x

"Jag kommer från en mörk bakgrund" – intervju med Jireel

"Jag kommer från en mörk bakgrund" – intervju med Jireel

Hur ska man tänka när man är så ung och redan har uppnått det mesta? För Jireel gäller det att hela tiden hitta något nytt. Det kan handla om allt från oväntade samarbeten till att byta språk eller skriva om det som ligger allra närmast hjärtat.

Jireels största farhåga är att tappa kärleken till musikskapandet. Rapparen har gjort och upplevt mer än den gemene 20-åringen. Han blev sajnad när han var 15 och slog igenom i 16-årsåldern. Under sin gymnasietid släppte Jireel två album och gjorde tre Sverige-turnéer. Han har vunnit priser både på P3 Guld och Grammis. Ja, listan kan göras lång. Men Jireel försöker inte blicka bakåt, för honom är det viktigt att bryta ny mark. 

– Man måste alltid komma på någonting nytt och ständigt utvecklas. Man har inte råd att tabba sig, säger Jireel. 

Samtidigt är han inte orolig för sin framtid. 

– Så länge jag kommer brinna för musik, älskar det jag gör och alltid är redo för att testa nya grejer så kommer det att gå. Slutar man brinna för det man gör så slutar man utvecklas. Och till slut hamnar du i en fas där du gör exakt samma saker. Då kommer folk tappa intresset.

MELLAN HIPHOP OCH POP

Jireels nya album Sex Känslor är ett exempel på det här med att testa nya grejer. Albumet tar en betydligt mer poppig riktning än hans tidigare projekt. Här samarbetar rapparen med artister som Reyn, Viktor Leksell och Miriam Bryant. 

– Det har varit meningen. Och jag har också märkt på responsen att folk tänkt att “det här hade jag aldrig förväntat mig, att Jireel, Viktor och Reyn skulle göra en låt tillsammans”. Ofta känns det som att de som gör hiphop gör hiphop tillsammans och de som gör pop gör pop tillsammans. Men under min karriär har jag alltid varit mittemellan. 

Sex Känslor följer Jireel genom en relation från förälskelsen, genom deras sexliv, bråk och när de gör slut.

– Jag har gått igenom ganska mycket när det kommer till relationer. Jag har lärt mig massor, eftersom jag själv bara är 20 liksom och allting har varit så nytt.

Hur ser din relation ut till den här personen idag?

– Den finnst inte tyvärr. Den är borta. För mig är det mer som en erfarenhet.

STRÖK ETT HELT ALBUM

För några månader sedan, i januari, var det ett helt annat album som var på väg att släppas. En mörkare skiva där Jireel skrev om jobbiga minnen från sin uppväxt. Men innan den hann se dagens ljus, fick rapparen en ny idé. 

– När jag var klar kände jag att, fan, det är inte det här jag vill släppa. Det kändes inte rätt. Jag vill göra något som känns mer glatt och öppet. Något som alla kan relatera till. Och kärlek är ett sådant ämne som vem som helst kan relatera till. 

Så Jireel slopade sina gamla låtar och började om på nytt, med målet på att vara klar till sommaren. Ett mål som det med facit i hand, inte var några svårigheter att uppfylla. 

Det här med drömmar och mål verkar vara viktigt för dig. Förut var drömmen att spela i Globen, vilket du redan gjort vid det här laget. Vad är din dröm nu?

Min nästa dröm är att komma ut med internationell musik. Testa andra länder. testa att samarbeta med folk utifrån. Och bara expandera mig ut.

Jireel som kan portugisiska, har siktet på den internationella latinoscenen. Både i Brasilien, Portugal och Angola där han själv kommer ifrån. Rapparen har redan flera portugisiska låtar klara.

Det känns som att du har börjat göra lite mer den typen av musik också, även på dina svenska låtar. 

– Ja exakt. Lite mer reggaeton, lite mer dansigt. Jag känner att sådan musik är positiv. Det är upptempo, man känner sig glad när man lyssnar. Oftast i vår kultur är det mycket musik som handlar om att man ska dansa och festa. Det är den vanliga musiken i Angola. Så det vill jag ta in i den svenska kulturen också. 

Under vårt samtal, skrattar Jireel ofta och mycket. Det är svårt att inte smittas av hans energi, en energi som ofta strålar genom musiken.

Du brukar alltid vara på gott humör utåt och din musik ger väldigt härliga vibbar, är det viktigt för dig?

– Jag tycker det är väldigt viktigt. Jag kommer från en mörk bakgrund. Eftersom jag gjort det, varje gång jag går ut, så har jag alltid sökt mig till någonting positivt. Något som får mig att glömma det tuffa och får mig att må bra. Går du igenom jobbiga grejer och sedan skriver musik som är väldigt destruktiv, då hamnar du bara i samma bubbla. Det finns aldrig något break. När du kommer hem är det negativt och i studion är den musiken du gör också negativ. 

Men rapparens musik är inte alltid tjo och tjim. På den fristående singeln Dröm berättar han om en traumatisk händelse som skedde i familjen, när hans syster dog. 

– Jag personligen är inte den som pratar om mina problem med mina nära, jag håller jättemycket för mig själv. Och när jag släpper musik som är deep så är det för att jag vill skriva ut det och känna att det är någon som hör.

Men hur känns det när du inte vågar prata om jobbiga grejer med dina vänner och samtidigt delar med dig av det till hela Sverige?

 – Jag har blivit van. Folk blir alltid chockade, “har det här hänt dig på riktigt?”. Men det är ett sätt att förmedla det till er. Jag är uppväxt i en familj där det är svårt att prata om sina känslor för alla går igenom så mycket saker. Nu har jag lyckats hitta mitt sätt att få ut de tankarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA