x

"Jag har blivit mer och mer insatt i branschens korruption"

"Jag har blivit mer och mer insatt i branschens korruption"

I fredags, 14 juni, släppte Raindear sin andra fullängdare, Skies To My Name. I GAFFAs artikelserie Resan berättar hon om hur den nya skivan har kommit till genom musikbranschens omvägar och kreativitetens genvägar.

Premiärlyssning i ”golden hour” på Highway 1

– Jag fick äran att lyssna på slutmixen av Diamonds In My Chest från bilen medan vi körde i solnedgången längs Highway 1 (Pacific Coastal Highway) mellan Malibu och Venice Beach. Det var den mest storslagna vy jag nånsin fått premiärlyssna på något till. Den mixen blev dessutom en monstermix och startskottet till det som skulle komma att bli detta album. Diamonds-släppet blev sedan en succé och det kunde jag nästan känna på mig när jag diggade till den i den Kaliforniska ”golden hour”.

Kampen för indiemusiken

– Jag har under processen med den här skivan blivit mer och mer insatt i branschens korruption och därför förlikat mig med tanken på att jag helt enkelt får lov axla ett visst ansvar i rollen som någon form av kulturpolitisk aktivist. Det är inte lätt att vara independent-artist i dagens musikbransch. De nya rapporterna om psykisk ohälsa bland indiemusiker kunde inte komma mer lägligt då det är något jag gått och grubblat över länge, och känt mig totalt ensam i. Att det är en majoritet av oss indiemusiker som känner så här känns för mig lite som en lättnad, för då är jag inte ensam i det. Ämnet ligger mig därför helt klart varmt om hjärtat. Under resan då albumet blev till har jag insett att detta är något jag brinner för till en sådan grad att jag snart måste agera. Jag tror inte på att kapitalistiska krafter ska kombineras med konst och jag vill se en musikbransch där indie får mer plats och fokus.

Stockholm / Oda Studios

– Efter förra skivan flyttade jag till Stockholm och jag blev omedelbart engagerad i uppstartandet av det separatistiska studiokollektivet Oda Studios. Vi är ett kollektiv i centrala Stockholm med cirka 20 tjejer eller transpersoner som delar på studioplatserna. Vi har nu funnits i två år och är minst sagt ett namn på mångas läppar. Detta är en underbar och trygg plats för skapande och på den här platsen har jag haft många kreativa stunder och här har hela Skies To My Name kommit till. 

gallery_large

(Foto: Felix Johnny)

Soul searching

– Jag har varit tvungen att leta i mig själv efter vad som är viktigt med att satsa på musiken. Vad ger det mig, vad är jag beredd att offra för att få göra det och vad är jag villig att ge för det? Det har inte varit lätt men jag har oundvikligen tvingats grubbla över viktiga saker och det i sin tur har verkligen gjort mig till en klokare människa. Jag nådde under processen med den här skivan till en punkt när jag kände att jag inte orkade längre, sen nådde jag en punkt där jag helt plötsligt hade energi nog att slänga ur mig ett helt album. Tvära kast har det alltid varit med mig, men kanske extra mycket i den här processen. Just nu känns det otroligt kul men det är alltid till ett pris. Det bästa som finns är fortfarande alltid att få flow i musikskapandet och glömma tid och rum, det händer faktiskt titt som tätt trots seg bransch.  

”ÄÄHH-känslan”

– Säg vad ni vill men jag har sedan Embers nog hamnat i någon form av ”prime time” som människa. Jag har mer än någonsin vågat vara som jag vill, dansat mer, satsat mer på saker jag älskar att göra. Det är nog en kombination av olika äventyr jag varit på, mina styrkande feministiska nätverk och min nya ålder som får mig att känna att I don’t give a fuck anymore och det är befriande. Detta går nog att höra på Skies To My Name jämfört med Embers, Skies har nog en annan glimt i ögat och en viss quirkiness som jag tror tyder på att jag inte bryr mig så mycket om sånt som jag brytt mig om innan. Enligt vissa kan det också bero på att Saturnus snart nått samma punkt den stod på när jag föddes, då blir jag tydligen vuxen på riktigt. Jag ska nog alltid förbli ett barn men nu finns det i alla fall ingen tid för högstadie-fasoner.

LÄS OCKSÅ: Omsusade Orville Peck uppges vara klar för Way Out West


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA