x

“Det var vi mot världen och mot varandra”

“Det var vi mot världen och mot varandra”

Med nykterhet kan man slå världen med häpnad och med en nypa mörk samhällskritik kan man skriva sitt bästa album någonsin. F8 är en knogmacka där amerikanerna i Five Finger Death Punch har släppt alla sköldar.

Förra skivan And Justice For None tog avstamp i er sångare Ivan Moodys alkoholmissbruk medan er nya skiva utmärker sig som en nykter skapelse.

– Som dessutom har ett litet ljus i mörkret , säger basisten Chris Kael. Tiden som vi är i nu, vare sig det är personligen eller bandrelaterat, är väldigt bra för oss som individer och medlemmar i 5FDP. Vi gick igenom så många mörka punkter förr i tiden. Ivan är nykter sedan två år tillbaka vilket for väl ihop med cykeln inför det här släppet. Att göra det här med ett klart huvud ger ett helt annat perspektiv på livet. Utan substansberoendets mörka mål i huvudet kunde vi på en gång leverera tre riktigt tunga låtar.

Ni sjunger om allt från krig till att inte kunna förändra världen, det ger ett spritt intryck temamässigt.

– Som artist försöker jag göra det bästa albumet som jag kan skapa här och nu. När det är gjort avskyr jag att slänga ut saker som ligger i vägen för att folk ska kunna bestämma vad de själva får ut av musiken. Det jag däremot kan säga är att mycket tunga saker har bearbetats medan Ivan har varit inlagd och han har blivit mer introspektiv. Han har alltid haft en skarp tunga och har alltid varit väldigt aggressiv, men på den här skivan har han nått nya djup.

En låt jag reagerade på var Full Circle där Ivan sjunger att han vet att han inte kan ändra världen även om han vill.

När det kommer till att ändra världen så måste det börja med dig själv. Du kan inte ändra någon annan där ute. Den enda personen du har kontroll över är dig själv och lyckligtvis har vi själva haft turen att kunna ändra på oss de senaste två åren. När förra skivan släpptes hade vi rättegångsprocessen mot skivbolaget och de personliga relationerna i bandet var riktigt infekterade. När vi var i Ryssland så hade vi ett soundcheck som gick riktigt dåligt och det kunde verkligen ha exploderat mellan oss relationsmässigt men nu har vi lärt oss att låta små oenigheter få vara just små oenigheter. Förr kunde sådant explodera och sluta med att en av oss vägrade se de andra under fem dagars tid. Visst, 5FDP är byggt på att det har funnits konflikter och många gånger har det inte bara känts som att det är vi mot världen utan även vi mot varandra.

Du firar snart ett decennium som bandets basist, hur känns det?

– Är det här det jobbet jag har haft längst? Jo, tusan det är det. Enda andra jobbet jag haft under en längre tid var bartender-lärling på Hard Rock Café och jag är bra mycket lyckligare över min tid i 5FDP. Visst, vi har haft en hel del publika draman såsom sammanbrott live på scenen, men nu är det verkligen en bra tid att vara med i bandet.

Så det här är på allvar första gången ni spelat in en skiva helt nyktra och drogfria?

– Ja, det är det. Visst, det har funnits några tillfällen när det har varit upp och ned men räknar man från första till sista ton så är det första gången vi har varit så här klara. Det är faktiskt lite läskigt att för första gången göra detta utan att ha det där extra bagaget. Jag känner mig sårbar och naken eftersom jag tidigare har haft en rustning som har kunnat maskera hur jag verkligen mår. Tankarna har både gått kring vilken sida jag visar upp som artist men också hur våra lyssnare tolkar det jag visar upp.

Är du rädd när du går upp på scen?

– Inte längre för nu har jag vant mig. Men hade vi gjorde det här från början, innan vi hade den här skivan som kunde hjälpa oss genom bearbetningsprocessen, så hade det förmodligen varit mer skrämmande. Nu när vi har bemästrat rädslan av det okända inom oss och har en hel armé av knuckleheads (namnet på bandets fans) som ivrigt stöttar oss.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA