x

GUIDE: "En vacker men våldsam trans"

GUIDE: "En vacker men våldsam trans"

ORD: Elna Kuric

Imorgon lördag spelar stonerrockens husgudar Sleep på Münchenbryggeriet i Stockholm. För att hylla bandets epos till musikvärlden; den över en timme långa låten Dopesmoker, har Elna gjort en guide med höjdpunkterna i mästerverket.

Lyssna samtidigt som läser:

00:00 - 2:40

Introts en-instrumentala krälande tyngd sätter dig i hypnos, eller psykos, har du inte tagit dig hit kommer du inte klara det. 

8:25

Låtens första allsång. Så enkel men ack så lätt att börja sjunga vid fel tillfälle här. Detta är inte lekis, ingen håller dig i handen här. Kör på magkänslan och gapa som en väckt björn. "Deeeeee-ROOOOP OUT OF LIFE… WITH BONG. IN. HAND." 

14:23

Du är antagligen i ett skiftande stadie av REM-sömn och upplysthet, därför går det inte avgöra om gitarrsolot spelas i Hyperspace-speed eller The Matrix-slow motion.

38:55

Andra solot, allt mjuknar något och du går in i andra andningen. Spring ett maraton, inget stoppar dig nu, du kan längre inte känna utmattning. 

40:57

Rysningar, inte svårare än att gitarren som kickar in här är gudomligt varm och inbjudande. 

41:45

Kaoset avtar, första droppen av regn i denna torra, hårda öken faller på din kind och känslan lättar, kliv ut ur dimman du så länge varit fast i.

50:32

Bra solo för att tävla VM i luftgitarr. Inte ens sarkastisk här, detta solo hade genuint funkat bra i Uleåborg. 

60 - någonting minuter

Sista stycket, trots att man hört det repetitivt genom hela denna upplevelse (vi har lämnat definitionen av ”låt” – vi är långt bortom det) är det det bästa – en ångest infinner sig för det är svårt nu att släppa taget om det. För att citera något en fin människa i mitt liv en gång sa "en vacker men våldsam trans". Om han talade om relationer, denna låt eller när man börjar äta ett chips ur påsen och sen plötsligt är den slut, det spelar ingen större roll. Detta är mästerverk värd en lyssnings-installation i Louvren. "Follow the smoke toward the riff-filled land", på lördag befinner sig karavanen på Münchenbryggeriet.

LÄS OCKSÅ: SPELLI...SATAN V 41 – färska låtar från den hårdare skolan


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA