x

Stiftelsen borde göra en låt om stolta Sverigedemokrater

Stiftelsen borde göra en låt om stolta Sverigedemokrater

Ursäkta mig men jag blir återigen lite nostalgisk när jag tänker på tiden då en Sverigedemokrat smög med sina åsikter. När folk blev ifrågasatta i fikarummen. När PK inte var ett skällsord.

Nu är det andra bullar. Tecknaren Mats Jonsson belyser det ganska så klockrent när han i en seriestripp tecknar upp ett möte med gamla bekanta och numera "stolta Sverigedemokrater" som måste hävda att de är just Sverigedemokrater och stolta sådana.

Idag släppte Sara Parkman en "smakfullt svenskfientlig video". En dystopisk och utopisk julkalender från 1992. En fyra minuters rysare som skildrar en snar framtid i 20-talet där en potentiell ohelig allians ingåtts, men där DIY-fantasin får segra.

– Det brådskar och vi känner oss minst sagt manade att tala fritt, vilt och öppet i konsten om vår skräck och våra begär, hälsar man i samma pressmeddelande och fortsätter:
 
– Vår skräck handlar just om detta, att vi inte ska få vara fria att uttrycka oss, vare sig som konstnärer, älskare eller politiska människor. Fascismen är ganska konkret när det kommer till censur och konsten kommer få känna på det rejält. Vi känner oss inte jätteinspirerade att göra nationalromantisk heterofil högerkristen konst, det stimulerar inte vår kreativitet. Så vi passar på nu.

Videon kommer passande nog bara några dagar efter att SD i Norrköping kräver att delar av partiets historia tas bort från en utställning om nazism. Ännu en gräns passeras som Ola Larsmo på DN skriver.

Sara Parkman ska ha all respekt som tar upp frågan, men det behövs mer. Jag eftersöker nu en låt om "stolta Sverigedemokrater" och jag ser gärna att ett band som Stiftelsen gör den, för bästa effekt och spridning.

Det här är inte tagit out of the blue, Robert Pettersson och hans Stiftelsen har nosat där tidigare, när han med låten (och tillhörande video) Giftet bland annat sjunger "ondskan är här och den bär en kostym" och att "ingen människa har patent på ett land".

För kära Sverigedemokrater, det finns inget att vara stolt över med er rörelse. Lösningen har ni inte, ni har världens sämsta bakgrund och när man fortfarande ser era representanter gapa censur så är det fan inte mycket som har hänt på den fronten. Jimmie Åkesson står fortfarande där och håller upp en banner med texten "Sverige åt svenskarna!" Ni vet, som han gjorde 1993, omsvärmad av skinnskallar. Ni vet när han joinade SD mitt under en oerhört nazi-belastad period.

Den där nyfödda stoltheten, den kan ni glömma.

MEST LÄST: När popstjärnor samlade på oskulder


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA