x

“Jag är troligtvis efterlyst i Sverige nu”

“Jag är troligtvis efterlyst i Sverige nu”

All Time Low har gjort en skiva för solskenet. För GAFFA berättar frontaren Alex Gaskarth om när det spårade ur i Sverige.

Hur spelade ni in ert nya album?

– Vi började jobba med det ganska tidigt förra året. Vi åkte till Rians studio i Nashville, men just då visste vi inte att vi skulle göra en ny skiva. Vi fick ett sånt kreativt flyt att låtarna bara kom, och det var då Some Kind of Disaster skapades. Vi visste direkt att det skulle bli vår första singel och efter det kom resten av albumet av sig självt. Det coolaste med hela processen var att så fort vi hade några låtar så samlades allihop i ett hus i Palm Springs och bodde där tills albumet var klart. Vi har inte gjort det sedan vi startade vår karriär med All Time Low. Alltså, sedan våra album So Wrong It’s Right och Nothing Personal. Så den här skivan är speciell, just för att vi reste tillbaka i tiden litegrann. Jag tror att det kommer märkas.

Finns det någon låt på albumet som är extra personlig?

– Absolut! Alla låtar kommer från ett personligt plan, vare sig de handlar om vad jag själv gått igenom, någon annan i bandet eller något som upplevts nära mig. Det är vanligtvis så jag börjar skriva. Men en låt som jag tror att folk både kommer relatera till och tycka om att höra historien om är sista låten på skivan, Basement Noise. Den berättar vår historia, hur vi började göra musik i Rians föräldrars källare. Det finns flera paralleller i den låten mellan hur det var för oss förr och hur vi nu gjorde det här albumet, så det är en väldigt viktig låt att ha med just på Wake Up, Sunshine

Känner ni någonsin press över att förnya er själva med varje album?

– Ja, verkligen. Med vårt förra album Last Young Renegade utvecklades vi mer än någonsin. Vi testade nya saker, saker vi inte gjort förut. Och jag tror att det gav oss perspektiv rent kreativt för att faktiskt kunna göra det här albumet nu. Vi har tagit många av de trick vi lärde oss under skapandet av Last Young Renegade och applicerat dem på ett album som känns ljusare och mer energirikt.

Menar du att Last Young Renegade var ett mörkt album medan det här kommer vara ljust och fartfyllt?

– Jag tror det. Ja. Med Last Young Renegade har jag alltid föreställt mig att jag kör bil genom en regnig stad. Det är natt, och det enda ljuset kommer från byggnaderna runt mig. Med Wake Up, Sunshine vill jag däremot köra i solsken längs en motorväg med fönsterna nere.

Du har nyligen släppt låtar tillsammans med Mark Hoppus från Blink 182 under namnet Simple Creatures. Har det påverkat All Time Low på något sätt?

– Det stämmer! Hmm, inte direkt. Jag tog en paus från All Time Low så att jag och Mark kunde ägna vår tid åt Simple Creatures. Mark gjorde detsamma från Blink 182. Om något, så tror jag att det bästa med Simple Creatures var att det tillät mig att gå utanför min trygghetszon. Jag kunde göra vad jag ville utan någon press från All Time Low just för att ingen förväntade sig något. Ingen visste ens om vad vi gjorde. Vi kunde skriva precis vad som helst, och det bästa med det är att jag fick nya, fräscha perspektiv att ta med till All Time Low.

Ni har hållit ihop sedan high school. Jag kan tänka mig att det hänt en hel del på era turnéer. Har du något du kan dela med dig av?

– Haha, det har hänt så mycket sjuka saker! Hur länge har vi turnerat? 16 år? Men efter en festival i dina trakter åkte vi runt i vår turnébuss och behövde stanna vid en bensinmack. Klockan var fyra på morgonen och solen hade redan gått upp, men en av oss var så full att han gick av bussen och krossade och slet av stora delar av en glasdörr på bensinmacken. Vi var nära att hamna i ordentliga problem så vi rusade tillbaka till turnébussen och körde snabbt iväg. Herregud, det var kul. Jag är troligtvis efterlyst i Sverige nu. Det här är mitt första officiella erkännande.

Att turnera i 16 år är en lång tid. Hur har ni utvecklats under tiden?

– Vi har såklart blivit äldre och vuxit som människor. Rent musikaliskt har vi fler verktyg att plocka fram när vi gör musik. Men den största utvecklingen är att vi numera skriver låtar som ska låta otroliga live. Energin ska kunna ta tag i alla som är där och det ska finnas sekvenser där publiken kan sjunga tillbaka till oss. Det ska vara episkt. Det tänkte vi inte på förr.

Så när kan vi uppleva er live i Sverige?

– Förhoppningsvis väldigt snart! Vi har en turné på gång som vi inte gått ut med än. Men för att besvara din fråga så ja, vi kommer komma till Sverige någon gång i år. Eller äsch, vänta lite. Jag ger dig datumet. 12 juni! Det ska bli jätteroligt. Vi ses där!

LÄS OCKSÅ: Dennis Lyxzéns nya supergrupp släpper album


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA