x

"Som en evig panikångestattack" – Gaupas 5 favoritomslag

"Som en evig panikångestattack" – Gaupas 5 favoritomslag

Gaupa har precis släppt ett debutalbum fyllt av progressiv stoner, doom och psykedelisk rock. Via vår temaartikel Cover Me serverar bandet fem favoritomslag och berättar historien bakom sitt eget. Lyssna in dig på gruppens album längst ner i artikeln.

Daniel: Mastodon – Leviathan

– Ett fantastiskt konceptalbum baserat på romanen Moby Dick där omslaget verkligen vibrerar i klang med musiken och bandets episka aura.

gallery_large

David: The Mars Volta – Deloused In The Comatorium

– Ett band jag blev fullständigt golvad av år 2009 var The Mars Volta och deras album Deloused In The Comatorium. Det var inte bara ett oerhört detaljrikt och suggestivt konceptalbum utan hade även en tillhörande novell som behandlade huvudkaraktären Cerpin Taxt och hans mörka surrealistiska resa genom sitt undermedvetna och slutgiltiga självmord. Skivan är som en evig panikångestattack: fylld av desperation, fram och tillbaka, upp och ned och skivomslaget är precis lika dystert och märkligt som musiken är – ett sinne som dissekeras för att uppenbara den värsta tänkbara av världar inneboende i en hjärna insjuknad i depression. Det jag fångas mest av med skivomslaget är inte det som befinner sig i fokus utan det som sker i bakgrunden där en person bevittnar vad som sker med händerna för ansiktet, lika maktlös och förtvivlad som en närstående som tvingas stå vid sidan av och betrakta sin kära sjunka djupare och djupare ned i mörkret.

gallery_large


Emma: King Crimson – In The Court Of The Crimson King (och Essy May)

– Jag tänker först passa på att göra en kupp och lobba för en konstnär, vars affischer, albumomslag och bokomslag tilltalar mig. Hon heter Essy May och har till exempel gjort omslag till Karin Boyes bok Kallocain (svensk pocketutgåva) och affischer till till exempel Mastodon. Kolla in hennes konst om du gillar sci-fi, maneter och planeter. 

Ett omslag vars gubbes min summerar väldigt mycket och är extremt relaterbart är King Crimsons In The Court Of The Crimson King. Det är också en bra skiva. 

gallery_large

gallery_large

Jimmy: Lantlôs – Melting Sun

– En skiva som jag får rysningar av, både från omslaget och musiken. Man får en känsla av storhet, starka färger av ljus och ett slags lugn. Musiken är doom i grunden med en sång som nästan vaggar en när man slängs ut i de kosmiska färgerna.

gallery_large


Jerka:
KSMB – Aktion

– Har alltid gillat väldigt enkla skivomslag. Aktion är en skiva som har följt med mig ända från grundskolan och var den skivan som fick mig att verkligen fastna för svensk punk.

gallery_large

Tankarna om bandets omslag till Feberdröm:

– Vi har haft mycket lodjur som artwork. Mest för att etablera det jämtländska ordet “Gaupa”, som betyder lodjur. Albumtiteln på vårt debutalbum är “Feberdröm” – när vi spelar tycker jag det ofta känns som en feberdröm; en torr padda som hoppar i en öken som sedan förvandlas till en sprängd artär – då blir det tundra. Ett domedagis. Vi har alla gått där. På albumomslaget snackade vi om att ha ett lodjur som spyr ur sig ett universum.

gallery_large

Lyssna på skivan:

SENASTE: Klassisk Göteborgsklubb begärs i konkurs


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA