x

Hoppfull, drömmig och uppmuntrande – intervju med Simona Vinternatt

Hoppfull, drömmig och uppmuntrande – intervju med Simona Vinternatt

Simona Vinternatt var fast i ett destruktivt förhållande där hon fick höra att hon aldrig kommer att nå sina drömmar, att det inte finns nåt hopp för henne och att hon inte kan göra det hon vill.

– Så jag vågade inte ens tänka tanken. Redan innan hade jag svårt att se mig själv jobba med musiken. Till slut insåg jag att musiken gör mig lycklig och det är bra skäl nog att våga satsa på den. 

När man lyssnar på hennes lätt elektroniska och svävande musik kan man föreställa sig att popartister som norska Annie har rullat varmt i hennes hem, men Simona Vinternatts största inspiration bottnar istället i en längtan att hjälpa människor.

– Jag jobbar och har hjälpt till volontärt med att motverka sociala problem – vilket är något jag brinner för. Men eftersom jag även har varit deprimerad vill jag också hjälpa människor med deras tankar och självkänsla, vilket jag kan göra genom musiken – det bästa av båda världar. Sen tror jag personligen att den bästa hjälpen man kan få inte kommer från mig eller från människor utan från en tro på Gud och Jesus som älskar alla och har ett hopp för alla – vilket alltid är en inspirationskälla för mig, även om det inte hörs i musiken eller är något jag pratar så mycket om. 

Om du får beskriva din musik/stil med tre ord, vilka blir det?

– Jag skulle nog beskriva känslan i musiken som hoppfull och drömmig. Jag försöker även alltid få in något inslag av uppmuntran i texten. Så: Hoppfull, drömmig och uppmuntrande kanske. Jag tror att alla har en plats inom sig dit bara musik kan nå och min förhoppning är att hitta den platsen och ta bort oro och ångest, om än bara för någon minut. 

Det finns en passage i slutet på låten I Dream Of You, ett prat som börjar med "Novemberregn", vad kommer den ifrån och hur kommer det sig att den hamnade där?

– Jag kände att jag ville ha något lite annorlunda i låten. Ett stick där jag antingen viskade eller pratade på svenska – dels för att det är fint med svenska och svenskar kan känna igen sig och dels för att det hintar om mitt ursprung. Jag ville även uppmuntra lyssnaren på något sätt eftersom låten i övrigt är ganska melankolisk. 

Finns det annars nån särskild del eller detalj på låten som du känner lite extra för och vill framhäva?

– För mig är det viktigt att det finns utrymme för tolkning i musiken för att den ska bli personlig så att LYSSNAREN kan känna att det här är DERAS låt. För mig finns det ofta mer än en innebörd i en låt, men personligen älskar jag refrängen eftersom den handlar om en väldigt speciell person för mig. Jag älskar även andra versen. Vi är alla rädda för distans och längtar enormt mycket efter närhet eftersom det är helt livsviktig för oss människor. Jag tror det är något alla kan känna igen sig i, speciellt i tider som denna. 

Vad har varit din största utmaning som artist och vad har varit mest inspirerande?

– Samarbetet med min producent tycker jag är väldigt inspirerande! Jag uppskattar vårt sätt att jobba på. Han är väldigt öppen och det känns som det är högt i tak under våra sessions. Inga höga förväntningar, vi gör bara vårt bästa och det blir oftast väldigt bra dessutom. Sen kan jag bli väldigt inspirerad av olika svårigheter man går igenom i livet och vill använda det till något gott. Det svåraste har nog varit att tro på mig själv och nå ut med musiken till de som vill lyssna och/eller behöver den.

Man brukar prata om tursamma missar eller happy accidents. Kan du nämna då du med din musik har varit med om en sån tillfällighet? Att ett fel resulterade i nåt bra?

Jag har tidigare gått på Calle Flygares filmutbildning. Efter den utbildningen sökte jag till deras längre program men kom inte in där, och det var en väldig tur för annars hade jag pluggat teater i onödan under två år. Istället insåg jag – det jag inte vågat erkänna för mig själv – att jag ville göra musik. Så istället pluggade jag musikproduktion där jag träffade min nuvarande producent. 

Hur ser framtiden ut för dig annars?

Just nu jobbar jag på min andra EP vars första singel planeras att släppas under hösten. Sen får vi se, vad som helst kan hända!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA