x

“Det är egentligen bara en jättegalen idé”

“Det är egentligen bara en jättegalen idé”

Det största fiaskot i svensk pophistoria får en uppföljare. En film om The Festival Of The Midnight Sun är i görningen och några arrangörer i Mantorp gör sig redo för en fortsättning i festivalform. Hur tänkte man här egentligen?

I år är det exakt 50 år sedan festivalernas festival Woodstock ägde rum. Då tog sig över en halv miljon människor till den lilla staden Bethel ett par mil utanför New York, för att uppleva rocklegender som Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who och Jefferson Airplane. Ett år senare var det Sveriges tur.

På en racerbana i Mantorp arrangerades midsommarhelgen 1970 vad som var tänkt att bli ett svenskt Woodstock – The Festival Of The Midnight Sun. Likt sin föregångare gick festivalen dock inte riktigt enligt planen men till skillnad från Woodstock finns ingen romantiserad nostalgisk dröm om The Festival Of The Midnight Sun. Faktum är att de flesta inte ens vet att den existerat. Och de som faktiskt var där tycks helst vilja glömma den, men i år får The Festival Of The Midnight Sun nytt liv när historien blir kortfilm och en ny festival arrangeras.
– Det var en sådan historia man hörde och la bakom örat och tänkte ”fan, varför har ingen gjort en film om det här? Det är ju helt sjukt”, säger den före detta skivbolagsräven och managern Björn Rallare som nu gjort precis det – en film om The Festival Of The Midnight Sun, tillsammans med Niklas Mertel Ekelund och Backyard Babies-trummisen Peder Carlsson.

En film om en film
Filmen är en slags metafilm som baseras på ett telefonsamtal mellan Björn och Peder, där Björn pitchar idén om att göra en film om Festival Of The Midnight Sun.
– Jag börjar beskriva vad som faktiskt hände och då kliver man in i en del av händelseförloppet. Den biten som vi fokuserar på är huvudakten Canned Heat. De kom ju faktiskt dit, men insåg att "vi kommer ju inte få några pengar, det är ju fan ingen här." Så de skickar iväg sin manager Skip Taylor till arrangörerna för att avkräva pengar innan de spelar, och hur det går, ja det får man ju se. Vi vet ju vad som hände på riktigt så att säga. Men vad som utspelar sig i vår film, ja det får man se i augusti.

gallery_large

Vad som hände på riktigt? Jo, Canned Heat vägrade ställa sig på scen förrän de fått förskott på gaget. Men eftersom pengarna redan var slut löste arrangörerna det hela genom att ge bandet ägarhandlingarna till ett hus i Spanien. Historien om Canned Heat och huset i Spanien är bara en av många fascinerande saker som utspelade sig i Mantorp 1970.

– Det är klart det skulle vara kul att göra en långfilm om Festival Of The Midnight Sun för det är så otroligt mångbottnat; Claes af Geijerstam blir skitfull, sliter av sig kläderna naken på hotellet, snor en back öl och drar ut på stan. Det ligger 20 000 ruttnande kycklingar i högar för arrangörerna trodde det skulle komma 300 000 personer. Det kommer 20 lastbilar med sand som de slänger ut framför scenen för att det skulle vara mysigt och fint, men de får inte betalt så de åker dit efter festivalen och försöker gräva upp sanden. Det finns så många lager.

Tar över stafettpinnen efter fiaskot

The Festival Of The Midnight Sun får inte bara nytt liv på vita duken, i sommar arrangeras en festival med samma namn, och i samma anda. 31 augusti går festivalen av stapeln vid Sjögestad Motell i Östergötland, ett par mil ifrån Mantorp Park där originalfestivalen arrangerades för snart 50 år sedan. Bakom initiativet står Mats Carlheim som drog igång det hela efter att ha hört talas om Björns film.

– Bara efter att han började nämna lite om deras projekt kände jag att det här är ju helt sjukt, varför vet man ingenting om det här? Storyn är ju så kul och jag kände att det här ska man göra igen, berättar Mats.

Att återskapa det som kallats ”det största fiaskot i svensk pophistoria” kanske spontant inte låter som en toppenidé men Mats och gänget har inte fullt lika galna visioner som arrangörerna 1970.

– Vi gör lite tvärtom, det är ju en hel del festivaler som tar sig vatten över huvudet och bokar stora band först utan att ha några pengar. Vi tänkte göra tvärtom. Vi bokar lite coola band vi gillar och säljer lite biljetter sen släpper vi våra headliners, de flesta gör ju tvärtom.

Musikmässigt har man satsat på artister och band som nödvändigtvis inte är särskilt kända hos allmänheten utan som de själva gillar och som ”låter 70-tal.” Och nästa år kan det komma att låta ännu mer 70-tal.

– Det är egentligen bara en jättegalen idé. Men vi har preliminärbokat Mantorp Park och det finns
redan ett par band som spelade 1970 och som redan nu kan tänka sig att spela där nästa år, avslöjar Mats. 

Festival Of The Midnight Sun äger rum 31 augusti vid Sjögestad Motell. På scen står bland andra Les Big Byrd, MaidaVale, Kebnekajse, Second Oracle och Hällas.

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Festival of the Midnight Sun (@festivalofthemidnightsun)

LÄS OCKSÅ: 20 år efter tragedin på Hultsfred – “Folk slogs för sina liv”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA