x

DEBATT: "Både politiker och polisen har svårt att ta våra kulturer på allvar"

DEBATT: "Både politiker och polisen har svårt att ta våra kulturer på allvar"

(Detta är ett debatt-inlägg. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte GAFFA.)

Svar till Frida Lindström: I en text på GAFFA.se använder du en tråkig och felaktig generalisering av fotbollssupportrar för att förtydliga din frustration kring en egen upplevelse där musikscenen tar skada. Jag delar din frustration och förstår helt och hållet det tråkiga i att musikklubbar tvingas lägga ned.

Jag vänder mig emot din retorik att utmåla fotbollssupportrar som så farliga. Under 2000-talet har fotbollspubliken ökat stadigt och nu går över två miljoner personer på allsvensk fotboll varje år. I Stockholm är detta extra påtagligt där både Friends Arena och Tele2 Arena ofta kan inrymma över 30 000 åskådare.

Trots mer publik så har brottsfallen minskat och Sverige har blivit ett föregångsland för andra länder. Exempelvis har vår modell med anställda SLO:er (Supporter Liason Officers) i föreningarna skapat en bra kontaktyta som har skapat säkrare och bättre evenemang. Forskningsprojektet Enable bevisar detta.

Trots säkrare och bättre metoder för att hantera fotbollspubliken så har polisen vänt sig mot supporterkulturen. Just nu pågår en upptrappad situation där polisen utan dialog skadar svensk fotboll och straffar oskyldiga individer för något som få personer gör. Det går att skriva flera kapitel om det som sker inom fotbollen just nu.

Din krönika blir därför olycklig och skapar friktion mellan konsertbesökare och fotbollssupportrar. Jag ser framför mig fotbollssupportrar som väljer att raljera över de våldtäktsfall som media har rapporterat om på festivaler. Det gnager inom mig, då jag älskar både konserter och fotboll. Vi är inte fiender och vi borde inte måla upp varandra som farliga för att dra fördelar i varandras debatter. Vi borde dra fördelar av varandra för att hjälpas åt.

Både politiker och polisen har svårt att ta våra kulturer på allvar. Beslut tas utan att vi är involverade och båda kulturerna känner avsaknad av dialog. Båda kulturerna engagerar personer som brottas med liknande problematik. Flera miljoner besöker både konserter och fotbollsmatcher varje år. Dessa miljoner borde politiker och poliser lyssna på. Tillsammans kan vi lära oss av varandra och tillsammans kan vi hjälpa varandra.

Glenn Holvik, Vice ordförande Svenska Fotbollssupporterunionen

Har du en krönika eller ett debattinlägg du vill få ut? Kontakta oss på [email protected]


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA