x

GUIDE: Här är oktobers viktigaste konserter

GUIDE: Här är oktobers viktigaste konserter

Chromatics 

Det Johnny Jewel-styrda projektet Chromatics har utlovat ett album i en halv evighet nu. Än så länge har det inte heller dykt upp. Men efter att fått en ny hajp via rebooten av Twin Peaks verkar det hända saker i alla fall. Som gig här och var runtomkring i världen, exempelvis Stockholm då.

5/10 – Stockholm, Berns.

Adrian Recordings 20 år

Malmöbolaget firar 20 år och gör det med en ambulerande fest med idel fina spelningar. Eller vad sägs om att samma kväll kunna se Björns Vänner, Alice Boman, Hey Elbow, RA och MF/MB? De sista har exempelvis inte släppt något material på över sex år. Det kommer bli en grym kväll!

5/10 – Malmö, Opopoppa/Grand/Babel

Little Simz

Den brittiska rapparen har om och om igen bevisat att hon är en viktig del av en framtida musikscen. Med dubbla album – båda hyllade – och turnerande med Gorillaz och Ms Lauryn Hill i bagaget är hon på väg till Sverige för att riva haket. Det lär blir storslagna hits och en fest att sent glömma.

5/10 – Stockholm, Debaser.

Ariana Grande

Förra året släppte storstjärnan Ariana Grande ett tokhyllat album. Då borde det rimliga vara att ny musik dröjer ett par år. Men icke. Bara dryga halvåret senare var hon tillbaka med Thank U, Next och hyllningarna kunde fortsätta. Turnén rullar på för fullt och när den slår in över svensk mark lär det vibrera.

7/10 – Stockholm, Globen.

Bill Callahan

Tänk att ha hållit på sen 90-talet och fortfarande inte ha några problem med att leverera skyhög kvalitet. Få av oss kommer ens i närheten av det. Bill Callahan – före detta Smog – däremot lever mitt i ett sånt drömscenario för senaste plattan Shepherd In A Sheepskin Vest är prima! Nu är det livedags.

12/10 – Stockholm, Göta Lejon.

13/10 – Göteborb, Pustervik.

Cher

“Do you believe in life after love”, frågade sig Cher 1998 och väckte i ett slag liv i såväl sin egen karriär som autotune-effekten. Tackar tackar säger vi såklart för det och uppmanar alla att vallfärda för att se denna ikon när hon nu återvänder till våra breddgrader. Vem vet hur många fler chanser vi får.

17/10 – Stockholm, Friends arena.

Drab Majesty

Rytmiska beats, synt-basgångar, gitarrer totalt dränkta i reverb och så den där befallande rösten. Drab Majesty är något som fler borde få upp öronen för och i förlängningen då också ögonen. Nu finns chansen. Senaste albumet dök upp i somras, det lär således bli såväl gamla som nya stänkare.

17/10 – Göteborg, Musikens hus.

19/10 – Stockholm, Hus7.

20/10 – Malmö, Plan B.

Alex Cameron

Ingen är som Alex Cameron, men alla vill vara i närheten av honom. Typ. Förutom att släppa superhyllad musik – genombrottet Forced Witness lär väl ingen glömt och singeln Miami Memory var en sommarpärla – så ser han förjävla mysig ut. Han har helt enkelt hela paketet. Eller vad säger ni?

18/10 – Stockholm, Vasateatern.

20/10 – Göteborg, Pustervik.

Blanck Mass

Sedan 2010 har Fuck Buttons-musikern Benjamin John Power gjort musik mol allena under artistnamnet Blanck Mass. På något sätt har han också lyckats överträffa Fuck Buttons storhet vid flera tillfällen. Inte för att han behöver tävla med sig själv, men ändå. Det här ser vi fram emot.

21/10 – Stockholm, Slaktkyrkan.

Carla dal Forno

Egensinnig, sävlig, 80-talsromantisk, dubbig, dramatisk, drömsk … hur sätter man egentligen fingret på någon som på många sätt känns tämligen unik? Det går såklart inte. Men Carla dal Forno har jämförts med Nico och flörtat friskt med Einstürzende Neubautens The Garden, det säger något.

23/10 – Göteborg, Folk.

24/10 – Stockholm, Fasching.

Nadia Tehran

Under Way Out West trummade Per Nordmark sig rejält svettig till Nadia Tehrans pulserande toner. Själv svirade hon runt på en scen dränkt av plast och gav liv åt låtarna från debutalbumet som hon skrivit på så länge. Vi antar att det är något liknande vi får uppleva när hon ger sig ut på turné nu.

24/10 – Malmö, Plan B.

25/10 – Stockholm, Debaser.

26/10 – Göteborg, Oceanen.

Joel Alme

Göteborgssonen fick sig ett (rejält) publikt lyft efter att ha bytt engelskan mot modersmålet och släppt självutlämnande albumet Flyktligan. Men det har tagit tid att följa upp den hyllade plattan. Över fyra år hann gå innan en singel dök upp, sen en platta och nu några livedatum. Visst minns folk Alme?

25-27/10 – Stockholm, Slaktkyrkan.

31/10 & 1-2/11 – Göteborg, Pustervik

Slowthai

Att som ung brittisk rappare få med sig grime-legendaren – jo, det kan vi väl kalla honom? – Skepta på ett spår är stort. Men för Slowthai lär karriären knappast stanna vid en sån peak, för på debutplattan Nothing Great About Britain är det samarbetet bara en i raden av grymma låtar. Passa på nu!

29/10 – Stockholm, Debaser.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA