x

PREMIÄR: Radiohimlen tar tidsmaskinen till 80-talssyntens dagar

PREMIÄR: Radiohimlen tar tidsmaskinen till 80-talssyntens dagar

Det går närmast en direktlänk mellan syntpopduon Radiohimlen och 80-talets svenska band som Lustans Lakejer, Ratata och Nasa. Precis som föregångarna är det melodierna och de mörka, dystra och välskrivna texterna som står i centrum. Tidigare i år singeldebuterade duon med singeln En Trasig Synth. Nu är de aktuella med singeln Törnfågeln där GAFFA idag står för videopremiären.

Radiohimlen består av Liam Strand och Carl Holmqvist och har rötterna i Avesta och Linköping. Törnfågeln är deras första låt de skrev ihop där Liam står för musiken och Carl för texten.

– För snart ett år sedan hörde jag av mig till en vän i mitt fotbollslag för att höra om han vill skriva texten till en syntpoplåt som jag precis hade skrivit. Calle hade aldrig sysslat med musiklyrik tidigare och det var så Radiohimlen föddes, säger Liam.

Precis som på förra singeln är det upp till lyssnaren att tolka Carl Holmqvist egensinniga text.

– Törnfågeln sjunger vackrast i fördärv. Klassisk synt mixas med texten om förhållandet som någon måste lämna. Vad finns egentligen kvar om du raderar alla stjärnor?

Videon till Törnfågeln är inspelad i Jönköping av Robin Hakanen Martio med manus av Liam, Carl och Robin.

– Vi känner oss väldigt stola över musikvideon till Törnfågeln. Det var viktigt för oss att skapa en video som fungerar som ett komplement till musiken och faktiskt driver en story, och inte endast mig och Calle som uppträder. Vad som däremot gör att videons story hör ihop med låten lämnar vi till lyssnaren att bedöma.

Under sommaren släpps Radiohimlens tredje singel – Nattens lekar. I höst släpper duon sin första EP.

LÄS OCKSÅ: Från döda grävlingar till 42-strängade gitarrer – här är en lista på galna musikinstrument


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA