x

”Visst känns det som om vi förbrukat alla pojkar i staden?”

”Visst känns det som om vi förbrukat alla pojkar i staden?”

Göteborgsbaserade TINNA har precis släppt sin debutsingel +++. Det är en lätt och lekfull popsaga med ett underliggande driv som bär hennes avskalade röst genom verser och refränger. För GAFFA berättar hon om den repetitiva rastlöshet som fick henne att skriva den.

”Visst känns det som om vi förbrukat alla pojkar i staden?”, det är en stark förstarad. Är det så – är alla pojkar i Göteborg förbrukade?

– Inte av mig kanske. Låten skrevs när jag fortfarande bodde i lilla Norrköping, jag har bott i Göteborg i knappt två år. Jag tror faktiskt att det är ett direkt citat från en av mina vänner. I Norrköping finns ingen som inte känner dig och de som inte träffat dig känner till dig. 

Din debutsingel heter +++. Vad handlar den om?

– Med +++ försöker jag beskriva känslan av någon sorts bottenlös rastlöshet. Det är lite som i Groundhog Day, samma dag som upprepar sig i vad som känns som en oändlighet. Den handlar om att nöja sig med the next best thing men samtidigt hoppas på att det finns något större, något mer. 

Låten har en ganska speciell titel, varför heter den +++?

– Plustecknen är ett annat sätt att skriva ordet mer. När jag säger låttiteln säger jag "mer, mer mer", det är vad titeln står för. 

Hur kom låten till?

– Jag satt i min gamla etta på tjugotre kvadrat med kokvrå och skapade en demoprodd med en pianoloop och lite beats. Texten kom till mig väldigt organiskt, den gick otroligt snabbt att skriva. Den handlar ju om mig, så jag tror att historien låg väldigt nära till hands på något sätt. Allt bygger på den där första raden. Jag tog sedan demon till Michelle Amkoff som har producerat låten. Vi har bollat fram och tillbaka på olika håll, hon har verkligen skapat ett intressant ljudlandskap för låten. 

Hur skulle du beskriva din musik i stort?

– Jag har alltid kallat min musik för sovrumspop, just för att den känns så nära. Jag försöker att berätta verkliga sagor utan att bli för personlig. Jag tror att mina texter går att relatera till utan att tappa äktheten. Jag vill att soundet ska kännas lättsamt och poppigt, förhoppningsvis vackert. 

Trots att du hållit på i flera år, spelat på ett antal festivaler och dessutom varit förband åt Kristian Anttila är +++ ditt första släpp. Hur kommer det sig att det dröjt så pass länge?

–  Ja, vad ska man säga, prestationsångest kanske? Jag tror att det mest handlar om att jag är perfektionist och det känns inte som om alla bitar fallit på plats förrän nu. Det handlar om allt från språk, produktion och det visuella till om jag ska släppa via eget bolag eller inte. Nu känns allt helt hundra, som om det är exakt som det ska vara. 

Vad är det som får dig att vilja skapa musik?

– Musik har alltid varit otroligt viktigt för mig, liksom för så många andra. Det har nog aldrig riktigt funnits något annat som spelar roll. Det är ett sätt att uttrycka sig och visa vem man är, eller kanske till och med den man vill vara. Det är på många sätt en bransch och industri som så många andra, men det ligger så mycket hjärta och hårt slit bakom allt det.

Jag vet ju att du står med ena foten i musiken och andra i poesin. Vad gör en riktigt bra text?

– Det stämmer. Poesi kan vara så många olika saker och det älskar jag. Jag föredrar enkelhet och originalitet framför tunga metaforer. Jag tror också att det märks om man tror på det man skriver.

Vad har du för drömmar och visioner med ditt musicerande?

– Jag vill fortsätta göra musik som jag tycker är bra och kunna vara kompromisslös. Jag vill utveckla mitt sound ännu mer, göra intressanta samarbeten och komma ut och spela igen. Jag ser på det här som en långsiktig grej och jag ska bara framåt. 

Kommer vi höra mer från dig under 2019?

– Jag kan inte avslöja när det kommer mer musik, men svaret är ett starkt ja.

LÄS OCKSÅ: "Det finns inget jag avskyr mer än förskönande"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA