x

Good Harvest om sina 5 favoritomslag – "Doppades för hand i kaffe"

Good Harvest om sina 5 favoritomslag – "Doppades för hand i kaffe"

Americana-genier eller omslagsnördar? Förmodligen både ock. Hanna Enlöf och Ylva Eriksson i Good Harvest serverar här sina fem favoritomslag och ger oss tankarna bakom de tre bilderna som slutligen sammanfattar bandets kommande album – Dream Of June.

Bon Iver – Bon Iver

– Det tog oss båda flera år av att ha lyssnat på Bon Ivers musik innan någon av oss råkade se hur Justin Vernon ser ut. Det fanns en sån mystik kring musiken att det var som om vi liksom hade bestämt oss för att vi inte ens ville veta hur människan bakom rösten såg ut. Vi ville behålla våra egna små filmer och bilder i huvudet och låta hela musikupplevelsen vara nästan övermänsklig. Sen råkade vi väl se någon Youtube-video och med det försvann faktiskt en liten del av det där magiska. Musiken var och är såklart lika fantastisk, men nånting blev ändå förändrat. Konstverket till albumomslaget av Gregory Euclide var nog en del av den mystiken, det magiska. Ett sånt där omslag som gör att man kan vilja köpa vinylen bara för att få hänga upp den på väggen.

gallery_large

Joni Mitchell – Hejira

– Vi har båda alltid inspirerats av Joni Mitchells pondus och det sätt hon tacklat ett liv i musikbranschen. Den här bilden tar fram den sidan av henne så fint – det starka, egna och orubbliga. Om vi förstått rätt så skrevs stora delar av Hejira medan Joni var på resande fot, därav titeln som egentligen refererar till profeten Muhammads resa från Mekka till Medina. Hon ska ha letat efter ett ord som symboliserade “running away with honor” och hon fångar det så vackert i omslaget där dessutom vägen inuti henne blir som en symbol för den inre resan. Det är också ett sånt där sällsynt fall där musiken och artworket går så bra ihop att man inte riktigt vet vad som kom först. Hejira är ett av våra absoluta favoritalbum med Joni och låt nummer två, Amelia, är så vacker att någon borde döpa ett barn efter den. 

gallery_large

James och Karin – Barnlåtar

– Vi var rörande överens om att den här fantastiska nostalgipärlan var ett måste att ha med. Vi kan nog alla låtar på den här skivan helt utantill. Den här skivan hade vi på vinyl som små och varje gång man tittade på omslaget kunde man hitta någon ny detalj i bilderna som man inte sett tidigare. Lite som när man gick till tandläkaren som barn och tittade upp på en sån där tecknad plansch i taket, det är plottrigt och kul och alldeles härligt för mycket! Här trängs karaktärerna som alla tillhör vår barndoms soundtrack: demonstrerande älgar, flygande hundar, Ebert med grodan i fickan, vitamintörstande knäppmonster, tandborstar och sovande ökenrävar. 

gallery_large

Gillian Welch – The Harrow & The Harvest

– Den första stora konserten vi gick på tillsammans var Gillian Welch och David Rawlings spelning på Cirkus 2011, under releaseturnén för det här albumet. Den konserten och den skivan gjorde stort intryck på oss, det råa, enkla men samtidigt intrikata, det traditionella som ändå känns nyskapande. Bara det att hela albumet är inspelat live med bara deras gitarrer och röster, inga pålägg, det är mäktigt. Det här omslaget går helt i linje med allt vad deras musik är. Varje fysiskt exemplar är gjort för hand i tryckpress på ett slags tjockt bomullspapper och har dessutom doppats för hand i kaffe (!) för att få rätt känsla. Det finns till och med filmer på yYoutube om hur hela skapandet av omslaget gick till, tittningstips för den som är lika nördig som vi! 

gallery_large

José González – In Our Nature

– Den här bilden har samma effekt på oss som Josés musik har. Först hittar man vila i det enkla. I det lilla och avskalade. Men ganska snabbt lägger man märke till detaljerna. Någonting rikt och rotat och samtidigt sökande. Det är en skönt minimalistisk bild som väcker min nyfikenhet. Den lilla svårdefinierade träbiten som ser ut att ha blivit formad för något nästan industriellt syfte, med rötter som sträcker sig ner och frigör sig som ett böljande hår i vinden. Någonting som bestämt sig för att definiera sig själv. Inte på ett explosivt eller högljutt sätt, utan mer för sin egen skull. Som en rebell utan fåfängan i att behöva någons uppmärksamhet. Helt i sin ensamhet ger den sig hän till sin egen sanning.

gallery_large

Good Harvest om bilderna som formar Dream Of June, Conversations och Row Row

– Omslaget till vårt album Dream Of June hör ihop med omslagen till singlarna Conversations och Row Row, en serie analoga foton tagna vid ett och samma tillfälle av Olof Grind. Vi ville ha ett artwork som andades lugn och stillhet, men som samtidigt hintar om något mer. Någonting oklart och svårtytt, kontrasten mellan den stilla junimorgonen, det lugna vattnet och de suddiga figurerna med glimmande paljetter. Det jordnära och lugna som samexisterar med en helt annan verklighet: alla lager av en själv som får symbolisera de olika sanningar man bär på. Just det handlar ett flertal av texterna på albumet om. De kan ses som observationer av jaget eller världen och kanske framför allt det dubbla i relationen där emellan – konsten att hinna med en värld som snabbt förändras. Konsten att hitta sig själv i en värld man inte alltid känner sig hemma i. Konsten att bli vän med sig själv när jaget ibland känns som den största fienden. 

Vi hade sedan länge spanat in fotografen/konstnären Olof Grind och vi båda älskade hans förmåga att fånga flera lager av känslor i ett enda litet ögonblick. Hans fotografier är verkligen konstverk och kändes helt rätt för det vi ville förmedla med albumet. Vi träffades uppe i Dalarna kring midsommar och för att få det rätta ljuset bestämde vi oss för att försöka fånga soluppgången, väckarklockorna ställdes på 03.00 … även om det var rätt så himla jobbigt i stunden så blev det verkligen värt det. Vi hittade ett ställe i Falun som vi alla har en relation till sen vi var små där man kan vada ut långt i vattnet och ändå bara ha vatten till anklarna och Olof började skapa analog magi. I urvalsprocessen föll vi för de här tre eftersom de känns som ett samlat konstverk, bilderna tillsammans säger något mer än vad de gör enskilt.

gallery_large

gallery_large

gallery_large


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA