x

PREMIÄR: Video visar upp när kvinnor och flickor förtrycks i vardagen

PREMIÄR: Video visar upp när kvinnor och flickor förtrycks i vardagen

För exakt ett år sedan släppte musikkollektivet Vo PAM låten Vad Dom Än Säger i svallvågorna av #MeToo-rörelsen. Nu uppmärksammar de frågorna igen med hjälp av en video som har premiär hos GAFFA idag. Låtskrivaren och producenten Pernilla Söderblom berättar om vad som hänt sedan låten släppts, och vad de har för syfte med den nylanserade videon.

Förra året släppte Vo PAM låten Vad Dom Än Säger tillsammans med över 50 artister. Vad vill ni säga med den nya videon?

– Vi vill addera det visuella till det vi sjunger om, så att påminnelsen om hur det ser ut blir ännu starkare. Den här berättelsen är skriven som att den är riktad till en liten flicka, att rent statistiskt är sannolikheten ganska hög att du utsätts för något av det här. Sen är det ju självklart upp till oss vuxna att göra någonting åt det.

Hur blev reaktionerna när låten först kom?

– Oj, vi fick väldigt stor medial uppmärksamhet. Reaktionerna var mest positiva, att det är bra att vi lyfter den här frågan. Det var inte lika mycket negativt som vi först trodde, men det var nog för att den kom precis efter #Metoo när det var allmänt okej att prata om de här frågorna. Låten kom lite rätt i tiden, skulle man kunna säga.

Videon visar en mängd olika situationer där kvinnor och flickor förtrycks i vardagen, och det är nog många som kan känna igen sig. Men ni förmedlar också hopp, och visar att det kan se ut på ett annat sätt.

– Ja, precis. Vi vill såklart att det ska förändras och vi ser ändå #Metoo som någon slags vändning. Det händer ju inte på en dag, vi vill visa att det här fortfarande är verkligheten men att det skulle kunna se ut på ett annat sätt.

Hur tycker du att de insikter och kunskaper som växte under #Metoo-rörelsen har förvaltats i samhället?

– Det har hänt ganska mycket när det gäller inställning, tycker jag. Förutom att jag arbetar som låtskrivare så jobbar jag också som chef på kulturskolan, och jag upplever att på kommunnivå har vi fått mycket mer direktiv i hur vi ska jobba. Det genomsyrar flera delar av samhället och det har blivit en förändring i hur man prioriterar de här frågorna. Sen har ju samtyckeslagen kommit, vilket jag tror gör en stor skillnad på sikt. I låten lyfter vi främst problemen med sexuella övergrepp, men även andra frågor för allt hänger ju ihop i det här patriarkala samhället.

­

Vad hoppas ni kunna åstadkomma med videon?

– Vi vill förstås fortsätta jobba för dem som utsätts, så alla intäkter från låten och videon går till Roks – Riksorganisationen för Sveriges kvinnojourer och tjejjourer. Sen är det såklart så att gör man konst så kan det ju spridas och nå många människor, vilket förstås är det främsta syftet. Videon kan göra att låten uppmärksammas på nytt, vi vill ju inte att #Metoo ska bli som en kampanj eller fluga som glöms bort så då vill vi hjälpa till att påminna.

Kommer vi se något mer från er på det här temat?

– Vi har börjat tänka att vi kanske ska göra något varje år. Från början var det ju bara en låt, sen i höstas jobbade vi med videon. Som det ser ut kommer vi redan nu börja planera inför nästa års påminnelse, så att vi blir en konstnärlig aktör i att driva det här påmminelsearbetet framåt i samhället. Vi har fått mycket feedback och hört att låten använts till exempel i högstadieskolor. Så vi kommer nog jobba mycket runt det här materialet och bygga på det, sen om problemet inte är löst om några år så får vi väl hitta nya snitt och konstverk att arbeta med.

Titta på den nya videon till Vad Dom Än Säger nedan:

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA