x

Säkerhetsläget, bojkotten och BDSM-technon – här är de viktigaste Eurovision-snackisarna

Säkerhetsläget, bojkotten och BDSM-technon – här är de viktigaste Eurovision-snackisarna

Flyganfall, bojkottraseri och antikapitalistisk BDSM-techno. Årets final av Eurovision Song Contest i Tel Aviv har omgärdats av ovanligt många diskussionsämnen. Men vad bör man egentligen ha koll på inför lördagens stora folkfest? GAFFA ger dig den bästa snabbguiden.

Bojkotten

Musiker och fans i hela Europa har protesterat högljutt mot att årets final ska hållas i Israel. Det beror naturligtvis på den infekterade, och oerhört invecklade, väpnade konflikten mellan Israel och Palestina. Utan att gå på djupet med den handlar protesterna om att palestinierna i många fall förnekas sina grundläggande mänskliga rättigheter och att den israeliska militären legat bakom en stor mängd dödliga attacker mot såväl palestinska vuxna som barn. I Sverige gick 171 artister och kulturarbetare samman i ett upprop för att bojkotta evenemanget, och liknande initiativ har tagits bland annat i Storbritannien och på Island.

article_header

Love Antell, Mikael Wiehe och Joakim Thåström var några av de svenska artister som skrev under bojkottuppropet. (Foto: Eva Edsjö/Peter Frennesson/Jan Pieter van Eerde)

… och bojkotten av bojkotten

Men kontroversen stannar inte där. I slutet av april gick flera kända namn, bland andra Gene Simmons och Sharon Osbourne, med i ett upprop för att inte bojkotta finalen. De bojkottar helt enkelt bojkotten. Deras åsikt är att ”musiken är ett språk som för människor samman” och att en bojkott skulle förvandla detta enande verktyg till ett uppdelande vapen. Vidare säger de att oavsett var man står i konflikten, är bojkott aldrig rätt väg att gå. De kallar även initiativet för ”en skymf mot både israeler och palestinier”. Således finns det vitt skilda uppfattningar om hur omvärlden bör hantera situationen.

article_header

Gene Simmons och Sharon Osbourne är inga fan av bojkotten. (Foto: Tord Litleskare/Wiki Edit Jonny)

Politiska utspel och antikapitalistisk BDSM-techno

Några av dem som protesterat mest högljutt mot den israeliska staten är artisterna bakom det isländska bidraget – bandet Hatari. De har redan från början varit tydliga med att de åker till Tel Aviv i syfte att protestera mot Israel från scenen, och de skrev även under det isländska bojkottuppropet. På grund av detta har de länge legat precis på gränsen till diskvalificering, eftersom det inte är tillåtet att göra några politiska utspel i samband med Eurovision. Den israeliska organisationen Shurat HaDin vill helt porta musikerna från landet, och menar att det finns juridiskt stöd för en sådan åtgärd. Eurovisionarrangören EBU har nu åter hotat bandet med diskvalificering och krävt att de ”slutar provocera”.

Men det där med provokation verkar vara något av deras grej. Folk från den mer konservativa skolan lär eventuellt sätta i halsen när de ser islänningarnas bidrag, då de själva beskriver sig som en ”antikapitalistisk performance art-grupp inspirerad av BDSM- och antiauktoritär dystopisk estetik”. Oavsett vad som händer har Hatari helt klart varit viktiga aktörer i att forma debatten inför den stora finalen.

article_header

Hataris scenshow är något utöver det vanliga. (Foto: Skärmdump Youtube)

Säkerhetshot och blodiga strider

Något annat som diskuterats flitigt inför tävlingen är säkerhetsläget. Att det pågår blodiga strider i området är ett faktum, och den senaste tiden har våldsamheterna rasat värre än de gjort sedan 2014. I samband med att den svenska tävlande John Lundvik landade i Tel Aviv avfyrades ett hundratal raketer från Gaza. Israel svarade med ett flyganfall och bara under en enda helg dödades 23 personer i området. Israeliska medier har även rapporterat om hot riktade mot Eurovision, och under tisdagen hackades det israeliska public service-bolaget KANs webbsändning av semi-finalen. Istället för färgsprakande shower och musik fick chockade tittare bevittna en animation föreställandes explosioner i Tel Aviv. Efter några minuter var sändningen under kontroll igen, och enligt KAN var det den palestinska, islamistiska gruppen Hamas som låg bakom attacken. 

Är det verkligen säkert för artister och publik att åka dit? Från svenskt håll har man valt att inte kommentera situationen, och hänvisar istället till EBU. De säger i sin tur att de skrivit avtal med Israels regering där säkerheten för deltagarna garanteras. Exakt hur det ska gå till har dock varit svårt att få klarhet i, och många är fortsatt skeptiska. Dock råder det för tillfället eldupphör, och förhoppningen är att lugnet ska hålla i sig under hela veckan. Svenska utrikesdepartementet å sin sida avråder just nu från att resa närmare än 40 kilometer från Gaza. Tel Aviv ligger drygt 81 kilometer därifrån.  

article_header

John Lundvik har valt att inte uttala sig närmare kring säkerhetsläget. (Foto: Wikimedia Commons)

Madonnas vara eller icke vara

När det stod klart att världsstjärnan Madonna skulle uppträda under finalen tog det hus i helvete. Än en gång handlar det om bojkotten, och många menar att en artist som Madonna (som bland annat profilerat sig som en förkämpe för mänskliga rättigheter i HBTQ-frågor) borde veta bättre än att uppträda på ett israeliskt evenemang. Hon själv har dock försvarat sin medverkan och sagt att hon "aldrig kommer sluta göra musik för att passa in i någons politiska agenda", samt att hon "aldrig kommer sluta stå upp för brott mot de mänskliga rättigheterna, oavsett var i världen de äger rum". 

Men det är inte bara bojkott-diskussionen som omgärdat Madonnas medverkan. Senast i tisdags meddelade EBU att det ännu inte skrivits under något kontrakt, och att världsstjärnan i praktiken kan ställa in när hon vill. De sade att förhandlingarna var i full gång, men att om ett kontrakt inte är på plats under veckan så kommer hon inte att uppträda. De försenade förhandlingarna ska bland annat ha rört sig om just säkerhetsläget i landet, och Madonnas närvaro kräver säkerhetsåtgärdert som är på en helt ny nivå. Under onsdagen bekräftades det dock att kontraktet är påskrivet och att Madonna påbörjat sina repetitoner på plats i Tel Aviv. 

article_header

Madonna har gått ut och försvarat sin medverkan. (Foto: Per Engström)

LÄS OCKSÅ: SD-politiker dissar reklam med klassisk folkvisa: "Hemsk och deprimerande"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA