x

24 färska skivor du bör kolla in

24 färska skivor du bör kolla in

Myrkur – Folkesange

Trots tidlösheten är det klurigt att göra nordisk folkmusik till mer än en angelägenhet för specialintresserade – och Myrkur har en stor publik. Men med äkta dedikation tar hon sig an projektet och står vinnande på andra sidan staketet. Teman rör sig bort från trollsagor och närmre hednisk tro och djuriska känslor. I arrangemang med nyckelharpa, mandola, lyra, piano, stråkar och gitarrer resonerar musiken med de innersta av nervbanor. - Jesper Robild

Heaven Shall Burn – Of Truth And Sacrifice

Nästan hundra minuters galet energisk tysk extreme metal förpackad i ett vackert dubbelalbum kan inte annat än att göra en glad! Temat byggs kring de två begreppen Truth, vad är sanning i denna tid av "fake news"? – och Sacrifice, vad kan vi behöva offra av oss själva för att nå en sannare förståelse av världen. - Amelie Schenström

Lucifer – Lucifer III

Lucifer från Stockholm defineras av sitt rocksound som är djupt rotat i 70-talet och kryddat med en stor dos proto-metal och doom. Influenserna stavas Black Sabbath, Deep Purple, Blue Öyster Cult och Fleetwood Mac bland många andra. En ändring i bandkonstallationen skedde under 2016  när Johanna Sadonis flyttade från Berlin till Stockholm och Lucifer gjorde sig redo för kapitel två. I Nicke Andersson (The Hellacopters, Entombed, Death Breath, Imperial State Electric) hittade Johanna en musikalisk partner.

The Weeknd – After Hours

Han ligger bakom två av årets hittills mest träffande singlar: den direkta synthwave-dängan Blinding Lights och låten med samma namn som albumet, After Hours, som inleds avvaktande men växer upp till något stort, vackert och innerligt. Frågan är om hela skivan står med samma kvalitet, men nu är stjärnan emelltid återigen skivaktuell. 

Lilla Parasit – Lilla Parasit

Vi ska inte ens skoja om hur passande bandnamnet är i dessa tider ... Det här Stockholm/Umeå-baserade bandet må vara nytt men bland gruppens medlemmar finns ett gäng rosade musiker från den svenska folkscenen. Projektet består av Are Engen Steinsholm (Melby) av Amanda Lindgren (Systraskap), David Svedmyr (Me and My Kites) och Jessica Klingsell. Bandets står för en pampig lo-fi folk med psykedeliska inslag.

Musicmusicmusic – Oversized

Bröderna Fabian och Josef Kallerdahl och trummisen Michael Edlund har spelat ihop sedan början av seklet. De har genom åren kallats ”den svenska jazzens mesta garageband”, ”en trio med en uppfriskande avsaknad av respekt för sin genre” samt kort och gott ”supertrio”. Nu kommer deras nionde skiva i eget namn och visst är det fortfarande en trio vi hör, men den här gången i förstärkt lyxversion med arrangemang för viola da gamba, violin, basklarinett och flöjt.

Adam Lambert – Velvet

Från American Idol via Queen och nu ännu ett soloverk. För vänner av slimmad och radiovänlig popmusik.

Donnie Castle – Donnie II

Göteborgsproducenten Donnie Castle släpper sitt andra album Donnie II. Albumet följer debutalbumet Donnie som gästades av Amerikanska rapparna Rome Fortune, OG Maco & dopeSMOOTHIES med flera. Nu tar Donnie Castle ett steg vidare och gör ett album som berättar en mer personlig historia där Donnie tar upp ämnen som psykisk ohälsa, olycklig kärlek, droger och sitt vardagliga liv. Albumet är en dagbok i form av 13 låtar som gästas av artisterna och vännerna Nørd och Insidiox (från Metal Core bandet Dream Drop), samt 16-åriga Sheffield-rapparen Kidd Jinxed och JuOnTheBeat.

James Righton – The Performer

The Klaxons-medlemmen gräver ner sig i 70-talets singer-songwriter-traditioner. Missa inte vår utförliga intervju med James Righton här: James Righton drogs till en unik synt i Sverige – "Det finns bara sex stycken i hela världen"

Låpsley – Through Water

Den här gången styr pop-drottningen det kreativa totalt efter eget huvud. Skivans titel har en bildlig betydelse, säger hon, till GAFFA:

– Skivan handlar om topparna och dalarna när man är ung, så jag ville hitta något som representerade de båda motpolerna. För mig gör vatten det. Antingen är det jättetryggt eller jättefarligt. Och att gå ”igenom” någonting innebär att bli kvar i det. Det känns som att jag antingen drunknar eller seglar, aldrig mitt emellan, och det är själva dramatiken i att vara ung vuxen.

Moaning – Uneasy Laughter

Moaning kommer från Los Angeles sprudlande DIY-scen och är postpunkig musik för vänner av Preoccupations och Black Marble.

Roger Eno, Brian Eno – Mixing Colours

Ambient-ikonen Brian Eno och hans yngre broder, pianisten Roger Eno, släpper nu ett verk som har 15 år på nacken.

Tokimonsta – Oasis Nocturno

Hiphop, instrumental pop, R&B-soul, house, IDM – det är svårt att facka in Tokimonsta men det hela är som vanligt oerhört intressant och för vänner av Flying Lotus och Nosaj Thing.

Tony Allen, Hugh Masekela – Rejoice

Afrobeat-veteranen och trummisen Tony Allen är tillbaka med ett mer än svängigt verk. Här har han tagit hjälp av den sydafrikanske jazzmusikern och sångaren Hugh Masekela som gick bort 2018.

Zebra Katz – In In In

Om du går igång på experimentell hiphop med trap-inslag är det Zebra Katz du bör förlita dig på.

Morrissey – I Am Not A Dog On A Chain

Den här numera rätt problematiska artisten behöver ingen längre presentation. Men nu har han släppt en fullängdare i alla fall.

Rustin Man – Clockdust

Talk Talk-medlemmen ger en ganska stillsam och tillbakalutad form av pop. Jackie's Room påminner om sena David Bowie.

Big Fox – See How The Light Falls

Malmöbaserade artisten Big Fox (Charlotta Perers) är tillbaka efter sex års tystnad. Den här fullängdaren är producerad av Tom Malmros (Alice Boman, This is Head) och skulle egentligen ha släppts i maj 2018 men processen sköts upp då Charlotta Perers blev diagnostiserad med Lymfom. Alla spelningar ställdes in och albumsläppet sköts på framtiden. “Allt gick väldigt snabbt. Det var som om jag plötsligt befann mig i en parallellvärld, med andra tider, andra regler och helt andra prioriteringar”.

Isolated Youth – Iris

Hyperintressant postpunk från Sverige. EP:n producerades i Aten av Doruk Ozturkan (från hyllade She Past Away). 

Mapache – From Liberty Street

Dan Horne från Beachwood Sparks har producerat, soundet är mestadels akustiskt, luftigt och glimrande. Ibland påminner det om Crosby Stills & Nash, ibland om Townes Van Zandt och annan fin musik med en doft av USA:s västkust.

Arbouretum – Let It All In

Folk-acid-rock-veteraner gör sin grej. Släpps via alltid intressanta Thrill Jockey.

Wax Machine – Earthsong Of Silence

Bara att Go Kurasawa från Kikagaku Moyo har producerat den här plattan väcker intresset. I likhet med nyss nämnda band är detta långhårig psychrock när den är som bäst. Släng även in lite krautrock med spirituell jazz och du är hemma.

Mohlavyr – Kära Kropp

Multiartisten Mohlavyr släpper sitt tredje album Kära Kropp döpt efter titelspåret som under 2019 gavs ut ihop med ett fotoprojekt om kroppskomplex. Projektet uppmärksammades bland annat i Stina Wollters program Kroppskontakt i SR P1. I nya albumet sjunger Mohlavyr direkt och sårbart om verbala trakasserier, insomnia, sorger och relationer.

Silverkulten – Silverkulten

Andra albumet är ute! Här har vi en grupp som har gått från dödspop ala Makthaverskan, via Masshysteri-sk punk och Brian Jonestown Massacre-utdragen rock. Musiken på Silverkulten hamnar någonstans mittemellan allt. Pop på svenska med känslorna utanpå huden.

Vi vill även tipsa om Alicia Keys och Vanligt Folk, men dessa finns inte på Spotify i nuläget.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan! Bara att plocka ut det som lockar mest.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA