x

KRÖNIKA: Neal Casal – en ödmjuk hjälte

KRÖNIKA: Neal Casal – en ödmjuk hjälte

Kim Abelsson är Göteborgsklubben Woody Wests ansikte utåt. Han lärde också känna nyss avlidne Neal Casal. Här är hans berättelse om en saknad artist.

Neal Casal är en av mitt livs största hjältar och en av de vackraste, ödmjukaste själar jag någonsin haft äran att få träffa. Han kom in mitt liv som en av de främsta tolkarna av den form av kosmisk amerikansk rock jag älskat så djupt genom livet med albumet The Sun Rises Here. Första gången jag träffade Neal var vid en av de första konserter jag såg på Pusterviks ovanvåning (troligen runt 1998-99) då även Elisabeth Punzi spelade med något countryprojekt, en plats som blivit mitt andra hem de senaste 20 åren. Genom åren har Neal förvaltat och förädlat den musik som legat mig närmast om hjärtat och hans musikaliska familj har givit mig sånger, vänner och minnen för livet. 

Nästa gång vi sågs var när Woody West presenterade Ryan Adams & The Cardinals på Konserthuset 2007 och tillsammans med Beachwood Sparks-fanatikerna Mathias & Staffan gick vi efter showen till en bar med denne Beachwood Sparks-hedersmedlem och Farmer Daves landlord för en intervju för websiten thecalmingseas.com, dedikerad till denna underbara musikaliska familj. 

Genom åren så fortsatte Neal Casal göra bländande inhopp på album med kära favoriter och nära vänner som Fruit Bats, Vetiver och många av de artister som demonproducenten Thom Monahan jobbat med för Sub Pop och Easy Sound Recordings. 

När Black Crowes-sångaren sedan skapade brödraskapet Chris Robinson Brotherhood 2012 fick Neal och hans lyhördhet som gitarrist, harmonisångare och låtskrivare den perfekta platsen för sin unika talang och de begav sig ut på ett äventyr som sträckte sig över sju år, sju plattor och hittills tre livealbum samt oräkneliga turnéer. 

Under samma period var Neal även med i countryrockaren Todd Sniders passande hobbyband Hard Working Americans

Mitt livs stora äventyr var 2015, då jag, Maria och våra pojkar åkte över Atlanten för en resa som då först tog oss till San Francisco, Sonoma och min vän Eric D Johnsons (Fruit Bats) underbara lilla festival Huichica på vingården Gundlach Bundchu, en tripp som skulle komma överträffa alla mina vildaste fantasier och drömmar. Under några intensiva dygn hann jag få träffa kära vänner som Eric och Andy (Vetiver), hänga med tidigare bekantskaper som Beachwood Sparks-medlemmarna Farmer Dave och Aaron Sperske, träffa Brent Rademaker samt uppleva nya California-supergrupperna GospelbeacH, The Skiffle Players och indiehjältarna The Tyde i vilka Neal Casal såklart var medlem. 

Hela helgen utvecklades till en Neal Casal-festival där Neal spelade med GospelbeacH (feat Brent Rademaker och Jason Soda), The Skiffle Players 2 gånger (feat Cass McCombs, Farmer Dave, Aaron Sperske och Dan Horne), The Tyde (feat Darren och Brent Rademaker) samt Eric D Johnsons All-Star Band. För säkerhets skull passade jag sedan på att se The Skiffle Players en tredje gång inne på en liten bar på söndagskvällen i San Francisco. 

Sommaren 2015 visade sig bli ett magiskt år för Neal Casal på flera sätt. Hans vänskap med kretsen kring Grateful Dead ledde till det ärofyllda uppdraget att skapa musiken som skulle spelas före, under paus och efter Grateful Deads 50-årsjubileum kallat "Fare Thee Well" under projektnamnet Circles Around The Sun. Projektet blev sådan succé att bandet sedan dess släppt musiken som platta, de har turnerat regelbundet samt kom med en uppföljare förra året. Och tillsammans med sin gamle surfvän Brent Rademaker från tiden i Beachwood Sparks spelade han in GospelbeacH debut och moderna californiaklassiker Pacific Surf Line

Genom åren har det funnits en del drömbokningar och 2016 gick en av dem i uppfyllelse när det blev klart att Chris Robinson Brotherhood, ett band som jag från början knappt trodde skulle turnera utanför Californien blev klara för Pustervik på under sin första turné i Europa. En konsert som jag håller som en av mina underbaraste minne genom åren med Woody West, så det var en otrolig lycka och ära när de sedan återvände 2018 för en kväll på Woody Wests Lördagsklubb. 

Mellan 2016 och 2018 har Neal Casal även hunnit släppa två suveräna album med folkrocksupergruppen The Skiffle Players. 

Senast vi sågs var i Hamburg i samband med att Chris Robinson Brotherhood gjorde en av sina absolut sista spelningar innan de skulle ta ett uppehåll på obestämd framtid, en underbar sommarkväll sista helgen i juli. Jag kastade mig ner över ett dygn under ett skållhet Europa och mötes av ett kärleksfullt och glädjerusigt brödraskap som skapade en magisk natt av sanslöst fenomenal kosmisk boogie. 

Efter showen satt jag med min ödmjuke hjälte och vän och snackade musik som senaste albumen av Fruit Bats och William Tyler, den nyligen avslutade gemensamma turnén med själsfränderna i framtidshoppet The Texas Gentlemen samt hans återkomst på GospelbeacHs kommande album Let It Burn – "It's amazing, right?" och kommande albumet han nyligen producerat åt countryfenomenet Zephania OHora. Jag tipsade om Daniel Norgren, varpå jag dagen efter får ett magiskt meddelande om hur Neal dagen efter vaknat upp i bussen på en festival, hört musik som han verkligen gillar så han går ut för att lyssna på ett soundcheck och blir helt knäckt. När de är färdiga går de till sitt backstage – Daniel Norgren!

Neal Casal – One of my biggest heros in life and one of the sweetest souls I’ve ever got to meet – The big brother of CR’s Brotherhood, The Cirlce Around the Sun, a GospelbeacH-brother, The Skiffle Player, a Beachwood Spark, Cardinal and a Hard Working American. I’ll never forget the times and places you and your guitar took me to, Today I’m Gonna Bleed - 

                        
                                                                      </div>
                                              <div class=


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA