x

KRÖNIKA: "Don't call it a comeback"

KRÖNIKA: "Don't call it a comeback"

”Så, i gryningen kom beskedet, vi alla visste skulle komma”, som batikcasanovan Björn Afzelius sjöng en gång för länge sedan. Eller visste vi verkligen det?

The Latin Kings återförenas. Och inte bara det, återföreningen sker dessutom på nostalgi- och spritorgie-symposiet Vi Som Älskar 90-talet. Jämte Boomfunk MC’s, E-Type och 2 Unlimited ska alltså ett av det moderna Sveriges absolut viktigaste grupper ställas. Några Kalle Anka-grupper och ett av 90-talets viktigaste uttolkare. Man kan lägga en pizza för betydligt mindre.

Än så länge verkar det inte helt klart vad som menas med denna återförening. Informationen är knapphändig. Är någon av bröderna Salazar verkligen med på det här tåget? Samma bröder som tackat nej till feta erbjudande tidigare. Ropa fasen inte ”comeback” förrän de så kallade detaljerna är bekräftade.

Dogge Doggelito tog en väg när The Latin Kings splittrades och bröderna Cheppe och Salla Salazar en annan. Dogge körde reklam, ”Cykel på köpet”, föreläsningar och Gud vet vad. Medan The Salazar Brothers, där även den yngsta brodern Masse ingick, fortsatte vara av musikalisk betydelse genom att skapa beats och prodda både rock (!) och hiphop. Redline Recordings och studion i Norsborg blev en tummelplats för unga hiphoplöften.

Men här ska det inte pekas finger och häcklas. Dogge gjorde det han var tvungen att göra. Människor som aldrig haft pengar måste göra det de måste för att få pengar. Thåström har så att säga råd att vara märkvärdig och tacka nej till alla förslag om Ebba Grön-återföreningar.

Följderna av detta blev att Salazar-bröderna behöll sin slagkraft och utvecklade den, i linje med det The Latin Kings representerade. Dogge blev folklig och något av en hovnarr. Och därmed helt ofarlig. Det är sorgligt. Den socioekonomiska positionen är helt avgörande för vilken grad av integritet man kan stoltsera med.

Jag älskar givetvis dem alla, för vad de redan gjort och oavsett hur någon av dem väljer att ”sälja ut”. Ingenting har varit viktigare för svenskt musikliv de senaste 30 åren än The Latin Kings.  

Men ”don’t call it a comeback” förrän samtliga tre står på scenen, flankerade av Daddy Boastin och kanske till och med Rodrigo ”Rodde” Pencheff.

DET tror jag på först när jag ser det. 

(Uppdatering: Lokaldidningen Mitt i Botkyrka Salem rapporterar att Salla och Chepe inte är med på denna så kallade återförening.)


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA