x

"Vad tänker Fred egentligen på?" – Dolce om sina 5 favoritomslag

"Vad tänker Fred egentligen på?" – Dolce om sina 5 favoritomslag

Albumaktuella Dolce serverar fem favoritomslag och berättar om formgivningen bakom nya skivan Ur Aska. Räkna med en fräckis-blick, tre kostymklädda entreprenörer och ett utbränt porträtt.

The Goon Sax – We’re Not Talking 

– The Goon Sax är ett tremannaband som inte dränker sin musik i för mycket reverb. Hur skönt är det inte att höra texten som dessutom är bra? Omslagets motiv limmar snyggt med albumets titel We’re Not Talking. Lekfullt, snyggt och spännande. Favoritspår är Losing Myself och Love Lost, fast alla är bäst. 

gallery_large

Fred Åkerström – Två Tungor 

– Vad känner Fred egentligen på omslagsbilden till Två Tungor? Iklädd röd kavaj bland virvlande löv tittar han busigt in i kameran som om han avser att inom kort berätta en “fräckis”. Med fotot mot vit bakgrund och ett standardtypsnitt som av någon anledning bryter av i rött är omslaget märkligt oambitiöst för att tillhöra en av de vackraste svenska skivorna som producerats. Förutom något överexponerade Jag Ger Dig Min Morgon finns låtarna Berceuse, titelspåret Två Tungor som har fantastiska texter och melodier. Kolla även in Sannah och Natt I En Stad som ofta hamnar lite i skymundan. 

gallery_large

Tre Stående – Infrastruktur 

– Samspelet människa-omgivning har gett upphov till många varierande livsmiljöer. Tre Stående ger oss god kunskap om dessa miljöer och kan dessutom bidra till förståelse av människans levnadsvillkor. Tre Stående hjälper oss att utveckla en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande. På omslaget ser vi ett exempel på samspelet människa-omgivning. Tre kostymklädda entreprenörer som bara älskar infrastruktur och förödelse. “Tre Ståendes existens är oförlåtlig. Att de finns är inte acceptabelt” lär en Umeåprofil ha sagt.

gallery_large

Serge Gainsbourg – N°4 

– Den skuggiga bilden i profil av Serge Gainsbourg med cigarett och vit t-shirt illustrerar perfekt den franska svalhet som hans musik utstrålar. Vi gillar också den rena uppdelningen i vitt och blått med den lilla röda detaljen som enda garnering. Skivan i sig rekommenderas om man gillar fransk pratsång till jazziga arrangemang av en lätt berusad man! Baudelaire och Les Cigarillos är två fina låtar. 

gallery_large

James Blake – James Blake 

– Den lätt kusliga negativ-liknande bilden till James Blakes debutskiva passar ljudbilden och stämningen på skivan väldigt bra. Det kändes som att James Blake uppfann en ny genre med den här skivan: kombinationen av hans röst i sköra ballader tillsammans med bas och glitchiga trummor hämtade från Londons undergroundscen skapade något väldigt speciellt, och typ alla låtar på skivan är bra. Det utbrända porträttet på omslaget speglar den minimalistiska och lätt förvridna ljudbild som präglar skivan.

gallery_large

Tankarna bakom Ur Askas omslag: 

– Vi ville göra ett omslag som skulle vara en mörk spegling av vår förra skiva, som negativet till ett foto. Vår första skiva hette Av Liv Och Grönska och handlade om sommar och livet i blom, medan Ur Aska kretsar kring dödens del av kretsloppet och att det är viktigt att låta saker dö 

och vittra bort för att livet ska få gå vidare. Bilden är gjord av Elvira Varghans som bildsatt med en månupplyst stadsvy som bryts av med vissnande blommor och eld med silhuetter av oss mitt i. Väldigt fint tycker vi.

gallery_large


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA