x

Stoppad av polisen i Indien och Uganda – Petter Wallenberg pratar om en tuff kamp

Stoppad av polisen i Indien och Uganda – Petter Wallenberg pratar om en tuff kamp

Musikproducenten och aktivisten Petter Wallenberg är aktuell med nya albumet Rainbow Riots India. Albumet har spelats in i Indien där han jobbat med HBTQ-organisationen Rainbow Riots, som han även grundat. Med hjälp av bland annat Rainbow Riots arbete så avskaffades Section 377, lagen som kriminaliserat homosexualitet i Indien. 

Det kommande albumet släpps 14 juni men redan nu finns två singlar ute. Den senaste Love At First Right har Petter spelat in tillsammans med Pragya Pallavi, Indiens första öppet lesbiska sångerska.

Hur har det varit att skapa den här låten med Pragya Pallavi?

– Hela den här resan har varit fantastisk! Den här låten är del av mitt kommande album Rainbow Riots India som jag skrivit och producerat med queera indiska sångare. Jag regisserade den tillhörande musikvideon "guerilla style" helt utan tillstånd på gatorna i Bombay, tillsammans med delar av Indiens första dansgrupp bestående av transpersoner. Videon mynnar ut i en flashmob som jag var med och arrangerade, där en grupp unga queerkids gör en stor gruppdans till låten på gatorna. Först kom polisen och stoppade allt, men vi drog vidare och lyckades! (Se videon längre ner i artikeln.)

Var har inspirationen till albumet kommit från?

– För några år sedan skapade jag konceptet Rainbow Riots för att med hjälp av kreativa projekt förändra attityderna kring HBT-personer i världen. Jag har arbetat mycket i Uganda, där jag skrev och producerade det första Rainbow Riots-albumet, som släpptes 2017. Jag kom så nära mina ugandiska samarbetspartners att det ledde till att vi skapade ett center för att stödja utsatta HBT-personer i Uganda. Det lanseras nu i vår. Arbetet har i bland varit farligt. I Uganda är det ju olagligt att vara gay och det brukar kallas "världens mest homofoba land." 2016 hölls jag och mina ugandiska samarbetspartners som gisslan i två timmar under en våldsam polisräd av Pride Uganda. Det var fruktansvärt, men samtidigt så sporras man att kämpa vidare. Det finns så mycket kvar att göra. Så efter det förra musikalbumet var jag redo för att ta mig an ett nytt land. Indien kändes spännande. Det är ju världens största demokrati, men ändå var samkönade relationer olagliga när jag kom dit för snart två år sedan. Jag bestämde mig för att göra ett musikalbum med Indiens första öppet queera sångare och dansare. Jag kände ingen i Indien, utan fick åka dit och leta!

Hur skulle du beskriva låten Love At First Right?

Love At First Right är en ordlek kring rättigheten att älska. När homosexualitet avkriminalserades i Indien såg jag en tidningsframsida med ett omfamnande gaypar och rubriken "Love at first right." Det kändes som en klockren låttitel på detta tema. När jag skapade låten ville jag göra en blandning mellan en indisk och västerländsk ljudbild. Jag experimenterade med att blanda indiska flöjter, stråkar och trummor med en house-, pop- och rap-produktion. Jag som musiker har ingen som helst bakgrund inom indisk musik, utan kommer från den elektroniska dansmusiken, så det här projektet har varit att ge sig in i något helt nytt, vilket är spännande. Bollywood goes gaydisco liksom. 

Hur känns det att din kamp med Rainbow Riots har hjälpt till att legalisera homosexualitet i Indien?

– Det känns fantastiskt att det jag skapat är med och bidrar till förändring. När jag först kom till Indien var jag ju som gay kriminell. Men snart blev jag del av en revolution, mitt i hjärtat av vår tids största seger för jämlikhet. Jag hamnade i den indiska HBT-kampens kärna. I september 2018 upphävdes den indiska lagen mot homosexualitet, efter mer än 150 år! I februari i år hölls Indiens första lagliga Pride, och jag var inbjuden att hålla tal. Det var en fantastisk ära att få vara del av en historisk milstolpe. Den delen av projektet kan man se i videon Love Is Love som jag regisserat till den första singeln från albumet.

Har du några planer framöver för att fortsätta arbetet för homosexuellas rättigheter i Indien? 

– Hela albumet Rainbow Riots India släpps 14 juni. I samband med det åker jag tillbaka till Indien och vi ska lansera albumet med en konsert på landets första queerfilmsfestival, ha presskonferens och spinna vidare på allt. Projektet har mottagits så fantastiskt väl hittills och kallats för ”banbrytande” av indiska medier, så det är ett fantastiskt läge att jobba vidare. Jag blir kontaktad av folk i hela Indien som tackar för det här projektet. Det är sånt som gör att det är så värt allt arbete. Att det man gör betyder något. Att göra musik som visar världen att all kärlek är kärlek, oavsett vem man älskar. 
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA