x

45 anledningar att älska Håkan Hellström

45 anledningar att älska Håkan Hellström

Idag fyller Göteborgs främsta ambassadör Håkan Hellström 45 år! För att fira denna älskade ikon har GAFFA sammanställt en lista med hela 45 anledningar att älska honom. I någotsånär kronologisk ordning, från de första stapplande stegen på 80-talet fram till den fullfjädrade musikhjälte han är idag. GRATTIS HÅKAN!

1. I slutet av 80-talet börjar Håkan Hellström på Göteborgs högre samskola. Där träffar han två andra pojkar som heter Henrik Berggren och Daniel Gilbert. Tonåringarna bildar bandet som vi idag känner till som Broder Daniel, något som vi är väldigt tacksamma över. 

2. För att han skrev en uppsats som heter Jag Och Frank Sinatra när han var 17 år och kär. 

3. För detta klipp där Mårten Andersson intervjuar Henrik och Håkan: 

4. Den 8 maj 2000 släpper han singeln Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg och svensk pophistoria är förändrad för alltid. 

5. I oktober samma år ger han ut sitt debutalbum – ett album som ingen tror att han någonsin kommer kunna toppa. Well, vi vet alla hur det gick med det. 

6. Samma år uppträder han live för första gången som soloartist iklädd sin ikoniska sjömanskostym. 

7. Trots att han "lånar" texter och melodier här och var ibland, är det inget han förnekar. Och om man gör något fantastiskt av det, vad spelar det för roll?

8. För kyssen med Per Bjurman. "Sånt där hände också ibland faktiskt, fast jag minns inget av det för det var alldeles för dimmiiigaaa daaaaaar". Per Bjurman skrev senare om händelsen: "Jag kan bara säga att jag tyckte Håkan Hellström förtjänade en kyss."

9. För att han förgyller våra somrar. Jag menar, vem har inte dansat till Mitt Gullsbergs Kaj Paradis på ett svettigt utedansgolv medan solen går upp långt bort i horisonten? 

10. 2001 bor Håkan i en studentlägenhet utan att direkt plugga. Han är inte rätt missnöjd över att utsikten från fönstret är en cementkoloss (Ullevi), men idag ser han nog det fina i det.

11. I början av 2002 visar Håkan att han inte följer några pop-mallar och tolkar några av våra mest älskade visor på EP:n Luften Bor I Mina Steg. Det gjorde att en helt ny generation upptäckte några av de vackraste pärlorna i den svenska visskatten. Tack för det, Håkan. 

12. Under hösten, samma år, släpper han albumet Det Är Så Jag Säger Det vars åttonde spår Aprilhimlen sedan dess varit anthem för alla alltför kalla vårkvällar i alltför tunna skor. 

13. För Kom Igen Lena som förmodligen är det mest älskade spåret från samma album.

14. För att han gör det med hjärtat. Vad? Allt!

15. 2002 är Håkan med i När Och Fjärran och reser till Rio de Janeiro. Guiden på plats heter Natalie Davet. Hon hade ingen aning om vem Håkan var, eftersom hon inte bott i Sverige de senaste åren. Hon kom sedan på besök i Göteborg och när helgen var över och hon tog tåget till Stockholm, gick Håkan genom Allén och grät med vetskapen om att det här var för viktigt för att ta sig ur. Sedan dess har de varit ett par, och tron på kärleken har varit återställd. 

16. För den här dokumentären:

17. För att han har skapat några av våra absolut bästa dans-låtar. Vem kan sitta still till Ramlar och En Vän Med En Bil egentligen? 

18. För att Evert Taube är en av hans största idoler, och för att han fått så många andra att förstå visfaderns storhet.

19. 2005 ger Håkan ut Ett Kolikbarns Bekännelser. De flesta känner nog till låtar som En Midsommarnattsdröm och Gårdakvarnar Och Skit från skivan. Vad vore livet utan dem?

20. Samma år släpper han även Nåt Gammalt, Nåt Nytt, Nåt Lånat, Nåt Blått – en samling låtar, både nyskrivna och gamla som inte passat på de tidigare plattorna. Skivan är tillägnad Måns Jenninger som tog sitt liv, 13 år gammal, efter att ha blivit mobbad under en lång tid.

21. För att hans röst berör som inget annat. De som hävdar att Håkan inte kan sjunga kan slänga sig i väggen.

22. För att han aldrig glömmer Göteborg, oavsett hur långt han kommer.

23. ... vilket gjort att han fått en spårvagn uppkallad efter sig i Sveriges näst största stad.

24. 2008 släpps För Sent För Edelweiss och i samband med det börjar alltfler upptäcka popgeniets storhet.

25. För att han får oss att känna oss mindre ensamma när vi är olyckligt kära.

26. Drygt en månad senare, den 12 april 2008, uppträder han för ett fullsatt Scandinavium för första gången. På plats känner man alla känslor man kan känna. Lycka, kärlek, sorg, nostalgi – allt på samma gång.

27. För detta:

28. För att han fått så många unga människor att må bättre. 

29. För att han alltid har fötterna på jorden och aldrig tar sina framgångar för givet.

30. Sommaren 2010 gör han en spelning på Way Out West med sjömansskjortan på och framför samtliga låtar från sitt debutalbum. Bara en sådan sak!

31. Senare under året kommer 2 Steg Från Paradise, och det finns väl inget som får en att känna så mycket kärlek till livet som låten River En Vacker Dröm?

32. För att han hjälper till att laga hjärtan. I tusental.

33. För att han alltid ger oss hela sin själ när han spelar live. 

34. I april 2013 ger han ut sitt sjunde studioalbum Det Kommer Aldrig Va Över För Mig med låtar som Pistol och Valborg. En riktig gråtfest.

35. Under den sommaren kom dessutom filmen Känn Ingen Sorg, fritt baserad på hans låttexter. Så indirekt kan vi ju tacka honom för att konceptet "dagsfest" blev en allmänt vedertagen term.

36. För detta:

37. För att han fick en egen timme på Allsång På Skansen 2013 och bevisade ännu en gång varför han är en av Sveriges mest älskade artister. 

38. För hans fantastiska lockar. 

39. För all glädje och tröst han gett oss genom sin musik. 

40. För att han bjuder in så fantastiska gäster när han spelar. Veronica Maggio, Freddie Wadling, Miriam Bryant, Erik Lundin... Den här duetten från Ullevi 2014 får mig fortfarande att gråta som ett litet barn.

41. För de två rekordspelningarna på Ullevi sommaren 2016. Aldrig har väl så många haft så mycket rysningar på en och samma plats. Att han dessutom gav oss privilegiet att få ha deltagit i Nordens största konsert gör ju inte upplevelsen sämre.

42. För att han har det mest fantastiska bandet med sig varje gång han spelar. Strängar, blås, slagverk, stråkar och fantastiska körsångare – vi älskar er alla!

43. För att Din Tid Kommer från Du Gamla Du Fria som kom 2016 var så otroligt upplyftande för alla som kände att de stod och stampade utan att ta sig någonstans.

44. Hans senaste album Illusioner är ett finstämt samarbete med Göteborgs symfoniorkester. Därmed bevisade han för alla att han kan skriva till allt från skramliga gitarrer á la Uppsnärd I Det Blå till tårdrypande fioler á la Vänta Tills Våren.

45. För att han får oss att fortsätta tro på livet, även när det känns som svårast. "Jag tror, när vi går genom tiden, att allt det bästa inte hänt än."

LÄS OCKSÅ: Håkan fyller 45 – här är hans 45 bästa låtar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA