x

KRÖNIKA: "Långa och slanka tjejer kan också spela i band"

KRÖNIKA: "Långa och slanka tjejer kan också spela i band"

Äntligen har jag hittat hem. Eftersom jag besitter den mindre fördelaktiga kombinationen av egenskaperna ”tjej” och ”177 centimeter” har jag länge haft problem med att finna min plats i en snäv och mansdominerad musikbransch. Tills igår, när jag hittade den här annonsen på Bandfinder.

”Hejsan på er Rockbrudar”, börjar den, och jag kan inte låta bli att känna mig smickrad av det rättframma tilltalet. ”Hejsan”, fnittrar jag tillbaka in i skärmen. Det känns som om vi redan känner varandra. Och jag – en rockbrud? Äsch då! Med blossande kinder fortsätter jag läsa. Det är ett Norrköpingsband som letar sologitarrist, kompgitarrist, basist och trummis – och alla ska vara tjejer. Vilken jävla grej. Hjärtat bultar. Det är nästan för bra för att vara sant. Det måste finnas en hake.

”Vi söker 4 st tjejer, längd 175 - 180 cm, slanka och långbenta”. Herregud. Vad är det jag läser? Jag kan nästan inte tro mina ögon. Med två centimeters marginal kvalar jag in i målgruppen! Äntligen har jag hittat ett band för mig. Jag som hela mitt liv blivit bortvald för inkvoterade tjejer på en och sextio. Visserligen är jag inte säker på vad som räknas som ”slank” ute på östgötaslätten, men det kanske är förhandlingsbart? Det finns ju alla möjliga dieter nu för tiden.

”Vanligtvis är det killar som spelar instrument och en tjej som sjunger. Vi skall göra tvärtom. En manlig sångare + kvinnliga musikanter”. Det var väl verkligen på tiden att någon tog bladet från munnen. Vanligtvis spelar killar instrument. Och tjejer sjunger. Men det går faktiskt att göra tvärtom!! Det har de här grabbarna fattat. Vem behöver normkritik eller genuspedagogik när det bara är att vända på steken. Feminister ska alltid krångla till allt hela jävla tiden.

Sen är det naturligtvis förståeligt att den här typen av initiativ kommer med vissa motkrav. När man är så snäll att man överväger upplåta hela sitt trumset till två små tjejhänder är väl ett par långa, slanka ben det minsta man kan begära. Hon måste ju åtminstone nå ner till pedalerna. Och av uppenbara skäl får hon inte vara för tjock. Det är trångt i Jeppes Opel och ni har tre förstärkare och två flak öl som ska få plats.

Själv sitter jag och filar på min ansökan i detta nu. Det finns så mycket jag vill säga. De måste ju förstå hur lång jag är, utan att jag framställer mig som FÖR lång. Sångkillen ska ju fortfarande stå i centrum. I händelse att jag inte blir utvald den här gången hoppas jag på fler liknande initiativ i framtiden. Det finns alldeles för många korta tjejer på höga positioner. Tur att vi har några killar från Norrköping som vill ändra på det.

LÄS OCKSÅ: Efter anklagelserna – Ryan Adams albumrelease skjuts upp


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA