x

PREMIÄR: En hyllning till Leif GW-karaktären och en sågning av snäva kvinnoroller

PREMIÄR: En hyllning till Leif GW-karaktären och en sågning av snäva kvinnoroller

Imorgon skickar Katthem ut den nya singeln Sveriges Sherlock, en låt som hyllar Leif GW Perssons unika karaktär och är en sågning av den snäva kvinnorollen. Idag premiärspelar vi på GAFFA deras nya låt.

Singeln kom till efter att en av medlemmarna i bandet kollat på Nyhetsmorgon där Leif GW Persson gästade, i programmet nämnde GW flera kända mediemän som Filip Hammar, Fredrik Wikingsson och Plura. Även Little Jinder har en viss roll.

– Låten föddes ur en tanke kring hur en kvinnlig GW-hjälte skulle bli mottagen av svenska folket. Vi skruvade upp den bilden så mycket att det blev på gränsen till könspunk. Eller i varje fall fulkultur, berättar bandet för GAFFA och fortsätter:

– I repan tog vi fram våra inre rock- och jazzkillar. Sådana som tar sig själva på lite för stort allvar, gör miner, poserar och skriker ”yeah”. Hela arrangemanget var på skämt tills vi började gilla det på riktigt. Det finns något befriande i att få vara vulgära, bröliga och lite jobbiga. Eller som vi sjunger i låten: ”carefree som män”.

Katthem bildades 2015 och har släppt två EP:s, de har uppmärksammats av oss på GAFFA och Musikguiden i P3 sedan tidigare. Bandet består av fyra multiinstrumentalister som har flytande roller i bandet. Bandets motto är ”det är lugnt det är punk”, och började spela just punk eftersom de ansåg sig själva inte vara tillräckligt skickliga på instrument för att spela någon annan genre. Deras sound beskrivs som melodiöst och skitigt. Texterna innehåller humor, allvar och en barnslig och trotsig attityd.

2020 blir året då Katthem släpper helt ny musik som influerats av indiepunk där det även tagits inspirationer från western, jazz och stonerrock.

Lyssna på Sveriges Sherlock här:

LÄS OCKSÅ: Se The 1975:s nya musikvideo med Greta Thunberg


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA