x

14 färska skivor du bör kolla in

14 färska skivor du bör kolla in

Den maskerade countrykaraktären Orville Peck servererar en EP efter de smakfulla singelsläppen Summertime och No Glory In The West. Du som gillar sen tidigare kommer ej bli besviken. Om namnet är nytt för dig: tänk Morrissey och Colter Wall i en Twin Peaks-tweakad countryversion.

Varje nytt Black Marble-släpp är av intresse, även om det – som i det här fallet – "enbart" handlar om tolkningar. Här Black Marbleiserar han grymma låtar från bland andra Robert Palmers och Wires katalog.

Malmös punkrock/surf/riot grrrl-stolthet Arre! Arre! skickar ut en ny EP som är en hyllning till kvinnor som inte ber om ursäkt för sin sexualitet, sin kropp, sin livsstil eller sina åsikter. "Vi vill föra fram kvinnors sexualitet ägd av kvinnor själva. Sexualiteten som innehåller celluliter, gapskratt, self-love och egen vilja! Genom musik räcker vi fingret till medias och samhällets felaktiga representation av oss."

Biffy Clyro återvänder med rivig som mjuk och radioanpassad rock. Missa inte vår intervju med bandet här: "Vi måste besegra de här jävla idioterna"

2017 tilldelades den Bay Area-baserade singer-songwritern Xavier Dphrepaulezz, aka Fantastic Negrito, en Grammy för "Best Contemporary Blues Album". Nu är han ett hett eftertraktat namn inom bluesvärlden men hans eklektiska tagning av genren får honom att ständigt hitta nya följare. Have You Lost Your Mind Yet? är ett minst sagt politiskt album.

Manic Street Preachers-frontaren James Dean Bradfield släpper sitt andra soloalbum. En skiva som är lite löst baserad på historien om den chilenske poeten, musikern och aktivisten Victor Jaras liv och död.

Veteranen och singer-songwritern Kathleen Edwards återvänder till scenen med Total Freedom. Hennes femte studioalbum spelades in i Kanada och i Nashville tillsammans med Jim Bryson och Grammy-vinnande producenten Fitchuk.

Den hyllade brittiska artisten Rumer flyttade till den amerikanska södern, till nordvästra Arkansas och sen vidare mot Georgia. Musiken har blivit därefter. Den osar av tillbakalutad countrysoul från verandan.

Julien Ehrlich i Whitney har en unik röst. När den tar vid kan man inte gå miste om att det är Whitney man lyssnar på. Bara ett år efter förra albumsläppet kommer nu en ny fullängdare som i stort handlar om att exakt allt kan förändras bara på en sekund. Men Whitneys sound är intakt: indiesoftrock som hämtad från 70-talet.

Med sin drömska, chill-aktiga indiepop och falsett-glada dansmusik har Liverpools All We Are beskrivits som The Bee Gees på Diazepam Pilum-piller.

Född i Atlanta men uppväxt i Detroit har Boldy James fått med sig det bästa inom amerikansk hiphop från start. Sedan tidigare har han samarbetat med The Alchemist och här serverar han än mer jazz-samplad old school hiphop i finast snitt.

Exilamerikanen Michael McGowan lämnade Alabama för att hitta sin svenska fru på ett fältsjukhus i England. Efter några år i Austin, Texas flyttade paret till ett hus vid skogen i Värmland. Nu – fyra barn senare – släpper Michael McGowan musik under namnet The Satchel Kid. Du har sedan tidigare kunnat höra honom i det strålande Magic Numbers-minnande familjebandet Purslane. Med Satchel Kid är det lite mindre powerpop men desto mer jordig och naturnära folkpop.

Med The Japanese House skapar den London-baserade singer-songwritern Amber Bain drömmig och ibland rätt så elektronisk sovrumspop för vänner av Shura, Muna och Anna Of The North. På den här EP:n gästas hon av Justin Vernon från Bon Iver.

Dancehall, reggae, afro-beat och pop. Burna Boys blandning är härlig och unik och han går knappast ifrån sitt koncept på Twice As Tall. Det osar ännu en best world music album-grammy.

Exakt alla släpp hittar ni i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA