x

"Det finns aldrig ett enkelt svar på varför någon väljer att avsluta sitt liv"

"Det finns aldrig ett enkelt svar på varför någon väljer att avsluta sitt liv"

I april släppte Tyred Eyes sitt tredje album Destroy Everything You, det första sedan den nära vännen och tillfälliga bandmedlemmen Stefan Holmberg (även i Killers Walk Among Us) tog livet av sig 2014. Med albumet vill Tyred Eyes försöka förklara vad som hände. För GAFFA berättar gruppen om fem betydande delar under RESANs gång mot den nya musiken.

Den musikaliska utvecklingen
 
– Vi fyllde nyss tio år som band! Tyred Eyes började som en garagepunktrio, men har för varje skivsläpp målmedvetet rört sig mot där vi är idag. Under åren har vi genomgått en hel del förändringar, och utifrån kan det säkert ha sett ut som att vi har varit spretiga och till och med saknat riktning. Dock har det har alltid varit ett uttalat mål för oss att ständigt förändra oss och prova nya musikaliska vägar framåt. Mycket av det kommer från att våra största musikaliska förebilder alltid gått sin egen väg, utan att ta ta hänsyn till genre-ramar, exempelvis Neil Young, Radiohead och Flaming Lips för att nämna några.
 
Welfare Sounds Studio
 
– Oavsett vad vi har hållit på med och vilka vi har varit i bandet så har vi haft studion Welfare Sounds som en trygg grund att luta oss tillbaka mot. Vi har sedan vår första demo jobbat med producenterna Olle Björk och Per Stålberg, och det  finns inte en ton utgiven av oss som de inte har haft fingret med på. Om vi nu ska kalla det vi har gjort för en musikalisk resa så har de två personerna i allra högsta grad varit medskyldiga, men också tillhandahållit en hjälpande hand på vägen.
 
Tragedierna
 
– Mitt under vår andra Europaturné 2013 fick vi besked om att en vän till oss hade omkommit i en lavinolycka i alperna. Vi spelade i Salzburg i Österrike när vi fick reda på det, och vi var på väg för att hälsa på honom dagen efter på vägen till Frankrike. Trots chocken och sorgen skrev vi en ny låt, The Mountaineer. Vi lyckades framföra låten samma kväll, och den hamnade även på vårt förra album Elevator. Vi har alltid försökt förmedla vad som ligger oss nära om hjärtat, vare sig det rör sig om politik, vår uppväxt eller vad som händer runtomkring oss. Så det var självklart att vårt nya album skulle vara djupt präglat av ytterligare ett dödsfall som inträffade 2014, då en nära vän och tillfällig medlem i Tyred Eyes begick självmord.

Destroy Everything You

– Det nya albumet Destroy Everything You innehåller de första låtarna som vi skrivit efter det som hände 2014. Det finns aldrig ett enkelt svar på varför någon väljer att avsluta sitt liv, men vi vill att det här albumet åtminstone ska ställa frågan: hur kunde det gå så långt? Låtarna på skivan är självständiga alster som lever sina egna liv och beskriver olika tankar och historier kring det som hände. Sammansatta på albumet bildar de tillsammans den gemensamma kontexten. Likt kort i en kortlek blir låtarna individuella nedslag i tragedin för fem år sedan. Genom att lägga dessa kort på bordet vill vi berätta om vad som hände, från vårt perspektiv. Men albumet är också en möjlighet för oss att gå vidare, ett bokslut för vårt sorgearbete, även om minnet av vår kära vän kommer leva vidare för evigt.
 
Framtiden
 
– Vi har en del spännande saker på gång. Vi spelar på Record Store Day på Bengans 13/4, samt kör en liten intim releasefest för nya albumet i Göteborg samma dag, hör av er till oss om någon vill komma. I höst ska vi spela live med nya plattan som grund. Efter det är tanken att spela in och släppa tre nya grejer: två stycken EP:s som musikaliskt tar vid där Destroy Everything You slutade, men också en fullängdare som kommer vara något HELT annorlunda än något vi gjort tidigare. Vi skulle vilja påstå att det kommer vara nästan lika flippat som Björn Olssons Måsrock-plattor ... Håll utkik!

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA