x

23 färska skivor du bör kolla in

23 färska skivor du bör kolla in

Ulver släpper nytt album och estetiken är som vanligt sexig. Kristoffer Ryggs soul-baryton besjunger samtidsbetrakelser, mänskligt beteende och introspektiv. Här ryms Philip K. Dick, Bröderna Lejonhjärta, atombomber och vargarnas egen historia. Tore Ylvisakers soundscapes och pulserande syntar hypnotiserar och det allt mer perkussivt präglade soundet är riktigt coolt. – Jesper Robild

Kelly Lee Owens Inner Song är en samling där hela hennes artisteri ryms. Från det Jon Hopkins-rymdiga introt via de mer utforskande bedroom-poppiga till de där raka, tunga historierna – som gjorda för sommarens sista open air-nätter. Det är klart att det kan förvåna, exempelvis om man som undertecknad är dum nog att förutsätta något, men faktum är avsaknaden av det analt stringenta är en av Kelly Lee Owens stora behållningar i längden. Det är inte lätt att såväl beslöja och besjäla texter som att karva fram hårda, pumpande beats – men Kelly Lee Owens gör båda delar med bravur. Ibland på en och samma låt. - Jonathan Eklund

Whole New Mess är en uppvisning i Angel Olsens förmåga att bända genregränser, sångerna är avklädda och intar på så vis en ny skepnad. Visst är det bra, men mer som ett komplement till All Mirrors, som en tredje och fjärde sida på fjolårets album. Även om det egentligen borde ses som sida ett och två, då Whole New Mess fastnade på band innan hon for till Los Angeles för att spela in låtarna igen, något som resulterade i just All Mirrors. Rörigt, jag vet. - Ernst Adamsson Borg

Nisse Hellbergs förra soloskiva Vägen Västerut var präglad av country, ett spår som han traskar vidare på fyra år senare. Inför Goda Tider Rullar In åkte han flera gånger till södra USA, där främst Louisiana gav honom många starka musikmöten – en halleluja-upplevelse, som han beskriver det i pressmeddelandet. - Janne Hallman

För 20 år sedan fick Metallica idén att kombinera sina thrash metal-låtar med klassisk musik. Detta musikaliska experiment var delvis en hyllning till bandets avlidne basist Cliff Burton, som hade en stor förkärlek till klassisk musik. 21 och 22 april 1999 gav Metallica två konserter ackompanjerade av San Francisco Symphony Orchestra, under ledning av den nu bortgångne Michael Kamen, och livealbumet S&M (Symphony & Metal) blev till. I september förra året återförenades Metallica och San Francisco Symphony Orchestra för konserten S&M². Nu är skivan släppt.

Visst kan ena halvan av AlunaGeorge, Alunas, musik klassas som EDM-pop, men låt dig inte skrämmas bort av det ty Aluna är en mer intressant och mångbottnad artist än random kommersiell house-producent. En av den här veckans mest spännande släpp.

Det här blir de amerikanska folkrockarna The Avett Brothers elfte album i ordningen. För vänner av soft americana.

Christian Scott Atunde Adjuah serverar instrumental jazz som föder näring ur västafrikansk och karibisk musikultur samtidigt som man kan skönja allt från trap till altrock i musiken. För vänner av exempelvis Robert Glasper och Roy Hargrove.

Den unge som låter ack så gammal och ärrad. Colter Wall står inte för nån förnyelse på countryscenen, men han förvaltar den väl.

Disclosure kan utan tvekan stämplas som en av den elektroniska dansmusikens mest intressanta duo. Framför allt när det kommer till 2-step och deep house.

Dua Lipa släppte ett alldeles lysande album tidigare i år. Här kommer en remixversion av det och det är grymma namn som Joe Goddard, Jayda G och Jamiroquai som ligger bakom de nya versionerna.

Pig Destroyer är grindcore-veteranerna som tidigare släppt splitskivor med namn som Orchid, Gnob, Converge, Isis och Drop Dead. Gillar du nyss nämnda band gillar du även Pig Destroyer.

Ryan Hemsworth skapar chill-glad indietronica och softa experiment för vänner av Shlohmo, How To Dress Well och Hudson Mohawke.

Samia har släppt ett efterlängtat debutalbum för vänner av indierock och sovrumspop. Tänk typ Lala Lala och Lucy Dacus och du tänker helt rätt.

Sevdaliza (från Teheran, Iran) är en självlärd singer-songwriter, regissör och kompositör. Hennes stil har kallats "genre-bending" och hon skapar unika svävande och filmiska ljudväggar till popmusik.

Idag släpper Smash Into Pieces efter två års arbete, sitt femte studio album Arcadia. Och det är i vanlig ordning radiovänlig rock med tydliga hookar. Bandet har parallellt med att ge ut singlarna från plattan släppt upp ett film/musikvideo-avsnitt tillhörande varje låt som tillsammans format en pågående historia på Youtube.

Toots & The Maytals är en av Jamaicas (och världens) största reggaestjärnor. Hans musik har genom åren tolkats av band och artister som Eric Clapton, No Doubt, Willie Nelson, Bonnie Raitt, Keith Richards, och The Roots. 

Under åren har Marlene Oak trätt in på scener och öppnat för namn som Miss Li, Whitney Rose, Rayland Baxter och Susto men också stått på egna ben, exempelvis på Way Out West, STHLM Americana och Irisfestivalen. Tidlös soul, folkrock och americana för vänner av exempelvis Sarah Klang.

Autoimmune är den tredje och sista delen i Annelies EP-trilogi, som startade med EP:n Teenager år 2017. Neon Woods släpptes året efter, och lämnar härmed över stafettpinnen till det sista pop-eposet
Autoimmune. En råare, mer experimentell och konceptuell musikupplevelse för vänner av exempelvis Björk.

Vancouver-bördiga Bob Moses, vaknade till liv på Brooklyns vitala underground-scen 2012. Senare kom de att skriva på för det pålitliga indiebolaget Domino. Vi snackar pulserande, impulsiv och elektronik-glad indie.

Som Widowspeak skapar Molly Hamilton och Robert Earl Thomas drömsk 90-talsminnande dream pop, 60-talsaktig psykedelia. Det här är duons femte album.

Private World ger sofistipoppen ett nytt ansikte. För vänner av 80-talets Scritti Politti och Roxy Music.

Den hyfsat kända artisten Katy Perry återvänder med ett album fyllt till brädden med smittande tuggummipop och arenaepiska hymner.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA