x

"Det här kan vara det bästa jag gjort"

"Det här kan vara det bästa jag gjort"

Moto Boy (Oskar Humlebo), har figurerat på den svenska musikscenen i över tio år. Men det är först nu vi får höra Moto Boy på svenska. Idag släpps nya albumet Stökigt hjärta, vi bad Oskar guida oss genom skivan – låt för låt.

Intro

– Jag hade en låtordning klar på den här skivan redan innan hälften var inspelad, men jag ville absolut ha ett intro, något som mjukade upp en och tänder en stämning innan alla hårda popsynthar slår igång. Det här är egentligen en av min pappas låtar som jag sen skrev om för sinfonietta och sedan tog med till Mangan Svenningssons alla analoga synthar. Jag hängde i hans studio ensam en natt sommaren 2019 och dök ordentligt ner i den djupa delen av synthpoolen. Helt ärligt hade jag gärna gjort en hel skiva så här, skit i sång och refränger liksom.

Min stora kärlek

– Det här var den första låten jag gjorde på svenska. Jag brukar mellan skivor eller stora projekt åka till Berlin och Niko Stoessl (producent) för att fritt experimentera och testa en eller flera idéer och i maj 2018 hade jag nån känsla runt den här refrängen, som råkade vara på svenska. Hittills hade jag i princip bara lekt med Anna-Lena Löfgrens Regniga Natt live nån gång som svenskt nummer, och jag hade aldrig skrivit på svenska.

– Jag hade en grovhuggen idé om en refräng och en skissbok full av textidéer, inte mycket mer. Den första dagen gick segt och ville inte riktigt men nånstans efter halvvägs genom dag 2 lossnade hela skiten och låten mer eller mindre skrev sig självt. Ur den här låten kom i princip resten av skivan, den var korken på flaskan liksom. Vi spelade in trummorna i Malmö med Bengt Lagerberg under sommaren 2018. Niko som bott smack i mitten av F-Hain i Berlin i åratal fick bo i mitt gästhus ute i skånska bokskogarna, första natten sov han inget alls, det var för tyst och mörkt, andra natten sov han 14h, fint.

Du och jag

– Den här låten spelade vi in sjukt snabbt, det var inte många sekunder över att fundera på saker. Niko skickade sista mixen fullt påklädd med väskan i trapphuset på väg till flyget för ett annat jobb, och saker fick bli som de blev utan chans att ändra något. Ett spännande sätt att jobba på, inget för dåliga nerver..

– Dagen innan jag ska sjunga går jag ibland ut för ett par drinkar för att ruffa upp rösten lite, och det funkar så länge jag inte röker och får sova mycket. Den här gången blev det lite för många drinkar. Vi plåtade alla omslag på gatan under natten och det var kallt så vi drack mer än jag kommer ihåg, och jag rökte som en charterturist på 90-talet. Sen var det nåt stök på hotellet och det blev inget sova, så min röst var rätt körd när vi skulle spela in. Som sagt fanns det inte tid (eller pengar) till fler inspelningsdagar så det vara bara att lösa skiten. Jag värmde upp, körde ingefära och honung, gjorde yoga, allt. Men till slut var det vocodern som räddade mig, den gav låten en helt ny klang och dolde samtidigt mitt rossel. Utan mitt fyllefail hade låten inte fått sin unika klang, och nu är den istället min favvo, sånt som händer.

Vi kör tills vi dör

– Jag älskar när enkla fraser uttrycker allt som behöver sägas. Genom åren har jag varit ganska tjurskallig, enveten och aldrig riktigt kunna ge upp eller släppa taget och ibland har jag känt att jag missat en massa eller slagit mig onödigt blodig mot alla väggar och kanter, men när min fru lite i förbifarten sa “vi kör tills vi dör” slog det mig att alla de där skavda stegen är mitt liv, den jag är och vad som lett mig hit och kommer fortsätta föra mig framåt. Vi når alla samma mål till slut och det är ingen idé att ge upp längs vägen, bara älska den och de du får dela den med.

Mörk stjärna

– Den här låten baserar sig igen på en av min pappas låtar, han skriver melodier så annorlunda från mig, det är underbart att ta dem vidare till min egen värld. Jag ville ha en låt som känns som att hovra i någons varma rymd, som att sova i någon annans drömmar. Äntligen fick jag använda den där L100 orgeln jag köpte för 15 år sen också.. Just ja, en kul detalj, jag spelar glockenspielet med en gaffel, smaka på den alla slagverkare där ute.

Ofärdigt hjärtslag

– Det här gitarriffet och melodin har hängt med sen 2012 men aldrig kommit till sin rätt, det var först nu när Niko gick lös med sina modulärsyntar den hittade sin form. Men satan vad det behövdes jobb för att få till det, som det ofta är med gamla idéer, de vill inte riktigt rubbas utan sitter som en gammal regering och vill inte framåt. Språkbytet gjorde nån sorts revolution för den här låtidén.

– Jag gillar att de atmosfäriska ljuden som gör melodin i bakgrunden är min egen röst körd genom en sampler, det gör den lite organisk, bioteknisk liksom. I studion i Berlin fick jag aldrig till sången eller texten i verserna så jag gjorde dem i min egen studio i Skåne men den enda lediga dagen för det var efter en stor fest, så rösten var, igen, rätt körd. Hela den här skivan är en parad i självorsakade dåliga förutsättningar för sångtagningar..

Stökigt hjärta

– Den här låten är jag rätt stolt över, den skrevs så snabbt i en helt manisk session jag hade i min studio. Jag skulle egentligen spela in gitarrer för Ofärdigt Hjärtslag men fastnade helt i den här idén och jobbade den i princip helt klar den natten. Det var som en psykos där inget annat spelade nån roll. Det händer ibland, inte ofta, och jag älskar det.

– Dock skämdes jag skitmycket över idén och ville inte visa den för någon, den var alldeles för sentimental och lökig tyckte jag och den hade nog aldrig blivit nåt om inte jag av misstag skickade demon till min fru. Hon ringde upp och sa det var det bästa jag skrivit och att jag måste spela in den, punkt. Jag skämdes också sen när jag visade den för Niko, som sa samma sak, och jag skämdes inför Mia Skäringer när jag skickade den och frågade om hon ville sjunga nyckelfraserna i den. Hon sa samma sak igen, att det var en helt fantastisk låt, och när tre personer jag tycker om och respekterar så mycket säger samma sak törs jag lita på det. Det här kan vara det bästa jag gjort.

LÄS OCKSÅ: "Make Spotify great again!"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA