x

3 starka böcker skrivna av musiker

3 starka böcker skrivna av musiker

BLOGG: Daniel Horn boktipsar.

För ett par dagar sedan stod det klart att Annika "Säkert" Norlin ska släppa en novellsamling. Mycket kul och helt rätt med tanke på hennes enorma text-talang!

Med anledning av det vill jag tipsa om några oerhört läsvärda och starka skildringar till böcker av personer som även sysslar med musik. Jag har snott förlagens presstexter för att ge en hint om innehållet (och för att jag är lite trött). Men alla böcker pendlar mellan fem till sex stjärnor. Bra skit.

Johan Heltne – Det Finns Ingenting Att Vara Rädd För

Uppsala, tidigt 90-tal. 16-årige Jonatan står på tröskeln till vuxenvärlden. Livets Ord dominerar hans värld, i tanken och i vardagen. Han är starkt troende, mönsterelev, duktig i fotboll. Livet borde vara enkelt. Men han plågas av skamkänslor kring sin sexualitet och får epileptiska anfall. Läkarna hittar ingen medicinsk förklaring och skickar honom till en psykolog som börjar ifrågasätta hans sanning.

Under en skolresa till Israel förälskar sig Jonatan i Nina och de inleder en trevande kärleksrelation som för honom kantas av en djup ångest, blandat med tonårsförälskelsens krav på absolut närvaro. De ljuger för sina föräldrar och reser iväg. I Ninas stuga, långt från församlingens dömande blickar, kan deäntligen vara tillsammans. Men vågar Jonatan? Kommer anfallen att bli värre nu när han släpper taget? Och vad händer om någon får reda på vad de gjort? Hela tiden pågår en strid mellan änglar och demoner och Jonatan måste välja sida.

Lyssna på Johan Heltnes senaste album:

Patti Smith – Just Kids

Den heta sommaren 1967 lämnar Patti Smith hemstaden i New Jersey. Hon hoppar av sin lärarutbildning och tar sig till äventyret i New York. Hon är tjugo år gammal och har tröttnat på hemstadens inskränkthet. Hon vill få nya intryck och utvecklas. Och framför allt vill hon skapa. I New York träffar hon sin själsfrände Robert Mapplethorp. De två blir ett par och lever tillsammans i många år. Tillsammans med Robert kommer Patti rakt in i en miljö och atmosfär som sjuder av kreativitet och liv. Båda får de inspiration att utvecklas, och båda kommer de med tiden att nå stor berömmelse och revolutionera sina konstarter; han som fotograf och hon som musiker och poet.

Just Kids är en levande skildring av New Yorks avantgardistiska och spännande kulturliv i början av 70-talet. Här får vi möta författare, musiker och konstnärer, och många av dem har påverkat en hel generation och givit avtryck långt utanför New Yorks gränser. Här fanns Sam Shepard, Janis Joplin, Jim Morrison, Andy Warhol, Bob Dylan, William Burroughs, Tom Verlaine och många fler.

Lyssna på Patti Smiths senaste album:

Lydia Lunch – Paradoxia: Ett Rovdjurs Dagbok

"Så stukad av män, en man, min far, att jag blev som en. Allt jag avgudade med dem, avskydde de hos mig. Hänsynslöshet, arrogans, envishet, distans och grymhet. En kall beräknande natur, immun mot allt utom min egen logik. Oförmögen att erkänna konsekvenserna av mitt beteende. Totalt omedveten om den brutalitet och själviskhet jag använde för att slita sönder andra." Efter år av sexuella övergrepp från sin far flydde Lydia Lunch hemifrån till New York som sextonåring. Där blev hon snabbt ett framträdande namn på stadens no wave-scen. I otaliga band, med fotografi, poesi och spoken word har hon sedan talat, sjungit, skrivit och skrikit för outsidern, freaksen och för de hyperkänsliga. Paradoxia är hennes skitiga bekännelse. I denna självbiografiska roman drar hon genom New York som ett sexuellt rovdjur på jakt efter njutning, droger, fitta, kuk, hämnd.

Lyssna på Lydia Lunchs senaste album:

LÄS OCKSÅ: Kite ger unik konsert – "Det känns fruktansvärt"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA