumsläppet som soloartist. Det har med tiden blivit mindre spacedisco och istället mer av en esoteriskt, atmosfärisk och ambient flytande och ibland tryckande pop. Något som är än tydligare här. - Jonathan Eklund

Holiday Ghosts – West Bay Playroom

Med debuten snackade recensenterna om influenser som The Modern Lovers och The Velvet Underground. Men den här garage-gruppen klämmer in så mycket mer i sin stil. Det osar 50- och 60-tal utan att för den delen lukta unket. För vänner av Duds, Chemtrails och Miss World.

Avril Lavigne – Head Above Water

2014 insjuknade Avril i den fästingburna sjukdomen borelia. Under den tiden skilde hon sig också från Nickelback-frontmannen Chad Kroeger. De senaste åren har kantats av både fysiska och känslomässiga kamper men artisten använde sig av alla känslor för att skapa det här.

Marlene Oak – Silver Moon

Är en ny svensk stjärna född? Marlene Oak letar långt tillbaka när det handlar om inspiration (Bob Dylan, Joni Mitchell, Nina Simone) men musiken gör sig även väldigt gott mitt i samtiden. För vänner av Sarah Klang och americana i stort.

Södra Sverige – Död Musik

Supergrupp? Absolut, i flera bemärkelser. Mattias Alkbergs och hans vänner är tillbaka igen och det är postpunkigt, rockigt och röjigt så det förslår. För vänner av Rome Is Not A Town, Eterkropp och Västerbron.

Star Horse – You Said Forever

Nu är debutalbumet här för bandet som får den svenska shoegaze-scenen att stirra ner mot fötterna och lyfta blicken och ta musiken vidare in i 2019. Nej, det är ingen jätteutveckling av soundet vi är vana vid, men det är sjukt proffsigt och oerhört snygg producerat. För vänner av Slowdive, Cocteau Twins och Pinkshinyultrablast.

Betty Who – Betty

Australiensiskan skapar slick och tilldragande pop för vänner av Whitney Houston, Robyn och Katy Perry.

Chaka Khan – Hello Happiness

R&B- och discodrottningen som en gång i tiden var en del av girlgroup-gänget Crystalettes släpper sitt första album på över tio år. För vänner av Roberta Flack, Patti LaBelle och Sister Sledge.

Czarface & Ghostface Killah – Czarface Meets Ghostface Killah

Här finns flera Wu-Tang-kopplingar. Bakom Czarface hittar du Inspectah Deck och Ghostface är ju Ghostface. Ingen trap här inte. Hiphop i sin renaste 90-talsform.

SWMRS – Berkeley's On Fire

Oakland-gruppen pratar gärna om att skapa nytt i den lastgamla rock-fållan. Här loopas det gärna och det rappas. Som att höra ett The Talking Heads som vaknade upp 2019. Annars låter det ibland som kanadensiska Stars.

Tourist – Everyday

Knastrig och elektronisk chillwave för vänner av Kllo och Jacques Greene.

Woman's Hour – Ephyra

Om Saint Etienne och The xx gökade så hade det här varit deras kärleksbarn.

Anemone – Beat My Distance

Psykedelisk pop och kraut i härlig symbios. För vänner av Broadcast och Tame Impala.

Baby Goth – Baby Goth

Pop nedsänkt i trap. För vänner av Ängie.

Copeland – Blushing

Började som ett klassiskt rockband men har genom åren testat på allt från elektroniskt till symfoniskt. Nu 2019 får vi till oss lite av det mesta. För vänner av Death Cab For Cutie och emorock.

Heartstreets – Why Make Sense

En Montreal-bördig duo som hittar mycket inspiration i 90-taltes R&B- och triphop-scen. För vänner av LAF, Foxtrott och Kirouac.

Homeshake – Helium

Har gått från gitarrbaserad indierock till mer lo-fi-betonad R&B. För vänner av Mild High Club, Soft Hair och Connan Mockasin.

Hot Flash Heat Wave – Mood Ring EP

San Francisco-band som grottar ner sig i psykedelia, drömpop och postpunk. För vänner av The Flaming Lips, Tame Impala och Gus Dapperton.

India.Arie – Worthy

Neo classic soul-veteranen som slog igenom samtidigt som D'Angelo och Lauryn Hill. Nu för tiden ganska soulrockig. För vänner av Jill Scott och Angie Stone.

Papoose – Underrated

Brooklyn-rappare och som albumtiteln antyder: underskattad. För vänner av Jay-Z och DJ Premier.

RY X – Unfurl

Svävande, eterisk och ibland dubsteppig pop för vänner av Björk, Novo Amor och S. Carey.

Sir_Babygirl – Crush On Me

Extra allt-pop. Personen bakom älskar Hole men låter som Charli XCX. Alltid melodiskt. För vänner av Grimes, Sasami och Diet Cig.

Berg & Bedragare – Ö-Musik

Bluesig och svängig svensk folkrock som är ett med den murkiga jorden. För vänner av Ellen Sundberg, Johan Airijoki och Ola Magnell.

Alla släpp i en och samma spellista? Det hittar du här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA