x

"Vittnar om att LSD kan ha haft en positiv inverkan" – Johnossis 5 favoritomslag

"Vittnar om att LSD kan ha haft en positiv inverkan" – Johnossis 5 favoritomslag

Albumaktuella Johnossi serverar fem favoritomslag och berättar om formgivningen bakom nya skivan Torch//Flame. Räkna med ett parallellt universum, en modern klassiker och ett startskott.

Sparks – Kimono My House

– Även om man inte vet vilka Sparks är eller hur de låter så har de genom det här omslaget vunnit ens fulla uppmärksamhet vid första anblick. Vad är det för tokiga japanskor? Det går ju inte att inte bli nyfiken på hur detta låter. Och det låter som det ser ut, helt otroligt bra. Ett mästerverk från början till slut.

gallery_large

MGMT – Congratulations

– Det här omslaget vittnar om att LSD kan ha haft en positiv inverkan under skapandet av albumet. Man blir nyfiken och vill lyssna, och om man gör så kommer man finna ett sant mästerverk. En av de bästa rockskivorna som någonsin gjorts. Oerhört underskattat album.

gallery_large

Tool – Latheralus

– Det här omslaget består av flera transparenta blad lagda på lager som tillsammans skapar en anatomisk helhet av en individ som genomgår en spirituell transformation. Tool jobbade för första gången här med konstnären Alex Grey och hans konst genomsyrar sedan dess allt det visuella för bandet, inte minst live då man som åskådare fullkomligen slukas av Alex Greys enorma projektioner över vad som försiggår i ett parallellt universum.

gallery_large

Tame Impala – Currents

– Musiken låter exakt som den ser ut att låta. Det här omslaget känns redan som en modern klassiker. 

gallery_large

Bathory – Bathory

– Det här albumomslaget har gett upphov till tusentals album som kommit därefter. Tillsammans med Venoms Black Metal anses det här vara startpunkten för black metal som genre. Det är modern musikhistoria fastgjuten i ett albumcover. Ikoniskt.

gallery_large

Tankarna bakom Torch//Flames omslag:

– Vi spelade in albumet i en stor herrgård på landsbygden en timme från Stockholm. Här byggde vi upp en studio, bodde och spelade in allting under en månad. Vi hade med oss vår fotograf Fredrik Skogkvist och filmare Zoë Que för att dokumentera processen. Efter allt var klart så kunde vi konstatera att vi hade otroligt mycket fina foton och bestämde oss då för att basera all artwork kring det samlade materialet. Att hålla det till tiden på gården och processen i sig. Jag (John, reds. anm.) satt och pusslade med olika foton och landade i att sätta ihop dessa två snapshots. Jag med mina pedaler och snygga skor på ena halvan och Ossi bakom trummorna på den andra. John och Ossi i dokumentärt format, fångade mitt i skaparprocessen. Keeping it simple och snyggt.

gallery_large


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA