x

En alternativ festivalguide till Europa

En alternativ festivalguide till Europa

Är du trött på Way Out West, opepp på Lollapalooza, för gammal för Roskilde (om det går?), eller bara ute efter att uppleva något helt nytt? Då bör du läsa vidare.

Mycket händer i Sverige, stora konserter med några av världens största artister, mysiga klubbgig med ännu oupptäckta indieband och festivaler i olika former i var och varannan stad. Jo, kulturen lever trots den rådande ”klubbdöden.” Men du kanske törstar efter nya upplevelser och bekantskaper? Då är det kanske dags att lämna både Sverige och Norden för att se vad resten av Europa har att erbjuda. Här nedan har vi samlat ett gäng europeiska festivalpärlor. Vi har dock medvetet hoppat över de mest kända, som Roskilde Festival i Danmark, Glastonbury i England och Primavera Sound i Barcelona, även om det också är festivaler som definitivt är värda att besöka minst en gång i livet.

En unik upplevelse

I höstas var våra norska kollegor på plats under Iceland Airwaves i Rejkjavik. Det var en kylig upplevelse och vi har därför inga problem med att förstå de som hellre väljer att besöka Island under sommaren. 21 till 24 juni bjuder Secret Solstice sin publik på sammanlagt 72 timmar sol, ett stort musikprogram och en helt unik location.

Festivalen kan med all rätt skryta över att använda sig av sagoöns storslagna landskap som backdrop för stora musikaliska upplevelser. Årets program inkluderar Black Eyed Peas, Robert Plant & The Sensational Spaceshifters, Martin Garrix, Rita Ora, Patti Smith, Morcheeba, The Sugarhill Gang, Foreign Beggars och Pussy Riot.

Ännu en anledningen att åka till Europas nya trend-resemål

De senaste åren har ”alla” dragit till Portugal på semester. Landet som ofta hamnat i skuggan av Spanien har fått en trend-uppsving de senaste åren. Under rubriken ”22 reasons why everyone is going to Portugal right now”, skrev The Telegraph om detta i fjol. En punkt som borde varit med på denna lista är musikfestivalen NOS Alive.

Sedan 2007 har det arrangerats en festival vid vattnet i Algés i Oeiras, drygt tio minuter med tåg från Lisabon. Denna pärla till festival har ett imponerande starkt program varje år. Primavera Sound är en naturlig jämförelse, men NOS är mycket mer kompakt både vad det gäller lineup och område. Här hinner du i stort sett få med dig allt du vill få med dig, och du hinner även chilla mellan spelningarna (de senaste åren har man till och med kunnat lägga sig ned i stort rum fyllt av kuddar där konserterna på huvudscenen visas på storbildskärmar, om du inte orkar stå ute i värmen.)

På årets lineup hittar vi namn som The Smashing Pumpkins, The Cure, H.E.R., Bon Iver, Vampire Weekend, Thom Yorke, Jorja Smith, Robyn, Weezer och många fler. Festivalen arrangeras från 11 till 13 juli.

OFF Festival ignorerar trender

Har du drömt om att dra på festivaltur till Polen? Inte det? Då har du kanske inte hört talas om OFF Festival heller? 2 till 4 augusti är det dags för festivalen som enligt arrangörerna inte bryr sig om trender, utan hellre vill ge sin publik ett tungt kurerat program baserat på sin musikaliska expertis.

Ledorden för musikutbudet är enligt arrangören variation: På OFF Festival kan du uppleva blackmetal, techno, post-punk, avantgardistisk noise, hiphop, jazz och post-rock om vartannat.

Foals, Suede, Stereolab, Aldous Harding, Superorganism, Electric Wizard och The Gaslamp Killer är några av de kända artisterna på årets lineup.

Årets bästa punkrock-fest?

Tolmin är en stad i nordvästra Slovenien, som blivit känd för att husera flera sommarfestivaler de senaste åren. Bland annat arrangeras den populära Punk Rock Holiday i staden, som i år äger rum 6 till 9 augusti.

Punk Rock Holiday arrangerades för första gången 2011 och är precis som namnet utlovar: en punkrock-semester. Det är inte för inte som festivalområdet kallas exceptionellt. På den extremt idylliska platsen, omgivet av fjäll, ett medelhavsklimat och festivalägda stränder kan du uppleva några av de viktigaste banden genren har att erbjuda. 

Propagandhi, NOFX, Descendents, Good Riddance, Frank Turner och Pennywise är några av banden som spelar på festivalen i år.

Stora namn och varierat program – nära Amsterdam

Lowlands har gått av stapeln i Biddinghuizen i Nederländerna varje år sedan 1993. Festivalen ligger drygt en timmes resa från Amsterdam, och kan därmed kombineras med lite stadsemester för den som önskar det.

Datumen för årets festival är 16 till 18 augusti och denna sommar kan publiken bland annat se stora dragplåster som Tame Impala, A$AP Rocky, Royal Blood, The National, New Order, Giorgio Moroder, Twenty One Pilots, Anderson .Paak & The Free Nationals, Billie Eilish och Jorja Smith. Samt en rad mindre nederländska och internationella namn.

Utöver musiken bjuds det på konstinstallationer, teater, standup, filmer, debatter och workshops. Arrangörerna skryter dessutom med att ha en av Europas bästa campingar.

LÄS OCKSÅ: 22 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA