x

Europas decibelnivåer ställer till det för Sverigeaktuella Daughters

Europas decibelnivåer ställer till det för Sverigeaktuella Daughters

Noise-rockarna Daughters ger under oktober månad två konserter i Sverige, det är bandets första ordentliga turné på den här sidan atlanten. GAFFA pratar med gruppens trummis Jon Syverson om skillnaden mellan den amerikanska och europiska live-scenen och om hur man aldrig kan förutspå sitt eget sound.   

You Won’t Get What You Want kom på en sjunde placering när vi på GAFFA rankade 2018 års bästa släpp. Har ni hunnit börja arbeta på en uppföljare, om så är fallet, vad kan vi förvänta oss? 

– Vi har turnerat i princip konstant sedan släppet av YWGWYW, så vi har inte kunnat låsa in oss för att kunna påbörja skrivarprocessen riktigt än. Med det sagt så har vi börjat diskutera idéer, även ett fåtal demos har tagit form. Men det är för tidigt för att säga vad som kan förväntas av en kommande skiva. Vi har alltid gjort stilistiska hopp våra skivor emellan så möjligheten finns att nästa släpp kan låta som Kraftwerk eller så kanske den rent av spelas in med hjälp av endast säckpipor ... 

För närvarande befinner ni er på en ganska intensiv och omfattande turné, har ni upplevt några särskilt minnesvärda ögonblick än så länge? 

– Egentligen alltihop, det har varit fantastiskt att komma tillbaka efter så många års paus och få en sådan underbar respons. 

Hur skulle ni beskriva skillnaden mellan att turnera i Europa och Nordamerika? 

– De uppenbara skillnaderna åsido det vill säga, språk, kulturer, mat, valuta, eluttag, politik, resande mellan länder istället för mellan stater så har EU striktare riktlinjer och lagar gällande bland annat decibelnivåer vilket olyckligtvis resulterat i att våra konserter varit tystare än vanligt i vissa länder.  Europeiska arrangörer verkar däremot ta bättre hand om sina akter när det kommer till spelningslokaler, mat och boendesituationer. I vår mening är de europiska festivalerna de bästa i världen. 

– Det kan ibland kännas som att USA är överexponerade när det gäller musik. Modern teknologi tillåter alla tillgång till allt, hela tiden och det kan göra människor bortskämda. Som en konsekvens av det så är det troligare att människor graviterar mot nya saker hela tiden, istället för att sätta sig ner och verkligen ta in något över en längre period. Jag är inte säker på att folk längre har ett favoritband som varar i mer än ett par månader nu för tiden, själv är jag typen som fortfarande har samma favoriter som när jag började lyssna på musik som barn. Detta kan sätta gränser för hur mycket turnerande ett band kan göra i USA.  

– Jag vet inte vad detta beror på men jag ser inte samma problematik i Europa. Något som leder det i bevis är att jag ofta kan se att äldre band hemifrån kan turnera här årligen samtidigt som de bara kör en handfull datum i USA.  

Så vad kan publiken förvänta sig av spelningarna, ni har tidigare gjort er kända för att vara en ganska intensiv och adrenalinpumpad live-akt, har någonting förändrats? 

– Såvitt jag vet har ingenting förändrats, jag avstår däremot från att göra några löften eller föreställningar om hur framträdandet kommer att se ut. Inget är förbestämt eller planerat, vi förses av energi från publiken och försöker spegla vad som finns i dem just den dagen. 

Slutligen, har ni något att hälsa de svenska fans som ivrigt väntar på konserterna? 

– Jag är så glad att vi äntligen ska få spela i Sverige och kan inte vänta på att få dela denna konsert med er.  

Du kan se Daughters idag (24 oktober) på Slaktkyrkan i Stockholm och imorgon (25 oktober) på Plan B i Malmö där GAFFA samma kväll håller tidningsrelease. Till GAFFAs event.

Länkar till biljetter finner du nedan: 

Stockholm: https://www.tickster.com/sv/events/6r22t0w91bdbmvu/2019-10-24/daughters 

Malmö: https://www.tickster.com/sv/events/pgjxuwzd1m0vjpb/2019-10-25/daughters-us 

LÄS OCKSÅ: Ozzy skjuter upp Sverigekonserten – igen


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA