x

The Charlatans om Come Home Baby (2015) – "Allt var bara för mörkt"

The Charlatans om Come Home Baby (2015) – "Allt var bara för mörkt"

Ett specialintresse som alltid funnits hos mig, eftersom det ger en extra dimension till och utöver själva lyssnandet, är att få ta del av låtskrivarnas egna berättelser om hur låtar kommit till.

En kontext.

Under åren med intervjuer, årsbästalistor och annat har jag samlat på mig ett antal personliga och exklusiva song stories och hoppas kunna återge en och annan här.

Eftersom allas vår favoritmoptop Tim Burgess varit i ropet sista tiden med sina karantänlindrande #timstwitterlisteningparty samt även är aktuell med soloalbumet I Love The New Sky som släpps i maj börjar vi med The Charlatans Come Home Baby från 2015.

Samma år besökte bandet Debaser Medis och innan spelningen satte jag mig ner en stund med frontare Burgess. Han berättade om den tunga tiden före och efter trummisen Jon Brookes bortgång i cancer och om Come Home Baby som var tredje singeln de gav ut från albumet Modern Nature.

gallery_large

“Vi hade inte gjort ett album på fem år fastän vi velat, men med Jons sjukdom var det svårt att komma till skott. Han ville, men alla vi andra kände för hans skull att det inte var någon bra idé eftersom han inte var i skick. Han ville verkligen vara involverad, så vi jammade en del för att hålla honom så sysselsatt vi kunde, men något album skulle aldrig kunna bli av som läget var. Allt var bara för mörkt.

Jon hade cancer i hjärnan, när allt kommer omkring. Efter hans bortgång infann sig en känsla av lättnad. På något sätt kände alla att han kommit till en bättre plats eftersom han led. Efter tre års cellgifter och strålning hade han börjat återhämta sig, men så kom cancern tillbaka med dubbel kraft.

Efter hans begravning i augusti gjorde vi en spelning i oktober och kände att vi tagit oss igenom allt, så vi gick tillbaka in i studion för att se vad det kunde resultera i. Vi satte oss alla runt i sofforna, ställde i princip en mikrofon i mitten, började sjunga och Come Home Baby bara rann ur oss. Det var vackert och positivt och trots att det var mitt i vintern lät det somrigt. Som om vi spelade in i Karibien med strålande sol. Det var fantastiskt.

Låten var en instrumental som Tony hade med sig. För mig lät den som en traditionell Charlatans-låt och jag fäste inget större intresse vid den förrän jag en dag satte mig i bilen och körde från Manchester till Northwich för att hälsa på min familj. Jag satt där och lyssnade på den och insåg plötsligt: ’den har verkligen något bra’. Något som överträffade vårt vanliga vi, något lite mer spirituellt, så jag försökte skriva en text om min lille son.

I likhet med de flesta av mina texter kan den handla om fler än en sak, den är ganska drömsk. Många tror att den handlar om Jon. Rätt bisarrt. På albumet finns bara en enda låt som får mig att tänka på Jon och det är Trouble Understanding, men den handlar egentligen mest om natur.

Men det är bra med dubbla bottnar, inte sant? Hälften av gångerna vet jag inte vad låtarna handlar om, jag är den sortens låtskrivare som bara låter saker veckla ut sig själva eftersom det ger mig mer. Om man försöker forcera eller forma något blir det bara krystat.” – Tim Burgess

LÄS OCKSÅ: 35 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA