x

24 färska skivor du bör kolla in

24 färska skivor du bör kolla in

Beck – Hyperspace

På Hyperspace möts Beck och Pharrell Williams. Och, tja, det kanske inte slår svetsgnistor om de sju spåren de skrivit tillsammans, men det tomtebloss-sprakar lite om dem, i alla fall. Bäst funkar Saw Lightning, som faktiskt låter som en blandning av Odelay och, säg, Danger (Been So Long). - Johan Jacobsson Franzén

Jakko Eino Kalevi – Dissolution

Det roligaste Finland har hävt ur sig på år och dagar. God disco, Arhur Russell-vibbar och så vidare. Skickar ut en givmild EP på hela 7 spår.

Coldplay – Everyday Life

Sångerna samplar betydelsefulla inslag och texterna, med fyndiga rim och dubbeltydigheter, refererar gärna direkt eller indirekt till andra artister. Champion Of The World är tillägnad den för tidigt bortgångne Scott Hutchison (bl.a. Frightened Rabbit) och släpptes på dennes födelsedag. Bakom den rörande Daddy kan man ana John Lennons Mother och i avslutande Everyday Life, som sammanfattar hela albumets tankar, REM:s Everybody hurts. Utan att direkt åstadkomma något mästerverk låter Coldplay sin musikaliska kreativitet andas mångkultur och medmänsklighet. - Sara Karlsson

No-Man – Love You To Bits

Tim Bowness och multiinstrumentalisten Steven Wilson är No-Man. Här tar man inspiration från Arvo Pärt, Talk Talk och skapar god syntpop.

Lindemann – F & M

Rammsteins Till Lindemann och Sveriges metalkung Peter Tägtgren gör gemensam sak igen.

Franskild – You

Franskild är producent- och dj-duon Love Ojensa och Tim Söderström som med ett säreget sound gjort sig ett namn på den skandinaviska dansmusiken. Sedan starten 2014 har de släppt ett 15-tal singlar och EP:er, gjort remixer för artister som Maya Jane Coles, Kim Ann Foxman, Crookers, Nause och Style of Eye och spelat på bl.a Roskildefestivalen, Way Out West, Fusion Festival, Sonar Stockholm och som warm-up till discopionjären Gorgio Moroder på Koko i London.

Privat – Natten Har Aldrig Varit Så Ljus

Sedan Kilian & Jo-samarbetet Suburbia och debut-EP:n Lovers från 2017 har Erik Rapp skrivit och producerat musik på egen hand och ur denna process föddes musikprojektet Privat. I processen har Erik Rapp även samarbetat kring bild, form och video med kreatören Martin Falck, som tidigare jobbat med akter som Fever Ray, Robyn, The Knife och isländska Björk.
 
”Jag har skrivit och producerat albumet själv, och för första gången gör jag något på svenska. När jag sjunger på mitt modersmål är det folkmelodier jag inspireras av, något mer privat”, säger Erik Rapp.

Omar Souleyman – Shlon

Omar Souleyman släpper sitt fjärde studioalbum Shlon via Mad Decent. Sedan tidigare har han samarbetat med folk som Four Tet och Björk.

Vi Som Älskade Varandra Så Mycket – Det Onda. Det Goda. Det Vackra. Det Fula.

Det här post-screamo-bandet från Stockholm ger oss gärna alla känslor på samma gång. De som gör livet värt att leva.

Jelassi – Port 43

En av Sveriges mest intressanta rappare släpper äntligen en EP.

"Port 43 på Blattebacken i Farsta är en plats som har format mig som människa. Jag har gråtit, ätit, sovit och skrattat i den där porten. Trots att jag inte bor kvar där idag, vill jag ändå börja min berättelse därifrån. När du går förbi en port, du ser numret på porten och du ser trapphuset, du kanske hör ljud från lägenheterna, du känner dofter, du hör tv:n, du hör musiken, men du ser inte allt. Det beskriver nog min ep. Ni kommer lära känna mig på denna ep, början av mig. Ni passerar första dörren iallafall. Sen kommer hemdörren och sen dörren in till mitt rum. Köksdörren. Min själ har många rum. Vissa kommer vända i porten, det hör till för jag vet att min historia inte passar alla, men dom som vill följa mig längre än så kommer kunna hålla värmen med dom här låtarna, tills jag är redo att släppa in er hemma".

Trippie Redd – A Love Letter To You 4

Amerikansk rappare som sen tidigare har samarbetat med storheter som Travis Scott, Diplo och Julia Michaels.

Animal Collective – Ballet Slippers

Liveplatta från 2009. Typ då när Amerikas mest quirkiga indiekonstellation var på toppen av sin karriär.

Blandade Artister – Space Funk – Afro Futurist Electro Funk In Space 1976-84

Soul Jazz Records skickar ut ännu en fantastisk samling av hidden gems.

Mattias Uneback – Voyage Beneath The Sea

Subliminal Sounds har en förmåga att skicka ut bra filmisk och stämningsskapande musik. Här är musik från vattnet. Och det kan bli lätt episkt ibland, som i det inledande lätt Miles Davis-aktiga Sketches Of Spain-osande verket.

Hannah Diamond – Reflections

Här får vi fantastisk trance-pop som sätter sig på hjärnan som tuggummi. PC Musics största stjärna, utan tvekan.

Harry Nilsson – Losst And Founnd

Ni vet vem han är och ni vet att ni vill höra mer. Vila i frid.

Leonard Cohen – Thanks For The Dance

Ni vet vem han är och ni vet att ni vill höra mer. Vila i frid.

Ratvader – Ratvader’s Dream

Ratvader’s Dream. Så lyder namnet på debutalbumet av TV-spelsmusikgurun Oscar Sidoff Rydelius — aka Ratvader. Pseudonymen Ratvader är aktiv i den legendariska proggstudion Nacksving Studios i hemstaden Göteborg. Han arbetar som ljudskulptör och kompositör, med stor förkärlek för maniskt
insamlande av ljud, tillspetsade synkoper och starka melodier i ljuddesignade popverk. Med ljud- och musikkompositioner av kritikerrosade TV-spel i bagaget så som Else Heart.Break(), iOS pussel-spelet Kensho och Ant Hill — tar Ratvader oss vidare in i drömmarnas värld.

Bo Kaspers Orkester – 23:55

Bo Kaspers Orkester tolfte studioalbum beskrivs av bandet själva som en renodlad soulplatta.

”Vi har varit där tidigare – soulen ligger i vårt DNA – men det känns som om vi först nu mognat spel-, röst- och textmässigt för att göra den fullt ut. 23:55 är en samling låtar som det tagit nästan tre decennier att åstadkomma. Förebilderna har varit givna. Vi har skrivit låtarna, repat dem, testat dem ute för att sedan spela in dem under några få dagar i studio. Musiken bör med fördel lyssnas på just lite senare på kvällen. Gärna på hög volym”, hälsar bandet i ett pressmeddelande.

Hamilton Fox – Thieves Look Like You And Me

"Nio sprudlande popspår om övergången mellan ungdom och vuxendom. Från skolgårdar, utanförskap, vänskap, berusning och långa nätter - till föräldraskap, familjeliv och en strävan efter lagom mycket balans i livet", hälsar bandet. Vän och trygg indie som hämtad från tidigt 2000-tal.

Andra intressanta skivor som släpptes idag:

Precis alla släpp hittar ni i den här spellistan. Bara att plocka ut det du finner intressant.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA